StripsStriprecensiesDonald Duck Fantasy Pocket 1

Donald Duck Fantasy Pocket 1

-

Omslag Donald Duck Fantasy Pocket 1 De Donald Duck-pockets, wie kent ze niet? De eerste serie verscheen al in 1970 en bestond uit elf delen. Twee keer werden de uitgaven kort gestopt, maar de huidige reeks loopt alweer vanaf 1992. Vaak zaten er verhalen bij die zich in een Middeleeuwse omgeving afspelen, al dan niet met magie, maar vanaf dit jaar heeft Fantasy zijn eigen pocket-reeks! De Avontuurlijke Kronieken van Asgaard is het eerste van de zes delen die Sanoma gaat uitgeven.

Reis naar het duistere Niflheim
Mickey en Goofy zijn nietsvermoedend hun kerstboom aan het optuigen wanneer er een vreemd figuur op een magische schaal in hun tuin neerstort. Zijn naam is Fridthjof en bijna zijn hele wereld is veroverd door de duistere vorst van Niflheim. Daarom heeft de geleerde Jor hem eropuit gestuurd om een afstammeling te zoeken van de legendarische Alf, de enige die ooit de vorst heeft kunnen verslaan. Per ongeluk gaan Mickey en Goofy met hem terug naar zijn dimensie, waar de bewoners denken dat Goofy de neef van Alf is. Zo begint een avontuurlijke reis om de Heer der Duisternis te verslaan.

Doordat de vier verhalen op elkaar doorbouwen, komt de epische setting goed tot zijn recht en heb je echt het gevoel dat je een lang en rijk fantasyboek leest.

Eén groot, episch verhaal
In deze pocket beleven Mickey en Goofy avontuur na avontuur op hun reis naar Niflheim. De meeste hiervan duren maar enkele pagina’s, waardoor het tempo hoog ligt en er lekker veel gebeurt. Soms is het verhaal daardoor een beetje oppervlakkig, maar de tekeningen helpen goed mee om het geheel tot leven te brengen. Zo wordt er met weinig woorden veel gezegd en heb je toch het idee dat je rondloopt in een ontzettend uitgebreide en veelzijdige wereld. De wereld van Asgaard is bijzonder kleurrijk met allerlei vreemde wezens, tovenaressen en beproevingen. Dat daar niet alles over verteld wordt, maakt de verhalen misschien alleen maar mysterieuzer en sterker.

Je verwacht natuurlijk dat een sufferd als Goofy een boel problemen veroorzaakt, maar zijn domheid blijkt vaak erg goed van pas te komen. Zo wordt op een grappige en toch slimme manier veel opgelost. Alleen het vierde verhaal heeft duidelijk een andere stijl: het is wat meer sciencefiction en de personages praten met de tekenaar, bijvoorbeeld om hem te vragen het verhaal te veranderen. Dat is al een beetje raar, maar ook de plot zelf is wat vergezocht en aan het eind zijn alle problemen plotseling vrij makkelijk opgelost. Aan de tekenstijl te zien is dit verhaal veel later en dus waarschijnlijk door een andere schrijver gemaakt.

De illustraties van de eerste drie verhalen zijn in de stijl die we meestal wel van de pockets kennen. De kleuren zijn wat minder fel en de lijnen zijn kronkeliger, gedetailleerder en natuurlijker dan de nieuwere Donald Duck-verhalen. Dat past uiteraard uitstekend bij de middeleeuwse setting.

De verhalen voegen ook een aantal terugkerende personages toe aan de standaard Disney-figuren. De geleerde Jor, de gespierde Gunni en uiteraard de grappige Fridthjof zijn stuk voor stuk een goede toevoeging aan de verhalen, waardoor ze ondanks de duidelijke Disney-stijl toch ook een eigen sfeer krijgen. Doordat de vier verhalen op elkaar doorbouwen, komt de epische setting nog extra goed tot zijn recht en heb je echt het gevoel dat je een lang en rijk fantasyboek leest.

Titel: Donald Duck Fantasy Pocket 1
Auteur: Walt Disney Studio’s
Vertaler: Froukje Hoekstra, Van der Heide Produkties, Marije Jansen, Bert Stroo
Uitgever: Sanoma
Verschenen: Januari 2015
Uitgave: Paperback, 302 pagina’s
Prijs: € 9,95

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties