StripsStriprecensiesDe Kronieken van de Onderwereld kleurboek

De Kronieken van de Onderwereld kleurboek

-

Omslag Nimona De Kronieken van de Onderwereld is één van de populairste boekenseries onder YA-lezers. Naast de vele boekenseries over de Schaduwjagers zijn er ondertussen zelfs een film en een Netflix-serie over gemaakt. Een kleurboek over deze fantasyreeks kon dus natuurlijk niet ontbreken. In dit boek kan je je favoriete personages uit De Kronieken van de Onderwereld kleur geven met vele verschillende tekeningen. De Shadowhunters-fans kunnen dus creatief aan de slag gaan met dit kleurboek.

Mooie tekeningen, maar kon nog duidelijker
De inhoud van dit tekenboek is prima opgezet. Telkens aan de linkerkant krijg je een quote uit een van de boeken. De kleurplaten staan op chronologische volgorde van de boeken, dus je kan met een tekening van Simon in Stad van Beenderen beginnen en je eindigt met een tekening van Stad van Hemelse Vlammen. De platen zijn mooi getekend en de personages zien er prachtig uit. Er zijn tekeningen van redelijk rustige gebeurtenissen, maar er komen ook tekeningen voorbij van spannende gevechten. De quotes leveren ook een leuke toevoeging, waardoor je meteen flashbacks krijgt naar bepaalde hoofdstukken uit de boeken.  Ikzelf heb gebruik gemaakt van Bruynzeel-potloden. Dit was een aangename ervaring, aangezien je niet al te hard hoeft te drukken op het papier en de kleuren er goed uit komen. Stiften zou ik minder aanraden, aangezien die vrij makkelijk doordrukken, wat niet fijn is voor de quote op de volgende bladzijde.

  

Klik op de afbeeldingen hierboven voor een vergrote versie

Hoewel de tekeningen erg mooi zijn, kan er altijd nog wat aan gesleuteld worden. Sommige lijnen bij gedetailleerde stukken maakten het soms lastig om erachter te komen wat er precies ingekleurd moest worden. Zeker als je perfectionistisch bent, is het puur giswerk of je een bepaald vak een kleur geeft die past bij de tekening. Daarbij waren er op bepaalde tekeningen veel personages afgebeeld waarbij onduidelijk was wie wie is. Zeker als je elk personage de juiste kleuren qua ogen en haar wil geven, kan dat lastig worden bij bepaalde tekeningen. Maar niet getreurd, met een beetje speurwerk weet je je tekeningen prima in te kleuren.

Geen perfectie, maar wel kunstwerken als resultaat
De kwaliteit van het kleurboek zelf is voldoende, maar kan ook nog verbeterd worden. De pagina’s zijn sterk en zijn dus niet snel te scheuren. Je kan met je potlood met gemak hard drukken op het papier, wat heel fijn is. De rug van het boek kan alleen wel vrij makkelijk scheuren als je met de linkerhand kleurt, waardoor de binnenband wat los tegen elkaar aan komt te zitten. Daarbij is de linkerkant van de tekeningen een klein beetje op de linkerbladzijde gedrukt, waardoor de volledige tekening niet compleet op de rechterbladzijde zit. Dit is gelukkig maar een klein streepje, maar kan wel storend zijn.

Hoewel er dus het een en ander aan te merken is op de tekeningen zelf en op de kwaliteit van het boek, is het toch een aangename bezigheid om de platen in te kleuren. Zelf gaf ik de Schaduwjagers iets meer kleur dan hun normale donkere kleding, wat leuke resultaten oplevert. Zeker als je wat tekenervaring hebt en wat werkt met schaduwen en meerdere kleuren, kan je fantastische kunstwerken maken, en dat door simpelweg een tekening in te kleuren!

Conclusie
Het kleurboek van De Kronieken van de Onderwereld is een musthave voor de fans van de Schaduwjagerswereld. Je kan eindelijk je favoriete personages uit de boeken tekenen! Hoewel de tekeningen iets duidelijker hadden gemogen en de kwaliteit van het boek beter kan, is het inkleuren van de verschillende gebeurtenissen uit De Kronieken van de Onderwereld een geweldige activiteit om te doen. En met al die terugblikjes op deze geweldige boekenserie zou je de boeken het liefst meteen weer opnieuw willen lezen!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Joost Zuijderduijn
Door Zweinstein is Joost gek geworden op Fantasy en sindsdien is hij altijd met een boek te vinden. Joost is gek op boeken voor Young Adults, waarbij Dystopische en Mythologische Fantasy, Magisch Realisme en Urban Fantasy vooral zijn voorkeur hebben.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties