SpellenSpelachtergrondTop 10 videospellen voor fantasyliefhebbers

Top 10 videospellen voor fantasyliefhebbers

-

Naast het lezen van fantasyboeken kun je jezelf ook heerlijk verliezen in een fantasywereld door middel van videospellen. Daarom wilde ik graag een top 10 maken van (fantasy) videospellen die heerlijk zijn om in weg te duiken en de tijd te verliezen als fantasyliefhebber. Dit lijstje is voor zowel beginnende spelers, mensen die niet tot weinig ervaring hebben met fantasyvideospellen en mensen die al jaren spelen. Misschien vindt deze laatste groep nog een spel op het lijstje dat hij/zij misschien heeft overgeslagen en nu toch graag wilt proberen. Omdat ik zelf graag spellen speel in het RPG (Role Playing Game) genre zal dit lijstje dan ook uit RPG’s bestaan. Ik heb geprobeerd een balans te maken tussen PC-spellen en consolespellen om voor iedereen iets te hebben. Dus met veel plezier presenteer ik jullie mijn top 10 spellen!

The Elder Scrolls V: Skyrim

Skyrim is een favoriet van velen en ik acht de kans klein dat RPG-veteranen dit spel niet gespeeld hebben. Het is een spel met een volledige open wereld, waarin je zelf een personage aanmaakt. Je hebt de keuze uit een hele lijst met verschillende rassen, om vervolgens de wereld van Tamriel te verkennen. Ga quests aan met verschillende facties, koop huizen, wordt een weerwolf, pluk bloemen, besteel iedereen, rijdt op draken of slacht ze allemaal af, doe mee aan het speciale Skyrim Space Program… De mogelijkheden zijn bijna oneindig in deze fanatsywereld met vreemde wezens, een zeer uitgebreide geschiedenis en boordevol magie. Daarnaast is Skyrim het perfecte spel om mee in te stappen door de aanpasbare moeilijkheidsgraad van het spel. Je kan het jezelf zo moeilijk of makkelijk maken als je wilt.

Dragon Age

Er zijn drie Dragon Age spellen: Dragon Age: Origins, Dragon Age 2 en het laatste deel Dragon Age: Inquisition. Hoewel Inquisition de meest recente is en er dus grafisch het mooiste uitziet, raad ik iedereen om bij de eerste te starten. Origins is een beetje oud, maar heeft nog steeds zo’n sterk verhaal dat het moeiteloos kan wedijveren met de nieuwere spellen. Dragon Age is een high fantasy RPG waarin je verschillende rollen op je neemt om de wereld te behoeden van het grootste gevaar dat er bestaat. Het wordt door ontwikkelaar Bioware omschreven als de spirituele opvolger van de Baldur’s Gate en Neverwinter Nights spellen. Ondanks dat heeft Dragon Age zijn eigen karakter die ik absoluut iedereen aanraadt.

The Witcher 3: Wild Hunt

Deze lijst zou niet compleet zijn zonder één van de beste games van de afgelopen 10 jaar te noemen: The Witcher 3: Wild Hunt. Ja dit is een deel drie, maar stoor je je daar helemaal niet aan. Het spel legt tijdens het spelen genoeg uit over de gebeurtenissen van de twee voorgaande delen. The Witcher heeft zoals Skyrim en Dragon Age geen personagecreatie, maar je moet het doen met Geralt of Rivia. Dat is echter helemaal geen probleem. Het spel is gigantisch, de spelwereld prachtig en prikkelt je zintuigen op allerlei manieren. Voor meer over The Witcher 3: Wild Hunt, ik schreef een tijd terug een recensie hierover die je kan lezen.

Kingdom Come Deliverance

Kingdom Come Deliverance is niet per se fantasy, maar meer een historisch spel dat zich afspeelt in het jaar 1403 in de regio van Bohemen. Dat is een groot gebied in het hedendaagse Tsjechië. Je speelt de zoon van een smid die in een oorlog wordt gegooid en moet vechten voor zijn geliefden en voor wraak. Hoewel dit spel geen fantastische elementen bezit, is het wel een RPG met een goed verhaal en prachtige wereld. Dit spel is voornamelijk ook weer een open wereld, wat betekent dat je overakl heen kunt gaan waar je zelf wil. Je kan gewoon rondlopen en Bohemen ontdekken, bandietenkampen vernietigen, mensen helpen en nog veel meer. Ook is het waard om te benoemen dat dit spel bedoelt is als historisch accuraat. Daarnaast moet je ook jezelf als personage goed onderhouden (eten, slapen) om te overleven. Je moet je kleding en wapens onderhouden en jezelf wassen, anders willen mensen niet meer met je praten. Het spel heeft een hoge leercurve, maar als je er eenmaal in zit is het echt een parel van een spel.

Horizon Zero Dawn

Horizon Zero Dawn speelt zich af in een post-apocalyptische wereld waarin je een vrouw speelt die op zoek gaat naar de waarheid achter haar ouders. De wereld is fantastisch weergeven en zit vol met toffe activiteiten. Ook lopen er overal gigantische machines rond. Horizon Zero Dawn wordt vaak genoemd als het beste spel in een lange tijd en eerlijk gezegd, het is inderdaad geweldig. Het heeft een geweldig verhaal, een hoofdpersonage waarin goed in te leven valt (en die tevens een echte bad ass is): alle elementen die je wilt hebben om een goede RPG maken. Door de relatief gemakkelijke gameplay is dit ook een spel voor beginners.

Baldur’s Gate Enhanced Edition

Baldur’s Gate is een ouder spel uit 1998. Een aantal jaar terug kwam de Enhanced Edition uit waarin veel bugs werden gefixt en wat nieuwe content werd gestopt. Ook werd het speelbaar gemaakt op nieuwe consoles en zelfs mobieltjes en tablets. Baldur’s Gate is een spel uit de Forgotten Realms setting van Dungeons & Dragons en speel je van een bijzonder perspectief: van bovenaf. Baldur’s gate was zo succesvol dat we vandaag de dag nog steeds spellen zien die er erg door geïnspireerd worden. De lore, de uitgebreide regelset van D&D die de computer voor je oppakt en de toffe wereld en verhaallijn maken het een echte klassieker. Zeker ook leuk voor de veteranen om dit spel weer eens af te stoffen en weer op te starten.

Kingdoms of Amalur: Reckoning

Kingdoms of Amalur is relatief onbekend, maar dat maakt hem niet minder goed. De verhaallijn is geschreven door bekende schrijver R. A. Salvatore en is in de spirituele lijn van Elder Scrolls spellen. Desondanks heeft Kingdoms of Amalur zijn eigen sfeer en setting. Een absolute aanrader voor iedereen die graag in een high fantasy wereld duikt met rijke lore en kleurige gebieden die goed uitgewerkt zijn.

The Elder Scrolls IV: Oblivion

Beetje flauw misschien, aangezien hier al een Elder Scrolls spel tussen zit. Maar deze lijst in niet compleet zonder Oblivion, de voorganger van Skyrim. Dit spel doet een hoop anders dan zijn opvolger, waaronder het systeem om je eigen spreuken te kunnen maken. Dat en de setting van de provincie Cyrodiil, het verhaal en alle quests maken dit echt een top spel. Mijn eigen voorkeur gaat eerlijk gezegd uit naar Oblivion boven Skyrim. De moeilijkheidsgraad is net wat lastiger en er zijn op bepaalde punten minder opties, maar de ijzersterke verhaallijnen maken dat meer dan goed.

Pillars of Eternity

Pillars of Eternity is een fantasyspel in de lijn van klassiekers als Baldur’s Gate, Icewind Dale en Planescape Torment. MDit spel is echter wat recenter als die klassiekers, namelijk uit 2015. Pillars of Eternity ziet er prachtig uit en heeft een prachtig, meeslepend verhaal. Een zekere must-have voor de fans van dit genre. Maar ook voor iedereen die nieuwsgierig is naar dit soort spellen en een beetje uitgekeken is op RPG’s die er op de huidige markt uitgebracht worden. Pillars of Eternity heeft bovendien een vervolg, dus mocht je dit leuk vinden dan is er meer!

Divinity: Original Sin

We sluiten af met nog een RPG waarin je je personages van bovenaf ziet. Divinity Original Sin valt in hetzelfde lijstje als Pillars of Eternity. Dezelfde formule, andere setting en smaakt nog steeds goed. Een goed spel om bij in te stappen voor dit genre aan spellen. Divinity Original Sin heeft voorgangers, maar die zijn niet nodig om te spelen. Het spel heeft ook een vervolg, ik raad iedereen aan om die te spelen wanneer je hebt genoten van dit deel.

Bedenk je wel dat spellen in dit specifieke subgenre hevig leunen op het verhaal en voornamelijk bestaan uit tekstblokken, je moet echt van lezen houden anders is dit misschien wel helemaal niets voor je. Maar als je dat niet erg vindt dan staat er een leuk cadeautje op je te wachten. Al deze spellen hebben een wereld met een rijke historie die gewoon geweldig zijn om je in te verliezen.

Gerelateerde artikelen

2 REACTIES

    • Wat cool! geeft me ook een leuk idee voor een nieuw artikel: eens browsen op kickstarter naar een paar toffe projecten op fantasygebied.

Geef een reactie

Delen

Matthijs Schiltmans
Op 10 jarige leeftijd werd mijn interesse voor boeken en fantasy gewekt door Harry Potter en sindsdien heb ik heel wat afgelezen. Een aantal persoonlijke favorieten van mij zijn: In de ban van de Ring (die ik inmiddels elk jaar herlees), Heugenis, Smart en het Sterrenzwaard, de Erfgoed cyclus van Christopher Paolini, De Dwergen van Markus Heitz en redelijk recent de boeken van Anthony Ryan. Als ik niet bezig ben met fantasy lezen, dan ben ik een spelletje aan het spelen, aan het schrijven of een film of serie aan het kijken. Ik ben hoe dan ook dagelijks met fantasy bezig.

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties