SpellenSpelachtergrondÉcht samen spelen in deze fantasyvolle coöperatieve bordspellen

Écht samen spelen in deze fantasyvolle coöperatieve bordspellen

-

In een impuls schafte ik recent op marktplaats het (inmiddels alweer zo’n 20 jaar oude) Dungeons & Dragons bordspel aan, een spel dat ik in mijn basisschool jaren zeer regelmatig met enkele vrienden speelde. We snapten er niet veel van, maar de eigen te maken plattegronden met tegenstanders, schatkisten en vallen en de vele toffe geprinte miniaturen spraken ons nou eenmaal heel erg aan.

Terwijl ik het weer eens allemaal bekeek bedacht ik me welke spellen er allemaal nog meer te spelen zijn waarin je als spelers samenwerkt, in plaats van tegen elkaar speelt. Hieronder enkele fantasygerelateerde spellen die mij zelf erg aanspreken.

Dungeons & Dragons

Toch nog even verder over Dungeons & Dragons. Iedereen kent wel de ‘echte’ versie van Dungeons & Dragons, waarin je samen met wat vrienden en niets meer dan een character sheet en dobbelstenen een queeste aangaat. Maar er is dus ook een bordspel van gekomen, waar je met vooropgestelde personages en queesten simpel en snel een potje kunt spelen.

Leestip: Bekijk ook onze reeks artikelen van D&D grootmeester Rick Vechel over de basisuitleg van Dungeons & Dragons >

Dit spel is een prima inleiding op het echte werk en bevat 11 uitgewerkte scenario’s om als ‘dungeon master’ (in dit spel vertaald als Kerkermeester) te gebruiken. Vier spelers kunnen een held kiezen uit voorgemaakte personages met die een eigen kaartje krijgen met al hun eigenschappen. Met plattegrondjes, miniaturen, een selectie dobbelstenen en actiekaarten komt het spel met meer dan genoeg accessoires.


Wonderboek

Wonderboek is, zeker voor fantasyliefhebbers, een heel bijzonder spel. In de eerste plaats omdat het spelbord komt in de vorm van pop-up-boek, wat leidt tot een ongeëvenaarde 3D-speelervaring. Zodra je dit openslaat, komt direct als pop-up het speelveld naar voren. Elk hoofdstuk voegt daarbij extra verrassingen toe.

Het verhaal speelt zich af in het fantasieland Oniria. De vier helden Finn, Lisa, Anna en Luuk (je kunt dit spel dus tot en met vier spelers spelen) gaan in in zes verschillende hoofdstukken de strijd aan gaat met de gemene wyrms nadat ze via het Wonderboek in dit mythische rijk zijn beland. De vier verschillende helden hebben ieder hun eigen kenmerken en vaardigheden en komen compleet met eigen miniaturen.


De Legenden van Andor

De klassieker die genoemd moet worden: De Legenden van Andor. De spelers zijn helden die het fantasieland Andor moeten verdedigen tegen allerlei monsters, zoals trollen en draken. Ze kruipen in de huid van een tovenaar, dwerg, krijger en boogschutter, die ieder unieke eigenschappen hebben. Dit coöperatieve bordspel is te vergelijken met het lezen van een mooi fantasyboek waarbij de verhaallijn tijdens het spelen verder ontwikkeld.

Het basisspel van De Legenden van Andor bestaat uit vijf verschillende avonturen, die samen een doorlopend verhaal vertellen. Daarnaast zijn er ondertussen ook vele uitbreidingen verschenen die nieuwe spelborden, verhaallijnen en helden introduceren. Ook is er een junoir-variant beschikbaar: Andor: De Jonge Helden.

Leestip: Lees onze recensie van Legenden van Andor >


Het Verboden Eiland

Het Verboden Eiland is ook een tof spel voor fantasyliefhebbers die samen een avontuur willen aangaan. Dit spel speelt zich af op een mysterieus eiland dat de verborgen schuilplaats van de Archeërs, een oude mystieke beschaving, blijkt te zien. Hier hebben zij vier schatten verborgen, die ze uit handen van kwade krachten wilden houden. Om eventuele indringers tegen te houden is het eiland zo ontworpen dat het zinkt als vreemde voeten aan wal komen. Lukt het de spelers om als team de vier schatten te vinden, voordat het eiland in de zee verdwijnt?

Mocht je het spel leuk hebben gevonden, dan kunnen jullie daarna meteen verder in de vervolgen De vergeten stad en Het verlaten station.


De Avonturen van Robin Hood

De Avonturen van Robin Hood is van dezelfde maker als De Legenden van Andor, maar dit keer speelt het verhaal zich natuurlijk af in het welbekende Nottingham Forest. Als groep ga je het opnemen tegen de slechte Sherrif en elke keuze die je als speler maakt heeft gevolgen voor de verdere loop van het spel.

Er is een begeleidend boek dat je tijdens het spelen bij de hand neemt en ervoor zorgt dat je direct met het spel aan de slag kunt. En extra tof is dat het speelbord in verschillende lagen is gemaakt zodat het tijdens het spelen tot leven komt met tegeltjes die je omdraait of verwijdert om nieuwe situaties te ontdekken.

Wat vinden jullie van coöperatieve spellen? Leuk, of toch liever een competitief spel tegen elkaar?

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Davey Cobben
Davey Cobben
Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties