Als je denkt aan Halloween, dan denk je aan griezelen, horror, bloed en spoken. Maar Halloween kent ook veel humor, parodie, dans en zang. Voor iedereen die in de Halloweensfeer wil komen met een swingende film: hier zijn 7 musicalfilms die je kan kijken.

The Rocky Horror Picture Show (1975)

Ik begin met de ‘koningin’ der musicals in het horrorgenre. Een musical met horror in de titel, die niet alleen nog altijd in de bioscopen draait, maar ook is uitgegroeid tot een cultfilm. Deze rockmusical werd als parodie op slechte sciencefiction en horror B-films geschreven door Richard O’Brien, die zelf de rol van butler speelt in deze editie. In 2016 werd er een remake gemaakt die overigens ook op DVD te vinden is.

Wanneer Brad zijn jeugdliefde Janet ten huwelijk vraagt, en zij volmondig ja zegt, besluiten zij spontaan hun oude docent op te zoeken die ze les gaf toen ze elkaar hebben leren kennen. Maar onderweg krijgt de auto pech en kloppen ze aan bij een groot kasteel om hulp te vragen. Als je houdt van humor, aliens, Meatloaf of netkousen, dan is deze musical een mustsee. Al is deze editie natuurlijk het meest bekend vanwege de prachtige rol van Tim Curry als de in korset geklede Sweet Transvestite Doctor Frank-N-Further. “Let’s do the Time Warp Again!”

The Nightmare Before Christmas (1993)

Op zoek naar een animatiefilm in de vorm van een musical? Deze Tim Burton film speelt zich af in het fictieve Halloween Town, toepasselijker kan het niet! Jack Skellington, ook wel de Pompoenkoning genoemd, begint zich te vervelen. Hij is namelijk de koning in het bang maken van mensen tijdens Halloween. Maar wanneer hij Kerst leert kennen krijgt hij een nieuw plan. Wat nou als hij van Kerst het nieuwe Halloween weet te maken?

Anna and the Apocalypse (2018)

Zombies en Kerst? In musicalvorm? Klinkt je dat als muziek in de oren? Dan is deze musical uit 2018 een aanrader. Anna (gespeeld door Ella Hunt) probeert te overleven wanneer er een zombie uitbraak is rond de kerst. Met veel bloed en geweld, en uiteraard met catchy liedjes. “What a time to be alive!”

The Little Shop of Horrors (1986)

Seymour Krelborn staat op het punt om zijn baan te verliezen. Wanneer zijn collega Audrey hem vertelt over een mysterieuze plant waar hij mee experimenteert, lijkt dit een redding voor Seymour. Want als hij die plant op de markt kan brengen, behoudt hij misschien wel zijn baan in de bloemistenzaak. Hij vernoemt de plant naar zijn collega Audrey. Met een beetje mensenbloed zingt Audrey 2 pakkende liedjes. En zo groeit de plant groter en groter.

Repo! The Genetic Opera (2008)

Een combinatie van gothic rock en sciencefiction en net als The Rocky Horror Picture Show een flop die uitgroeide tot een cultfilm. Deze Amerikaanse musical speelt zich af in het jaar 2056 wanneer de handel in organen een gewoonte is geworden na een grote epidemie. Een bedrijf dat hier goed aan verdiend is GeneCo. Maar de CEO, Rotti, ontdekt dat hij terminaal ziek is. Omdat hij zijn bedrijf niet wil nalaten aan zijn drie officiële kinderen, denkt hij aan het kind dat hij met zijn ex heeft gekregen. Shilo is inmiddels een zeventienjarig meisje die een zeldzame bloedziekte geërfd heeft en in aanraking komt met een man die een medicijn zegt te hebben. Maar vertelt deze man de waarheid? En wil zij het bedrijf wel overnemen van haar vader?

The Phantom of the Opera (2004)

Een musical met een meer romantische noot. Christine Daaé komt te zingen in een theater in Parijs waar het spookt. De beruchte Phantom huist onder het opera gebouw. Het is dankzij hem dat zij van bijrolletje naar hoofdrol wordt gepromoveerd. Maar de Phantom is verliefd geworden op haar. Wanneer hij erachter komt dat zij al een minnaar heeft probeert hij haar te kidnappen en te dwingen om met hem te trouwen. Met prachtige wereldberoemde duetten is deze musical die gaat over een man met verwrongen gezicht en diens verwrongen liefde voor een vrouw een fijne start voor je Halloween.

Sweeney Todd (2006)

The Demon Barber of Fleet Street wordt Sweeney Todd ook wel genoemd, en niet zonder reden. De herenkapper keert terug om wraak te nemen op de rechter die hem zijn vrouw en kind ontnam. Hij wordt hierin geholpen door zijn onderbuurvrouw, Mrs Lovett, die een inventieve manier heeft gevonden om zijn slachtoffers te doen verdwijnen. “More Hot Pies!”

De versie van 2006 werd gemaakt onder leiding van Tim Burton en heeft enkele grote namen in de hoofdrollen zoals Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Alan Rickman en Sacha Baron Cohen. Er bestaat ook een leuke toneelopname van de musicalproductie met Angela Lansbury en George Hearn uit 1982.

Welke musical kijk jij graag om in de Halloween sfeer te komen? Heb je nog leuke musical tips voor ons? Laat het weten in de comments.

Vanne is recensent, cosplayer, fervent D&Der en geocacher. Ze heeft met haar kostuums 6 prijzen in de wacht gesleept, model gestaan voor striptekenaars, geld ingezameld voor goede doelen en gejureerd. Ze is de officiële Elsje (van de stripverhalen door Gerben Valkema en Eric Hercules). Ze spaart boeken geïnspireerd door de werken van Jane Austen. Verder probeert ze al jaren af te kicken van de cosplay, maar is inmiddels een cosplay mama.

Geef een reactie