Interview met Fase 3 LARP

0
234

In Nederland zijn er vele verenigingen die zich bezig houden met het organiseren van LARP evenementen. Van groot naar klein, in verschillende settings, met verschillende regels en speelstijlen en in verschillende samenstellingen. Hoe weet je nou welke vereniging bij jou en jouw speelstijl past? Welke zijn er bij jou in de buurt en hoe vaak organiseren ze een evenement? Op FantasyWereld interviewen we vanaf nu elke week een organisatie die zich bezighoudt met het organiseren van een LARP evenement. Deze week: Fase 3 LARP.

Kun je jezelf en je rol bij Fase 3 voorstellen?

fase3logoOnze organisatie; Fase 3 LARP is opgebouwd rondom een vier-koppig bestuur dat de evenementen organiseert. Binnen dit bestuur heeft ieder bestuurslid een set van eigen taken en stuurt lid een aantal teams aan. Deze teams binnen de organisatie bestaan uit vrijwilligers die allemaal graag een steentje bijdragen aan het goed laten draaien van onze evenementen.

Fase 3 LARP draait enkel op deze vrijwilligers die door hun inzet niet meer te missen zijn. De samenwerking binnen de teams en de gezellige sfeer binnen de organisatie zorgt er ook voor dat iedereen zich op zijn of haar gemak voelt en een plek kent in deze door gezamenlijke interesse gevormde vriendengroep.

Binnen Fase 3 LARP ben ik oprichter van de organisatie, Voorzitter en Spelleider. Mijn taken bestaan uit het overzicht houden binnen het bestuur, het coördineren van Bestuursleden en Teamleden voor, op, na evenementen en het schrijven van de rode draad, de setting, de verhalen voor evenementen en het spel tijdens evenementen in ”goede” banen leiden.

Organiseren jullie naast de LARP evenementen nog andere activiteiten voor jullie leden? 

fase3larp0Fase 3 LARP kent alleen de vrijwilligers die wij liefkozend Teamleden noemen, maar bestaat wezenlijk alleen uit de vier personen van het bestuur. Toch willen we graag dat iedereen zich meer dan welkom voelt op onze evenementen en hebben we bijvoorbeeld een Jubileumfeest georganiseerd omdat we logischerwijs 10 jaar bestaan. In de toekomst zijn we van plan om voor onze teamleden en deelnemers ook workshopdagen te organiseren, maar hoe dit verder ingevuld wordt blijft nog even geheim. Voordat onze evenementen starten organiseren we wel altijd een Fase 3 LARP LARP crashcourse, waarbij nieuwe LARPers kennis maken met Roleplay in combinatie met onze eigen setting.

Voor wie (ervaring, leeftijd bijv.) is jullie vereniging geschikt? 

Onze evenementen kennen enkel een leeftijdsgrens van ouder dan 18 jaar, verder hoeft niemand aan extra eisen te voldoen.
We stimuleren wel graag goed rollenspel en zo min mogelijk ‘Out of character’ momenten. Het is ook zeer aan te raden om wel tegen spannende/ zeer stressvolle situaties te kunnen, we doen namelijk ons best om onze eer hoog te houden op het gebied van Horror.

In welke regio spelen jullie evenementen zich normaliter af?

Onze evenementen worden vooral in het midden van Nederland georganiseerd, hoewel dit ook afhangt van geschikte locaties. We zijn vaak op zoek naar terreinen en locaties die het meeste sfeer brengen aan het spel en soms moeten hier afstanden voor afgelegd worden.

Kun je iets meer vertellen over de setting waarin jullie LARP evenementen zich afspelen? 

fase3larp1Om dieper op onze setting in te gaan zonder spoilers te geven kan ik een actuele beschrijving geven. De evenementen spelen zich af op een continent van Nieuw- Aarde, in het jaar 2703. In een kort tijdsbestek is de Technomancer opmars tegengehouden en zijn de gaten in de oostelijke muur weer dichtgemaakt. Wegens de zwakte die de overheid getoond heeft tijdens de Techno-oorlogen heeft de elite divisie OMEGA DEUS de macht binnen de overheidssteden overgenomen.
Teruggedrongen tot een klein hoekje op het Oostelijk deel van het continent verschuilen de rebellen zich in hun hoofdstad; Port Stand. Nu is de tijd gekomen dat de rebellen terugslaan of weggevaagd worden.

Op Nieuw- Aarde is overleven het belangrijkste, wat ontzettend moeilijk wordt gemaakt door de onderdrukking van OMEGA DEUS, die patrouilles uitzend om rebellen te vernietigen. En alsof dat niet erg genoeg zou zijn, wordt de Wasteland bewoond door afgrijselijke monsters en zombies die ieder mens graag uit elkaar zouden scheuren om vervolgens op te kunnen eten. Gelukkig zijn er hier ook medestanders te vinden, andere rebellen die zich best willen aansluiten bij gelijkgezinden.

De setting kent aspecten van zowel het Post-Apocalyptisch overleven, de High-tech snufjes van Science-Fiction en Occulte Horror situaties.

Jullie doen aan 24 uurs evenementen, waarbij spelers constant op hun hoede moeten zijn voor ontwikkelingen in het verhaal. Geeft dit een bijzondere sfeer tijdens evenementen?

Het 24 uur spel wat we aanbieden in onze evenementen biedt zeker een bijzondere sfeer, die vooral stuurt op veel inzet van deelnemers om
constant ‘In Character’ te zijn. We sturen er vaak op aan om zo realistisch mogelijk de nacht door te brengen door deelnemers voor elkaar de wacht te laten houden. Het gebrek hieraan zorgt vaak voor zeer stressvolle situaties.

Halen jullie wel eens inspiratie uit boeken of films voor je verhaallijn?

De inspiratie voor het schrijven van evenementen komt uit de hoofden van een 7 tal zeer ervaren spelleiders/ verhaalschrijvers. Deze mensen zijn ontzettend creatief en boorduren voort op een ontzettend grote hoeveelheid setting informatie die we in de afgelopen 10 jaar hebben geschreven, waar inmiddels bijna een boekenkast mee te vullen is. Toch zou ik liegen als we niet af en toe afgrijselijke Scenes van Horrorfilms bekijken en dan tegen elkaar zeggen: ‘Dat zou vet zijn voor komend evenement!’

Wat is jouw meest bijzonder situatie of ervaring tijdens een LARP evenement? 

fase3larp2

Mijn meest bijzondere situatie bij Fase 3 LARP was het evenement waarop we de rebellengroep (De spelergroep) een einde lieten maken aan de Techno-oorlogen. Eenmaal aangekomen in het hart van Technotron zat daar een uitgemergelde man in een elektrische rolstoel die met een stem-vervormer; ‘Kill me..’ zei.

Na wikken en wegen besloot de spelersgroep de man te vermoorden zoals gevraagd, met als resultaat dat ze Technotron uitschakelden, maar hierdoor ook een gevleugeld monster vrij lieten…

Misschien ook noemenswaardig is dat we ooit bij Fase 3 LARP een scouting gebouw hadden afgehuurd en deze compleet geblindeerd hadden met
landbouwplastic en dit van binnen hadden ingericht als oud onderzoekslaboratorium. Onze spelersgroep kwam in dit volledig donkere oord een monster tegen die kon teleporteren. Deze kon zijn speciale trucje doordat we een blauwe stroboscoop in een volledig donker gebouw geplaatst hadden en afgesteld hadden op een langzame interval. Elke keer als het licht van de stroboscoop uit was bewoog het monster door de kamer, waardoor het leek dat deze zonder te lopen van plaats naar plaats bewoog.

Wat is jouw tip voor een beginnende LARPer om op te letten tijdens een eerste LARP?

1. Zorg voor een goede voorbereiding van je personage; denk en schrijf je personage uit als je gaat PC’en en bedenk alvast hoe je op situaties gaat reageren zoals je zelf voorstellen aan andere personages in de setting. Als NPC kun je het beste aan de Spelleiding vragen of zij je kunnen helpen met het inleven in je rol. Vraag ze of ze even met je willen oefenen, dat willen ze vaak graag doen en Spelleiders zijn er om ook jou te begeleiden.

2. Zorg ervoor dat je een kostuum hebt wat je zelf cool vind om te dragen. Voel je op je gemak en zorg er voor dat je zelf tevreden bent. Hoe je personage er uit ziet gaat bepalen hoe andere personages op je reageren, maar gaat ook zeker je eigen gedrag beïnvloeden.

3. Stel altijd vragen en neem contact op met organisaties als je vragen hebt. Wees niet bang, organisatoren en Spelleiders zijn altijd bereid je te helpen.

4. Blijf ‘In Character‘ en speel het spel, maak je niet druk om wat andere mensen van je denken en Roleplay binnen de aangegeven grenzen. Zorg er voor dat jij en de mensen om je heen plezier beleven aan jouw bijdrage aan de wereld die je samen creëert.

 

Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

Geef een reactie