Het samenstellen van een LARP kostuum

0
2539

Het overkwam mij vorig jaar: ik werd meegevraagd door een vriendin om voor de eerste keer te gaan LARPen. Stiekem droomde ik er toen al jaren van hoe het zou zijn om je mentaal en fysiek onder te dompelen in een fantasiewereld en een personage te zijn in een gigantisch plot; vergelijkbaar met een soort boek dat door honderden mensen tegelijkertijd wordt geschreven. Natuurlijk stemde ik in en een paar weken later kreeg ik in één middag een stoomcursus LARPen voor beginners. Ik werd bijgepraat over de vereniging waar ik zou gaan spelen, over het plot, over het regelsysteem en we begonnen aan een opzet voor mijn personage. Toen ik wegging, had ik nog maar één vraag: wat moet ik in hemelsnaam aantrekken?

Mijn LARPdocenten konden me niet echt concrete tips geven en dat resulteerde er uiteindelijk in dat ik obsessief op het internet ging zoeken naar tips en tricks, vastbesloten om er meteen al als een doorgewinterde LARPer uit te zien. Hier zal ik mijn persoonlijke advies geven, gebaseerd op wat ik destijds op het internet heb gevonden, wat ik heb gezien en wat ik door schade en schande zelf heb moeten ondervinden.

Om dit artikel overzichtelijk te houden, heb ik mijn tips opgedeeld in drie categorieën die allemaal (wat mij betreft) even belangrijk zijn: kosten, uiterlijk en praktische zaken.

Door: Alexandra Kist

Kosten

larpkraam

Hoe je het ook wendt of keert, LARPen blijft een dure hobby. Niet alleen zal je geld moeten betalen om mee te mogen doen, maar je zal ook in veel gevallen een tent nodig hebben, voor je eigen eten moeten zorgen en reiskosten maken. Dan komt daar ook nog eens bij dat het vreselijk verslavend is, dus dat deze kosten keer op keer gemaakt zullen worden. Dan heb ik het benodigde kostuum en de eventuele wapens nog niet eens meegerekend. In de winkels waar je je wapens kunt halen, kan je vaak ook kleding kopen die bedoeld is voor LARP. Zulke kleding kan je bijvoorbeeld ook vinden op evenementen als Elfia, Keltfest en Castlefest.

Dit soort kleding is op zich een heel mooie uitkomst omdat je zo snel een hele outfit bij elkaar kunt krijgen die ook nog eens overtuigend overkomt. Het probleem is alleen dat meer mensen dit doen. Je hebt een vrij grote kans dat je spelers zult tegenkomen met dezelfde kledingstukken als jij. Dat is natuurlijk niet ideaal, want dat kan een beetje ongemakkelijk worden, maar belangrijker is dat spelers onterecht kunnen gaan denken dat deze je een groepering vormt met deze mensen vanwege jullie overeenkomende kleding. Daarnaast kan het mensen uit hun spel halen omdat ze er dan meteen aan herinnerd worden dat mensen kostuums dragen in plaats van echt eigen kleding.

larpkraam

Een betere uitkomst is om geregeld bezoekjes te brengen aan kringloopwinkels bij jou in de buurt. Niet alleen vind je daar allerlei soorten goedkope kleding, maar zien deze kledingstukken er niet heel nieuw meer uit. Hoewel dat in het dagelijks leven vaak een nadeel is, vormt dat juist een voordeel voor LARP want je komt als speler vaak niet overtuigend over als je kleding er onberispelijk uitziet. Vlekken, gaten en vervaagde kleuren zijn juist een aanwinst. Omdat deze kleding ook een stuk goedkoper is, kan je ook gericht naar bepaalde materialen gaan kijken. Koop bijvoorbeeld een afgedankte leren jas, want je kunt dat materiaal makkelijk hergebruiken voor allerlei andere dingen. Verder maken een hoop LARPers ook zelf hun outfits. Als je kan naaien of misschien iemand kent die dat heel goed kan, is dit een ideale uitkomst. Het is bijvoorbeeld ook handig als je kan breien en haken. Let alleen wel op materiaalkosten, want zo kan het nog steeds gebeuren dat je heel duur uit bent.

Pinterest is een grote bron van inspiratie. Niet alleen kan je er complete boards vol LARPgerelateerde projecten vinden, maar je kan zelf ook een board maken waar je jouw favoriete pins opslaat. Trek dus vooral eens een paar uur om hier gewoon even rond te kijken. Steek je handen uit de mouwen en maak je kostuum vooral zelf!

Uiterlijk

Het is ook erg belangrijk dat je kostuum er overtuigend uitziet. Ik heb hier een paar simpele uitgangspunten die je al snel erg ver op weg kunnen helpen. Het eerste uitgangspunt is de samenhang tussen je personage en te kostuum. Hier heb je twee opties: bedenk een personage op basis waarvan je een kostuum kunt gaan bedenken, of kies één kledingstuk en verzin er een verhaal achter, waarna je steeds meer kledingstukken toevoegt. Mocht je nou bijvoorbeeld een mooie jurk of een goede cape hebben, dan kan je van tevoren besluiten dat je die gaat dragen, maar probeer dan vooral te bedenken wat voor soort personage zoiets zou dragen. Zorg dat het geloofwaardig is. Hetzelfde geldt voor de andere methode waar je eerst je personage bedenkt. In wat voor klimaat leeft hij of zij? Is deze persoon rijk of arm? De antwoorden op zulke vragen zullen uiteindelijk ook beslissen wat voor soort kleding jouw personage zou dragen en dan kan je op basis daarvan verder kijken.

Om geloofwaardig over te komen, zorg je dat je kleding goed bij de setting van de vereniging past. Als jij bijvoorbeeld binnen een middeleeuwse fantasysetting gaat spelen, zorg dan dat je kleding van stoffen met veel textuur gemaakt is. Er waren destijds weinig beschikbare technieken om mooie gladde stoffen te maken en bovendien hadden alleen de allerrijksten de fijnste stoffen. Verder is het ook belangrijk om veel lagen te dragen. Niet alleen zorgt dit ervoor dat je niet doodvriest, maar laat het je ook geloofwaardiger overkomen. Draag dus bijvoorbeeld als onderste laag iets heel simpels zoals een katoenen shirt en broek en voeg daar dan steeds dingen aan toe met interessante stoffen. Belangrijk is dat je glimmende stofjes vermijdt en ook bij felle kleuren uit de buurt blijft. Alleen de rijkste mensen konden aan kleding met bepaalde kleuren komen omdat het destijds duur was om aan bepaalde kleurstoffen te komen. Het is het verstandigst om in eerste instantie aardetinten te gebruiken. Zwart en grijs zijn ook veilige opties. Door meerdere kleuren te gebruiken zie je er al snel interessant uit, terwijl je juist een sterke visuele indruk maakt als je  helemaal in één kleur gekleed bent.

larpkraam

Verder is het belangrijk dat je herkenbaar bent. Bij LARP wil het nog wel eens gebeuren dat je personage komt te overlijden of dat jij er zelf niet zo tevreden mee bent. Dat betekent dat je een nieuwe rol zult gaan spelen. Om ervoor te zorgen dat spelers er niet meteen vanuit gaan dat jij je oude personage nog bent, en je dus bij de verkeerde naam gaan noemen, is het handig om één kledingstuk te nemen dat je in principe niet verandert. Dit kledingstuk zal je, zolang je dit personage speelt, altijd blijven dragen. Je kunt om deze reden bijvoorbeeld ook iets met je haar doen of een hoed opzetten. Zorg in ieder geval dat je nieuwe kostuum zo weinig mogelijk op je oude kostuum lijkt. Vaak kun je door met laagjes te werken veel kledingstukken hergebruiken, maar het gaat hier om het algemene plaatje. Blijf er in ieder geval aan denken dat je kostuum bij je personage moet passen. Stel dat jij besluit een arme boerenzoon te gaan spelen, dat is het voor dit personage erg logisch om juist heel simpel gekleed te zijn met weinig laagjes. Het hangt daar dus echt vanaf.

Om je outfit écht tot leven te brengen, kan je het beste het volgende in gedachten houden: details, details, details. Zorg voor een interessant sieraad of een mooie riem. Laat andere mensen geloven dat jij dit kostuum elke dag draagt. Verder zou je als brildrager bijvoorbeeld kunnen overwegen lenzen in te doen. Dit is niet voor iedereen mogelijk, maar als het ook maar enigszins een optie is, stel ik voor dat je het in ieder geval probeert. Niet alleen ziet je kostuum er zo veel realistischer uit, maar zal je waarschijnlijk ook vaker op foto’s verschijnen. Vaak lopen er tijdens evenementen namelijk fotografen rond en soms gaan verenigingen die foto’s gebruiken voor op hun websites.

Praktische zaken

Praktisch gezien is het van het grootste belang dat jij normaal kunt spelen in je kostuum. Dit betekent bijvoorbeeld dat je kostuum warm genoeg moet zijn voor als jij ’s nachts nog op pad bent, maar ook dat je je kostuum makkelijk kunt aanpassen aan de hand van het weer in het algemeen. Het is namelijk de bedoeling dat jouw personage zowel in de winter als in de zomer herkenbaar is. Daarom zijn laagjes ook zo belangrijk. In een ideale wereld zou je elk kledingstuk (of in ieder geval de buitenste kledingstukken) twee keer hebben zodat je je kunt omkleden als het heeft geregend. In de realiteit is dit vaak niet zo. Zorg dus in ieder geval dat je extra droge kleding meeneemt die de geloofwaardigheid van je kostuum niet in de weg zit, of dat je een goede (zo waterdicht mogelijke) cape draagt. Verder is een kaproen ook een goede investering omdat je veel warmte vanuit je hoofd verliest.

bossen

Het is ook handig om na te denken over wáár je precies gaat LARPen. Speel je buiten in een bos? Zorg in dat geval dat je cape, jurk of rok niet te lang is, want als je overal achter blijft haken word je uit je spel gehaald. Daarnaast wordt lange kleding snel nat en vies. In elk geval is het ook van essentieel belang dat je de goede schoenen draagt. Zorg dat ze goed passen, dat je er lang op kunt lopen en dat ze waterdicht zijn. Ik raad iedereen aan om legerkisten te dragen. Deze schoenen zijn ideaal omdat ze aan alle drie de vereisten voldoen en daarnaast ook nog acceptabel zijn wat betreft het uiterlijk. Houd in elk geval in gedachten dat je schoenen je outfit naar een hoger niveau kunnen tillen, maar dat ze je outfit ook kunnen verknallen. Speel je een epische viking die draken afslacht, maar draag je er blinkend witte sportschoenen bij? Dan zou ik toch echt investeren in iets wat op zijn minst bruin of zwart is.

Verder: zakken. Hierbij geldt dat hoe meer, hoe beter. Je zult altijd wel iets bij je dragen, al zijn het itemcards en je charactercard of is het een flesje water (heel belangrijk, want je vergeet heel snel genoeg te drinken). Misschien heeft jouw personages wel bepaalde spullen die hij of zij altijd bij zich draagt. Zorg gewoon dat je alles in zakken of desnoods in een tas kwijt kunt. Je wil namelijk niet alles in je handen moeten dragen tot je ergens een tafel tegenkomt, want LARP is onvoorstelbaar. Het ene moment denk je een leuke boswandeling te maken en het volgende moment word je besprongen door een groep monsters. Dan wil je snel kunnen handelen want of je je handen vrij hebt kan het verschil tussen leven en dood maken…

Denk je uiteindelijk je perfecte outfit te hebben samengesteld? Maak je dan klaar voor de ultieme test: draag je kostuum een hele dag buiten LARP. Ben je een keer een dagje vrij en hoef je nergens heen, trek de boel dan aan en kijk of je je dagelijks leven normaal kunt leiden. Doe bij voorkeur huishoudelijke klusjes zoals stofzuigen. Zo zie je welke bewegingen je over het algemeen (onbewust) maakt en merk je of je outfit daarin meewerkt. Je merk of het ergens oncomfortabel gaat zitten, of je kostuum wel stevig genoeg is en heel belangrijk: of je ermee naar de wc kunt. Dit laatste is misschien nog wel het belangrijkste. Als jij je in een minuscuul hokje moet proppen en je ook nog eens door laag na laag aan kleding moet worstelen, kan je maar beter oefenen. Sowieso zijn de wc’s niet altijd even schoon omdat iedereen met smerige schoenen naar binnen banjert, maar je wil daar natuurlijk ook geen uren zitten omdat je klem zit in je kostuum. Kijk verder ook naar hoe lang het duurt om je kostuum aan te trekken en of je het allemaal zelf kunt. Het is niet handig als andere mensen je elke ochtend in je kostuum moeten hijsen en daarnaast wil je ook niet van anderen afhankelijk zijn als het kostuum weer uit moet. Niet iedereen gaat namelijk even laat slapen. Je wil namelijk ook geen uren bezig zijn met je outfit, want dan loop je kostbare LARPtijd mis.

Nog een laatste tip: blijf altijd aan je kostuum werken. Maak je niet druk als je outfit de eerste keer nog niet fantastisch is, maar blijf altijd dingen toevoegen of veranderingen maken. Uiteindelijk zal jouw personage groeien en dan is het leuk als de outfit ook meegroeit.

Alexandra heeft door het lezen van fantasyboeken ontelbare levens geleid. Zo heeft ze samen met Harry, Ron en Hermelien boterbier gedronken in De Drie Bezemstelen en volgde ze Katniss Everdeen op de voet door arena's vol moordenaars. Ze heeft niet alleen een zwak voor fantasy, maar ook een grote liefde voor sciencefiction en klassieke horrorverhalen.

Geef een reactie