EvenementenKnutselkamerMaak je eigen Knittens!

Maak je eigen Knittens!

-

Elke kattenliefhebber kan het beamen: katten zijn magische wezens. En is het niet omdat ze altijd veel meer lijken te weten dan mogelijk is, dan is het wel omdat ze geregeld terug te vinden zijn in de fantastische literatuur. Vuurhart uit de Warrior Cats-serie, Grimalkin uit de Iron Fey-serie, de Cheshire Cat, Hermeliens Knikkebeen en Vilders Mevrouw Norks… Katten zijn niet weg te denken uit de fantasyboekenwereld en daarom wil ik (Marije) jullie in dit tweede artikel uit de Knutselkamer graag laten zien hoe je je eigen magische katje in elkaar breit.

Een knitten is een gebreide kitten, een idee dat oorspronkelijk wegkomt bij de Dierenbescherming. Een tijdje terug begonnen zij de actie ‘Help een kitten met een knitten’, die meer dan 10.000 knittens opleverde. Ondertussen is de actie afgelopen, maar dat maakt de kleine katjes niet minder leuk om te breien! Ze zijn supersimpel, je hebt er niet veel voor nodig en ze zijn erg leuk om weg te geven (of gewoon zelf te houden natuurlijk)!

 
Stap 1: Voorbereiding

knittens1.jpg

Benodigdheden:

  • Breinaalden van 3 of 3,5 mm, maar groter kan natuurlijk ook (hoe groter de naalden, hoe groter de knitten).
  • Breigaren (bijvoorbeeld grijs, wit of zwart, maar je kunt natuurlijk ook een vrolijk, fantasievol kleurtje kiezen).
  • Vulwol (o.a. te koop bij de V&D en de Hema).
  • Schaar
  • Stopnaald
  • een toerenteller (om bij te houden hoeveel toeren je al gebreid hebt).
  • kraaltjes of oogjes, naaigaren en een dunne naald voor het gezichtje van je knitten.

Tip: Wol kun je natuurlijk halen in wolwinkels of hobbywinkels, maar ook de Hema, Wibra, Action, Zeeman en Xenos hebben een mooi (en vaak ook veel goedkoper) assortiment! Ook je breinaalden kun je vaak in deze winkels halen.

 
Stap 2: Het lijfje

knittens1.jpg

Het lijfje van je knitten is het gemakkelijkst om te breien. Zet 24 steken op je breinaald en brei vervolgens 52 naalden recht. Kant daarna alle steken af. Zelf vind ik het fijn om zowel bij het opzetten als bij het afkanten van het werk flink wat garen over te houden aan beide kanten. Die stukjes wol kun je aan het eind namelijk goed gebruiken om de knitten mee in elkaar te zetten.

 
Stap 3: De kop

knittens1.jpg

De kop is iets lastiger dan het lijfje, omdat je in het midden van je werk een paar steken moet minderen en vervolgens weer moet meerderen. Zet eerst 14 steken op en brei dan naalden 1-14 recht. Bij naalden 15-18 brei je vervolgens de eerste twee steken recht samen. De rest van de naald kun je gewoon recht uitbreien. Na deze naalden zijn er als het goed is 10 steken over.

Vervolgens gaan we weer meerderen: brei bij naalden 19-22 de eerste steek recht, meerder dan één steek en brei verder recht tot het einde van de naald. Na deze naalden staan er als het goed is weer 14 steken op je naald. Brei vervolgens naalden 23-36 recht en kant de steken af.

 
Stap 4: De staart

knittens1.jpg

Zet voor het staartje van je knitten 16 steken op. Brei drie naalden recht. Bij de vierde naald brei je 10 steken recht en keer je het werk. Je breit dus hetzelfde stukje weer terug zonder de laatste zes steken te breien. Brei vervolgens weer twee naalden recht, en herhaal dan wat je bij de vierde naald hebt gedaan (10 steken rechtbreien en het werk keren). Brei daarna weer drie naalden recht en kant de steken af. Als het goed is ontstaat er zo een verdikking in je werk, waardoor het staartje straks mooi in een boogje overeind staat.

 
Stap 5: De onderdelen in elkaar naaien

knittens1.jpg

 

Nu je alle onderdelen van je knitten hebt gebreid, is het tijd om hem in elkaar te gaan zetten. Haal een naald door één van de touwtjes die als het goed is nog aan het lapje voor het lijfje hangen en naai de pootjes dicht. Zorg hierbij dat de ribbels horizontaal blijven (zie de foto hieronder). Laat een klein gaatje over in de ‘buik’ van het katje, groot genoeg om met je vinger de vulwol goed in de pootjes te kunnen drukken. Vul het katje en naai het lijfje dicht. De overgebleven touwtjes kun je nu afwerken, die heb je niet meer nodig.

knittens1.jpg knittens1.jpg

Haal nu de naald door één van de touwtjes die nog aan het lapje voor het kopje hangen en naai de bovenkant en één zijkant van het kopje dicht. Via de open zijkant kun je weer de wol erin stoppen. Naai daarna de laatste kant ook dicht.

knittens3.jpg knittens4.jpg

Laat de overgebleven touwtjes nog even zitten, want met één van die touwtjes kun je straks het kopje op het lijfje naaien en met het andere touwtje kun je nu oortjes maken, door diagonaal een naadje te stikken in de hoekjes.

knittens1.jpg knittens1.jpg

Naai daarna het staartje dicht (vullen is niet nodig).

 
Stap 6: De knitten in elkaar zetten

knittens1.jpg knittens1.jpg

Nu je alle onderdelen van je knitten in elkaar hebt genaaid, is het tijd om het katje in elkaar te zetten. Haal een naald door de overgebleven draadjes en naai het kopje en de staart op de voor- en achterkant van het lijfje. Hecht de draadjes af en je knitten is klaar!

 
Stap 7: Accessoires

knittens1.jpg

Persoonlijk vind ik de knitten al erg leuk zoals hij is, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een gezichtje op je knitten te borduren, een lintje om zijn nek te knopen of misschien zelfs vleugeltjes op zijn rug te zetten (het blijft immers een fantasyknitten!). Zelf ben ik op het moment vooral aan het experimenteren met wol en oogjes. Zo heb ik laatst heel pluizige zwarte wol gekocht en heb ik bij de Pippoos oogjes gekocht (je kunt echte knuffeloogjes kopen hiervoor, maar ook bijvoorbeeld kleine zwarte kraaltjes). Het resultaat? Een echte monsterkitty! Hij is nog niet helemaal af, maar volgens mij gaat hij heel leuk worden!

knittens1.jpg

Ik hoop dat ik jullie met dit artikel enthousiast heb gemaakt en ben erg benieuwd naar jullie eigen creaties en experimenten! Mocht je dus zelf de breipennen in klimmen naar aanleiding van dit artikel, post dan ook vooral foto’s van jullie eigen magische katjes op het forum. En mochten jullie vaker van dit soort artikelen willen lezen, ook dan horen we het natuurlijk graag.

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Marije Kok
Marije Kok
Marije behoort tot de Harry Potter-generatie en het is daarom ook niet gek dat de boeken over de tovenaarsleerling, die meteen haar eerste kennismaking met de wereld van fantasy waren, nog steeds haar lievelingsboeken zijn. Ondertussen heeft ze de rest van de fantasywereld ook ontdekt. Ze is dol op het lezen van young adult-boeken, dystopische verhalen, epische fantasy en eigenlijk alle kinderboeken waar ook maar een beetje magie in voorkomt.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties