BoekenBoekrecensiesVlo en Stiekel - Pieter Koolwijk

Vlo en Stiekel – Pieter Koolwijk

-

Omslag Vlo en Stiekel

Floris is klein en het pispaaltje van de klas. Hij wordt vooral gepest door Arjan, een jongen die een jaar ouder is en veel sterker is. Arjan wacht Floris vaak op voor schooltijd, waardoor Floris vaak te laat komt. Floris vindt het dus heel logisch dat hij niet vrolijk is. Totdat er een nieuw meisje in de klas komt met felrood haar en een rare bijnaam: Stiekel. Stiekel is nog kleiner dan Floris en lijkt een makkelijk slachtoffer voor Arjan. Maar Stiekel trekt zich van niemand iets aan. Ze doet wat ze wil – ze eet boterhammen terwijl ze op haar kop staat, danst gewoon op het schoolplein en vertelt de meest fantastische verhalen – en ze vindt wat ze zelf vindt. En dan ontdekken Floris en Stiekel dat Arjan een groot geheim heeft. Een geheim dat Arjan erg graag wil beschermen. Ze belanden daardoor in een geheimzinnig en gevaarlijk avontuur.

Verwondering
Pieter schreef voor FantasyWereld.nl in zijn gastblog: “Kinderen horen nieuwsgierig te zijn en te fantaseren over onmogelijke zaken. Dit is ook mijn gedachte achter de verhalen die ik zelf voor kinderen schrijf. Ik wil op de grens gaan zitten. Het liefst alles zo aankleden dat de lezer zich afvraagt wat waar is en wat niet. De nieuwsgierigheid prikkelen en proberen de fantasie te stimuleren.” Het blijkt dat Pieter niet alleen een man van woorden is. In Vlo en Stiekel zie je die grens terug. Het verhaal zit in het grijze gebied tussen fantasie en realiteit. Lezers kunnen zich continu afvragen wat ze moeten geloven en wat niet. Hierdoor zul jij, als basisbig (grapje), op het puntje van je stoel zitten. Waarschijnlijk houd je de hele tijd je hoofd een beetje scheef en kauw je nadenkend op je wang.

Want Stiekel is een beetje… anders. Vreemd durf ik haar niet te noemen (voordat Pieter me namens Stiekel moet uitleggen waarom ze niet vreemd kan zijn), maar helemaal normaal is ze ook niet. ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ is een Hollandse uitspraak waar ze vast nog nooit van gehoord heeft. En dat is mooi. Want Stiekel is geweldig. Ze doet de raarste dingen, maar bovenal; ze laat zich niet vertellen wat ze moet denken of doen. Ze is wie ze is en daar is ze trots op. Een geweldige karaktereigenschap als je het mij vraagt, eentje die veel te weinig voorkomt. Stiekel is dus niet vreemd, ze is wonderlijk.

Pesten
Maar Pieter Koolwijk schrijft dus graag op de grens. En doordat Stiekel zo wonderlijk is, moet er ook iets ‘normaals’ bij. Dat ‘iets’ is Vlo, ook wel Floris. Hij is een gewone jongen die zo normaal mogelijk wil doen, want zo denkt hij dat hij minder gepest zal worden. Pesten is nu eenmaal iets waar vrijwel elk kind mee te maken heeft. Er gaan dan ook veel boeken over dit onderwerp. Maar Pieter weet het op wel een hele goede wijze te brengen. Hij geeft niet alleen de pester Arjan een goede achtergrond, waardoor je kunt begrijpen waarom hij pest (zelfs al vind je het nog zo gemeen van hem). Maar hij laat ook zien wat Floris er zelf aan zou kunnen doen. Alleen heeft Floris wel een duwtje in de rug nodig…

Geweldige platen
En wat ook zowel wonderlijk als echt is, zijn de platen. Ze zijn fantastisch, maar je kunt ze wel écht aanraken. Linde Faas heeft Pieters – van zichzelf al levendige – verhaal nóg bruisender gemaakt. Een knappe prestatie. De kleuren springen van de pagina’s af en alle personages worden geweldig in lijnen gevangen. Laten we duimen dat Linde Faas ook de vervolgdelen zal illustreren. Want zij en Pieter vormen een topduo.

De geur van ‘koop dat boek!’
Vlo en Stiekel is een geweldig debuut van een wonderlijke schrijver. Het pakt een lastig thema – pesten – bij de kop, zónder dat je enkel over het pesten zelf leest. Vlo en Stiekel is namelijk ook een verhaal met een leuk avontuur, geweldige karakters en geniale vondsten (zoals de Voetenontwijker). En als de leuke teksten en de prachtige platen je niet overtuigen, steek dan je neus eens in het boek. Die geur roept toch gewoon ‘koop mij, koop mij!’. En de geur van een boek mag je nooit negeren.

[product_page sku=”9789047704324″]


Vlo en Stiekel Boek omslag
Vlo en Stiekel

Pieter Koolwijk


9789047704324

Lemniscaat

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties