Begin 2012 zal Pieter Koolwijk debuteren bij uitgeverij Lemniscaat met een fantasierijk kinderboek. Naar aanleiding van de kinderboekenweek heeft Fantasy Wereld aan Pieter Koolwijk gevraagd om een blog te schrijven. Pieter vertelt ons over fantasy in zijn jeugd en hoe hij kinderen wil prikkelen met zijn verhalen.


Gastblog: Pieter Koolwijk over kinderfantasie

piekoo
Pas als puber begon ik me te realiseren dat fantasy een apart genre is. Ik had er daarvoor simpelweg nooit over nagedacht. In prentenboeken was niets raar. Of het nou heksen, pratende dieren of vreemde wezens waren, alles was mogelijk. Toen ik zelf ging lezen, wist ik niet beter dan dat er twee soorten boeken bestonden: gewone boeken en boeken met onbeperkte mogelijkheden. Ik las beide soorten, maar mijn voorkeur ging overduidelijk uit naar de tweede categorie. Deze verhalen deden me wegdromen en even de gewone wereld vergeten. Ze hielpen me bij het creëren van mijn eigen fantasieën.

Zo dacht ik erover na hoe het zou zijn om onzichtbaar te zijn of om de tijd stil te kunnen zetten. Soms lag ik op mijn buik tussen de struiken en stelde me voor hoe een kabouter zich zou voelen als hij daar rondliep. Ik heb een groot deel van mijn leven gebruikt om te fantaseren en ik vind daarvan geen minuut verspild. Sterker nog, dat mis ik vandaag de dag bij kinderen. Ik weet het, ik klink als een oude zak, maar het is wel zo. Dat je een aap op je televisiescherm op de grond kan laten slaan door met je controller/afstandsbediening te schudden, is helemaal niet raar. Normaalste zaak van de wereld. Maar een fee die je tand onder je kussen vandaan haalt, is echt klinkklare onzin. Hoe haal ik het in mijn hoofd om dit tegen een zesjarige te vertellen? Ze is geen kleuter.

In het park zit een wildrooster. Volgens mij om de kabouters in het park te houden. Als je goed kijkt, kan je ze op de grond onder de roosters zien zitten. Boos dat ze er toch in gevallen zijn. Ik weet dat ze me niet gelooft, maar ik heb haar toch al een keer een stiekeme blik zien werpen. Gelukkig maar. Kinderen horen nieuwsgierig te zijn en te fantaseren over onmogelijke zaken.

Dit is ook mijn gedachte achter de verhalen die ik zelf voor kinderen schrijf. Ik wil op de grens gaan zitten. Het liefst alles zo aankleden dat de lezer zich afvraagt wat waar is en wat niet. De nieuwsgierigheid prikkelen en proberen de fantasie te stimuleren.

En hopelijk hetzelfde gevoel oproepen wat ik kreeg toen ik als kleine jongen fantasy las. Dat is namelijk het gevoel dat ervoor zorgt dat ik altijd fantasy zal blijven lezen.

Pieter Koolwijk

Wil je meer te weten komen over Pieter Koolwijk en zijn verhalen? Surf dan naar: www.pieterkoolwijk.nl
Reacties op: Gastblog: Pieter Koolwijk over kinderfantasie