BoekenBoekrecensiesSlaves: Raven 1 - Miriam Borgermans

Slaves: Raven 1 – Miriam Borgermans

-

Omslag Slaves: Raven 1

Het is het jaar 2558. Raven is een Delicatus. Delicatusslaven worden voor veel geld verkocht wanneer ze hun opleiding hebben afgerond. Ze leven echter niet lang en hun dood is meestal gruwelijk. Hun Meesters mogen immers doen wat ze willen. Uiteindelijk wordt Raven gekocht door de machtige Genoot Ghassan Aboud, waardoor ze aan dat vreselijke lot lijkt te kunnen ontsnappen. Maar dan wordt hij vermoord en Raven wordt beschuldigd van de misdaad. Hierdoor wordt ze gedegradeerd tot Trasher en moet ze zien te overleven in een wereld vol intriges, waar vertrouwen een kostbaar goed is…

Vliegende start
Slaves sleurt je vanaf het begin mee in een wereld waarvan je niet had gedacht dat die ooit nog zou kunnen bestaan. Een wereld met een klassensysteem waarin slavernij bloeit en een wezenlijk onderdeel van de economie vormt. Het lijkt voor ons dus onwaarschijnlijk, maar toch is de wereld die Borgermans schetst net levensecht. De meedogenloosheid die nodig is om op te klimmen in de maatschappij is in Slaves weliswaar echt tot het uiterste gedreven, waardoor de term social climbers een nieuwe dimensie krijgt. Er zit dus voldoende in om een geloofwaardige evolutie te beschrijven van onze huidige maatschappij tot die nieuwe wereld.

Hoewel Raven niet de baas is over haar eigen leven heeft ze toch een opstandigheid die haar helpt te overleven in de slavenschool. Het verhaal is heel vlot geschreven vanuit Ravens perspectief en geeft je een goed beeld van hoe ze denkt over haar uitzichtloze situatie. Haar opstandigheid is wat haar uiteindelijk redt uit de slavenschool en waardoor ze als slavin bij Ghassan Aboud belandt. Hoewel ze al snel beseft dat ze de ene kooi voor een andere, zij het een luxueuzere, kooi heeft verwisseld, weet ze ook wel dat ze het in essentie slechter had kunnen treffen. De tweestrijd die in haar woedt over het feit dat ze wel vrij is van de slavenschool, maar ze nog wel steeds een Delicatus is en dus een Meester heeft, geeft Borgermans heel goed weer. Raven wilde graag ontsnappen, maar het besef dat dit wellicht nooit mogelijk zal zijn, hakt duidelijk op haar in.

Dankzij die uitstekende woordkeuzes van Borgermans kan je je de situatie en uitdrukkingen van de mensen zo voor de geest halen.

Maar als Ghassan vermoord wordt en zij als schuldige wordt aangewezen, krijgt Ravens karakter een extra diepte die de eerdere tweestrijd verandert. Vooral het gevoel van onrechtvaardigheid tijdens de hoorzitting voor de moord op Ghassan straalt af van Ravens gedachten. Onschuldig veroordeeld worden en een advocaat waar ze niets aan heeft drijft Raven tot het uiterste. Haar verontwaardiging is overduidelijk en als lezer begrijp je dat helemaal. Borgermans beschrijft het gedrag van de mensen in de zaal subliem. Ze slaagt erin om in die paar pagina’s de verdorvenheid van de nieuwe maatschappij te tonen. Vooral het ongelooflijke gebrek aan respect dat de rijkeren tonen ten opzichte van Delicatusslaven is schrijnend. Dankzij die uitstekende woordkeuzes van Borgermans kan je je de situatie en uitdrukkingen van de mensen zo voor de geest halen. De woorden ‘filmisch geschreven’ op de achterkant van het boek zijn dan ook uiterst toepasselijk.

Vindingrijk
Hoewel Raven op zich weinig kan veranderen aan haar situatie, toont ze zich doorheen het boek zeer vindingrijk. Vooral verder in het boek, als ze echt moeten vechten om te overleven, slaagt ze er toch in om een bestaan op te bouwen en voor zichzelf te zorgen. Ze doet dit met vallen en opstaan en gelukkig ook met een beetje hulp. Die hulp geeft ook hoop: de wereld kan beter worden, maar er is nog een lange weg te gaan.

Maar niet alleen Raven blijkt erg vindingrijk te zijn. Ook haar goede vriend Castro van de slavenschool haalt alle trucs uit de doos die hij maar kan gebruiken om haar onschuld te bewijzen. Hoewel je de gedachtegang van Castro niet te lezen krijgt, voel je ook bij hem dat hij het niet gemakkelijk heeft. De gesprekken tussen Raven en Castro, die naarmate het verhaal vordert steeds minder frequent voorkomen, zitten vol subtiliteiten die Raven niet altijd oppikt, maar die het karakter van Castro wel mee vormen. Borgermans maakt van hem een volwaardig persoon in sporadische ogenblikken doorheen het boek. Je kunt niet anders dan met hem meeleven en hopen dat hij slaagt in zijn doelen, ook al is hij dan een slaaf. Maar beiden zullen nog veel intriges tegenkomen voordat hun reis afgelopen is.

[product_page sku=”9789044828689″]

Slaves: Raven 1 Boek omslag Slaves: Raven 1
Slaves
Miriam Borgermans
9789044828689
Clavis

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Joke Michielsen
Joke Michielsen
Joke leerde de rijke fantasy-wereld kennen via Harry Potter, maar werd verliefd op de wereld in Eragon van Christopher Paolini. Hoewel ze een voorliefde heeft voor epische en historische fantasy, geniet ze ook enorm van leuke Young Adults met een mythologische toets of Urban fantasy. Dit heeft geleidt tot een gevarieerde collectie fantasy-boeken met enkele favorieten van Sarah J. Maas, Cassandra Clare en Marion Bradley.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

Slaves: Raven 1 - Miriam Borgermans