BoekenBoekrecensiesSlaves: Dante 1 - Miriam Borgermans

Slaves: Dante 1 – Miriam Borgermans

-

Het is het jaar 2558. Trasherslaaf Dante heeft het niet gemakkelijk gehad. Eerst wordt hij op een dodelijke zelfmoordmissie gestuurd in de ruimte, maar hij slaagt erin om na twee jaar onverwacht terug op aarde te landen. Zijn onvoorziene landing is niet onopgemerkt gebleven en dan krijgt hij een tweede dodelijke opdracht opgedrongen door het Bastion dat zijn beloftes niet wil nakomen. Hij moet de moord op de machtige genoot Ghassan Aboud onderzoeken en zich voordoen als Vrije in het gevaarlijke en mysterieuze Bastion. Dante voert zijn undercoveropdracht uit, en wraak en schuldgevoelens drijven hem steeds dieper in de hoogste kringen van de macht. Wie heeft de moord nu echt gepleegd. De slavin? Of spelen er nog meer duistere geheimen mee?

Nieuwe invalshoek
In deel een van de SLAVES-reeks volgden we Raven en haar strijd om te overleven. Nu in deel twee volgen we Dante, die het al niet veel beter getroffen heeft met zijn leven als Trasher. Waarom hij juist naar de ruimte gestuurd werd op een zelfmoordmissie is niet helemaal duidelijk, maar langzamerhand besef je dat die reden essentieel is geweest en blijft voor zijn ontwikkeling als persoon en dat hij daarom ook de kans/verplichting aanneemt die Zeb Zahrek hem voorlegt. Veel keuze heeft hij natuurlijk niet, maar hij is niet het makke schaap waar vele hogergeplaatste Vrijen hem voor aanzien. Zijn gevoel voor manipulatie is bijna even goed als dat van de Genoten en toch heeft hij meer menselijkheid. Zijn worsteling om zich goed voor te doen als Vrije en zich te gedragen zoals van hem verwacht wordt, drukt duidelijk op zijn schouders.

Daarnaast krijg je ook steeds kort een blik in de gedachtegang van Cym, de moeder van Seamus. Op die manier kan je iets makkelijker de tijdslijn van Raven 1 terugvinden in het boek en kan je de acties van Dante ook beter plaatsen in het geheel. Ook de rol van Castro en hoe hij het onderzoek beleeft, krijgt hier meer diepgang. Verder krijgt ook de hele indeling van de toekomstige wereld meer facetten. Nieuwe mensen met nieuwe statussen passeren de revue en ook bij de slaven krijgen we steeds meer inzicht in hoe hun levens eruit zien en wat de verschillende ‘statussen’ zijn die ze kunnen verwerven en waar ze hun opleidingen krijgen. Als ze die al krijgen. Miriam Borgermans slaagt er dus glansrijk in om haar wrede toekomstwereld nog meer geloofwaardige lagen te geven.

Miriam Borgermans slaagt er glansrijk in om haar wrede toekomstwereld nog meer geloofwaardige lagen te geven.

Machtspelletjes
Bij Raven was het al duidelijk dat zij het slachtoffer was van de duistere machtspelletjes van de hogere klassen en dat kennis over anderen enorme macht met zich meebrengt. Dat is bij Dante net zo goed het geval. Je leert steeds meer over hem, hoe hij in zijn hachelijke situatie verzeild is geraakt en hoe de hogere klassen hem steeds weer opnieuw manipuleren om te krijgen wat ze willen. Gelukkig is Dante niet zo’n mak schaap en slaagt hij erin om het spel bijna even goed mee te spelen. Je voelt hem ook groeien in zijn verschillende rollen die hij verplicht moet aannemen en hij slaagt er dan ook in om een beetje macht over zijn eigen leven te verkrijgen.

Dante is dus ook behoorlijk meedogenloos in sommige opzichten, maar dat is nog niets vergeleken met de Genoten. Miriam Borgermans weet hen toch iets van menselijkheid te geven, maar ze blijven zo sluw als een vos en zelfs als je denkt dat het toch de goede kant moet uitgaan, verandert Borgermans de hele situatie en komt de verhaallijn totaal ergens anders uit. Ze hebben macht en ze aarzelen geen seconde om die te gebruiken en er hun voordeel uit te halen. Het hele verhaal blijft dan ook spannend en leest enorm vlot.

Conclusie
Dante 1 is een geslaagd vervolg in de SLAVES-reeks en biedt nieuwe inzichten in de wrede toekomstwereld van Miriam Borgermans, zowel in de wereld van de Genoten als in die van de slaven. Macht is alles en als je niet over lijken gaat dan kan alles instorten als een kaartenhuisje. Dante 1 blijft spannend tot het einde en is zeker een aanrader voor fans van dystopische fantasy.


Slaves: Dante 1 Boek omslag
Slaves: Dante 1
Slaves

Miriam Borgermans


9789044831214

Clavis
Oktober 2017
Hardcover
510

Het jaar 2558. Nadat hij op een dodelijke kamikazevlucht naar de ruimte was gestuurd, landt de Trasherslaaf Dante na twee jaar onverwachts weer op aarde. Toch komt het Bastion zijn beloftes niet na en krijgt Dante opnieuw een levensgevaarlijke opdracht. Dit keer wordt hij gedwongen om de moord op de machtige Genoot Ghassan Aboud te onderzoeken en moet hij undercover infiltreren in het gevaarlijke, mysterieuze Bastion. Gedreven door wraak en schuldgevoel betreedt Dante de kringen van macht. Heeft Raven, de beschuldigde slavin, de moord wel gepleegd? Dante moet kiezen tussen buigen of breken. Hij heeft geen andere keuze. Toch?

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Joke Michielsen
Joke leerde de rijke fantasy-wereld kennen via Harry Potter, maar werd verliefd op de wereld in Eragon van Christopher Paolini. Hoewel ze een voorliefde heeft voor epische en historische fantasy, geniet ze ook enorm van leuke Young Adults met een mythologische toets of Urban fantasy. Dit heeft geleidt tot een gevarieerde collectie fantasy-boeken met enkele favorieten van Sarah J. Maas, Cassandra Clare en Marion Bradley.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties