BoekenBoekrecensiesSchaduwkoningin - Garvin Pouw

Schaduwkoningin – Garvin Pouw

-

Wanneer de woonplaats van de nimfen Nîve en Nakisa volledig van de kaart wordt geveegd door de machtige en duistere Isinger, besluiten ze om naar het Hart van de Valta, Licht-Val, te reizen in de hoop dat het licht in de laatste vesting van de nimfen nog niet is aangetast door het duister. Tijdens hun reis worden ze echter achtervolgd door de beul van Isinger, Fellkra. Zij is een donkere nimf en beschikt over een bijzonder zwaard en een eenhoorn. Wanneer Nîve het zwaard van Fellkra in handen krijgt tijdens een van hun schermutselingen, verandert de achtervolging in iets persoonlijks. Zullen ze Licht-Val op tijd bereiken om hulp te vinden en de wereld te redden? Of ligt het lot van de Valta in de handen van Nîve?

Weelderige wereld
Al vanaf de eerste bladzijde dompelt Garvin Pouw je onder in een enorm gedetailleerde wereld dankzij de uiterst uitvoerige beschrijvingen. Het duurt daardoor wel even voordat het verhaal echt op gang komt, maar de beleving van die wereld is wel uitstekend gedaan. Met elke zin brengt Pouw de Valta stukje bij beetje tot leven en wandel je mee met Nîve en Nakisa over de bosgrond. De bovenste lagen van de Valta zijn in het begin nog even mysterieus voor hen als voor de lezer, al hebben ze natuurlijk wel verhalen die de bovenste lagen beschrijven.

Als de duistere Isinger hun dorp binnenvalt, worden ze verplicht om het bekende achter te laten en moeten ze toch naar de hoger gelegen delen van de Valta trekken om te ontkomen aan zijn beul Fellkra. Gaandeweg krijg je dus een nog rijkere wereld te zien die je samen met Nîve en Nakisa ontdekt. Van sommige dingen hadden ze wel al gehoord, maar het blijft ook voor hen speciaal om die elementen in het echt te zien en te beleven.

Met Schaduwkoningin weet Garvin Pouw een weelderige wereld neer te pennen die dankzij de bijzondere omschrijvingen prachtig tot leven komt.

Onderhuidse spanning
De spanning in die wondere wereld is wel steeds voelbaar. Fellkra zit hen op de hielen en het duister baant steeds meer en meer een weg door de hele Valta. Pouw slaagt erin om die spanning de hele tijd op een vloeiende manier door het verhaal heen te weven. De reis van Nîve en Nakisa gaat niet enkel om het bereiken van een veilige haven, tijdens de reis ontstaan er steeds meer vragen: Waarom achtervolgt Fellkra hen? En wat is er zo speciaal aan het zwaard en haar eenhoorn? Wat is de invloed van het duister op de wereld en op henzelf? De spanning die de vragen teweegbrengen, zorgt ervoor dat het verhaal iets beklijvend krijgt. Wat zullen ze uiteindelijk vinden? Valt er nog iets te redden? Die spanning geeft meer vaart aan het verhaal dat door de uitgebreide omschrijvingen soms misschien een beetje trager wordt. Maar het grote aantal beschrijvingen biedt Pouw wel de mogelijkheid om veel te laten gebeuren in het verhaal en dus de spanning erin te houden.

Betoverende wezens
In de meeste fantasiewerelden komen elfen wel vaker aan bod als magisch wezens. Garvin Pouw heeft een hele andere wereld opgebouwd met nimfen als grote inwonersgroep. Nimfen kennen we natuurlijk al wel van de Griekse mythen, maar Pouw slaagt er toch in om ieder type nimf aparte eigenschappen te geven die weliswaar verwant zijn aan de Griekse eigenschappen. Het geeft het geheel een volledig andere setting. Naarmate het verhaal vordert leer je ook nieuwe personages kennen die ieder hun eigen identiteit hebben en die allemaal op hun manier geleden hebben of nog steeds lijden onder de invloed van het duister.

Natuurlijk volgt er nog een hele resem aan andere wezens waarvan je nog nooit hebt gehoord en die dankzij de uitvoerige beschrijvingen toch mooi tot stand gekomen zijn. De meest spectaculaire wezens zijn wel de draken of leegte-ademers. Meestal worden draken geassocieerd met vuur, maar deze draken zijn compleet het tegenovergestelde. Dat brengt een nieuwe dimensie naar voren die vooral in het eindgevecht mooi tot uiting komt. Bij die strijd spreidt Pouw pas echt zijn talent als verhalenverteller tentoon door de strijd erg gedetailleerd te beschrijven, terwijl de spanning er absoluut niet onder lijdt.

Conclusie
Met Schaduwkoningin weet Garvin Pouw een weelderige wereld neer te pennen die dankzij de bijzondere omschrijvingen prachtig tot leven komt. Hoewel de beschrijvingen het grootste deel van het boek in beslag nemen, zit er toch voldoende spanning in het verhaal en vloeit het van de ene lijn moeiteloos over in de volgende. Zo slaagt Garvin Pouw erin om je van begin tot eind geboeid te houden.


Schaduwkoningin Boek omslag
Schaduwkoningin

Garvin Pouw


9789492115515

Godijn Publishing
December 2017
Paperback
563

In de Valta, een enorm sprookjeswoud waar lang geleden een duistere macht is binnengevallen, proberen de riviernimfen Nîve en Nakisa wanhopig iets te maken van hun bedreigde bestaan. Wanneer het noodlot hun thuisdorp treft, lijkt de vergiftiging die de Valta teistert ook hen te raken. De duistere veldheer Isinger stuurt zijn beul Fellkra, een donkere nimf, op hen af. Nîve krijgt tijdens een schermutseling Fellkra's zwaard in handen, waardoor het lot een vreemde wending neemt. Heeft Nîve het zwaard gestolen of is het Fellkra die ervoor zorgt dat haar zwaard bij Nîve in handen valt? De dans van de drie nimfen om het zwaard staat centraal in hun tocht richting de "Licht-Val", de enige nog staande vesting van de nimfen. Dat is de laatste plek waar misschien nog hulp te vinden is voor het redden van hun wereld. Of ligt die hoop in handen van Nîve?

Gerelateerde artikelen

2 REACTIES

    • Hallo Bianca, dat is een mooi compliment voor onze recensente, bedankt 🙂 Ik hoop dat je dezelfde positieve leeservaring gaat hebben!

Geef een reactie

Delen

Joke Michielsen
Joke leerde de rijke fantasy-wereld kennen via Harry Potter, maar werd verliefd op de wereld in Eragon van Christopher Paolini. Hoewel ze een voorliefde heeft voor epische en historische fantasy, geniet ze ook enorm van leuke Young Adults met een mythologische toets of Urban fantasy. Dit heeft geleidt tot een gevarieerde collectie fantasy-boeken met enkele favorieten van Sarah J. Maas, Cassandra Clare en Marion Bradley.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties