BoekenBoekinterviewsInterview met Sophia Drenth

Interview met Sophia Drenth

-

 

bloedwetten

Fotograaf: Marieke Josselet.

Fotograaf: Marieke Josselet.

Als schrijver zijn er tegenwoordig meer mogelijkheden om je boek uit te geven. Jij bent nu bezig om geld bij elkaar te brengen via crowdfunding om je boek Bloedwetten het levenslicht te laten zien. Kun je ons vertellen waar Bloedwetten over gaat?

Volksvertegenwoordiger Roan Storm is een man die over lijken gaat. De bloeddorstige Ath’vacii zijn ervoor verantwoordelijk dat hij alles heeft verloren wat hij liefhad. Sindsdien heeft hij maar één doel: gemaakt leven in de samenleving uitroeien. Hij is bereid om de ultieme prijs te betalen en drijft de zaak op de spits door een Ath’vacii publiekelijk te executeren. De gemaakten vellen een oordeel over hem, maar geven hem niet de dood waarnaar hij verlangt.

Het is een roman over transformatie en het behouden van je menselijkheid, boordevol actie, spanning en natuurlijk een onbereikbare liefde. Met de introductie van gemaakten probeer ik het uitgekauwde vampierthema nieuw leven in te blazen. Er zijn maar een paar overeenkomsten met vampiers overeind gebleven: bloeddorst en het eeuwige leven. Voor de rest heb ik een geheel nieuwe mythe verzonnen.

We kennen jou vooral van je korte verhalen, waarmee je zelfs ooit de Millenniumprijs (de voorloper van de Paul Harland Prijs) won. Nu las ik dat Bloedwetten een eerste deel is van een serie dat minstens uit drie boeken zal bestaan. Hoe is het om bezig te zijn met zo’n groot project?

Voordat ik me aan het schrijven van korte verhalen waagde, heb ik twee delen van een fantasyreeks van elk 500 pagina’s dik geschreven, op de schrijfmachine nog wel. Dat was begin jaren 90. Helaas zijn die boeken nooit uitgegeven. Het is voor mij dus niet ongebruikelijk om met zo’n mammoetproject bezig te zijn.

Bloedwetten begon letterlijk met een droom. Aanvankelijk dacht ik een goed verhaalidee te hebben. Omdat ik al jarenlang niet meer geschreven had, verwachtte ik er niet veel meer van, maar het groeide uit tot een roman en nu eist die roman een vervolg en dat vervolg vraagt om nog een deel. Ik ga erin mee en zie wel waar het schip strandt.

Op je website leg je duidelijk uit waarom je voor crowdfunding hebt gekozen. Was het spannend om de stap te zetten?

Het was een impulsieve beslissing. Eerder een gevoel van ‘Leuk! Ga ik ook doen’, dan van spanning.

Ik had tot een half jaar geleden zelfs nog nooit van crowdfunding gehoord, niet in de zin zoals het nu bestaat. Zodra ik een interview met Japer Polane las, die zijn ‘Lege Steden’ ook door middel van crowdfunding heeft gefinancierd, stond voor mij vast dat het een ideale manier was om geld bij elkaar te krijgen voor een droomproject. Sindsdien ben ik er met beide benen in gesprongen en heb ik niet meer omgekeken.

bloedwetten

Op moment van schrijven staat er meer dan 3000 euro op de teller, met nog 18 dagen te gaan. Wat heb je voor tegenprestaties bedacht voor de mensen die voor je boek doneren?

De tegenprestaties variëren van onsterfelijkheid dankzij naamsvermelding in het boek voor 10,- euro tot een stadwandeling en picknick met mij en personages uit het boek + een goodie bag voor 500,- euro. Verder behoren natuurlijk Bloedwetten als e-book, paperback en genummerde hardcover tot de tegenprestaties. De goodie bag is ook los van de stadswandeling te krijgen voor 200,-. Daarin zit een hardcover, t-shirt, de tas zelf, een door mij gemaakte Bloedwetten hanger en nog wat andere goodies. En last but not least is er de mogelijkheid om met mij een exclusief sieraad te ontwerpen, binnen het aanbod van Gnoom Artful Things voor 300,- euro.

Het mooie aan crowdfunding is dat zowel bekende als onbekende mensen geld klaarzetten voor jouw project. Hoe is het om te merken dat andere mensen ook geloven in jouw project?

Dat is heel bijzonder, maar soms is het ook ongemakkelijk. Zoals een goede vriend die bijzonder diep in de buidel heeft getast en iemand die waar ik nog maar net mee bevriend ben op Facebook die eveneens een aanzienlijke bijdrage leverde. We zijn in deze maatschappij niet gewend om te vragen, laat staan om spontaan dingen te ontvangen. ‘Kindjes die vragen worden overgeslagen’, met die spreuk ben ik opgevoed. Die schroom probeer ik nu te overwinnen. Allemaal voor Bloedwetten, want ik geloof in dit boek. Het is magisch om te merken dat het lukt om mijn vertrouwen op anderen over te brengen. Ik heb me eerder uit het schrijfveld laten slaan, doordat de grote uitgeverijen op slot zitten. Op deze manier kan ik mijn schrijfdroom eindelijk gestalte geven.

Voor Bloedwetten heb je een trailer gemaakt die er bijzonder goed uitziet. Hoe is deze tot stand gekomen?

SD: Dank je wel voor het compliment. Ook hier schoot social media te hulp. Dankzij een oproepje vond ik via een gemeenschappelijke vriend een filmer, de uit Antwerpen afkomstige Laurens van der Veken, die een voorliefde voor de sfeer van de Belle Epoque heeft. Nu speelt Bloedwetten net een halve eeuw eerder, rond een vergelijkbaar 1850, maar de klik was er vanaf het begin. Daarop volgde een intensieve zoektocht naar een hoofdrolspeler, eveneens via social media. Net toen ik dacht ‘dit gaat niet lukken’ – want vind maar eens een rossige, lange man van rond de dertig met bergen uitstraling – dook de perfecte kandidaat op. Het is grappig hoe zo’n balletje kan rollen.

Ondertussen zocht ik naar locaties in Amsterdam waar geen moderne dingen in beeld stonden. Het was mooi en bijzonder om mijn geboortestad met andere ogen te bekijken. Net toen ik vreesde dat zich nergens een deur zou openen – ik heb wat afgebeld in die dagen – schoot het Amsterdam Museum te hulp. We hebben daar een uur op de binnenplaatsen mogen filmen. Heel bijzonder. Voor de rest was het simpelweg een kwestie van vroeg opstaan. Zo hebben we bepaalde scènes midden op de Dam geschoten. Voeg daar nog wat ‘gelukjes bij een ongeluk’ aan toe – een afgesloten hek op een beoogde locatie die ons naar de overkant van de gracht dwong en je krijgt de Bloedwetten boektrailer als resultaat. Ik ben er erg blij mee.

In de fantasywereld ben je naast je schrijfsels ook bekend met Gnoom Artful Things, waar je handgemaakte sieraden, accessoires en kunstvoorwerpen mee verkoopt. Je staat hier ook mee op evenementen, een mooie manier om mensen te polsen/vertellen over Bloedwetten?

gnoomZeker, ware het niet dat Gnoom Artful Things noodgedwongen met vakantie is gestuurd omdat Bloedwetten al mijn tijd opslokt. Maar het zal zeker ook in de toekomst een goede combi zijn. Omdat ik toch al met Gnoom Artful Things op fairs sta, kan ik makkelijk plaatsmaken in mijn kraam voor mijn boeken. Grootste uitdaging ligt erin dat Gnoom en Bloedwetten qua thematiek mijlenver uit elkaar staan en beide binnen een andere niche van de fantasywereld vallen. Bloedwetten heeft meer overeenkomsten met Gothic en Steampunk terwijl Gnoom de ‘groene’ meer feeërieke kant van het spectrum bestrijkt. Het zijn letterlijk twee onderdelen van mijn persoonlijkheid. Gnoom komt uit mijn hart, Bloedwetten uit mijn ziel, zeg ik wel eens.
Ik lig nog steeds op koers om Bloedwetten op Castlefest van dit jaar te lanceren.

Over 18 dagen is de crowdfunding afgelopen en heb je hopelijk je benodigde geld bij elkaar. Heb je al plannen voor de vervolgdelen?

De verhaallijn van deel II zit al van a tot z in mijn hoofd en ik heb daar bijna 40.000 woorden van in de computer staan. Omdat het boek nog complexer van opzet is, laat het zich niet organisch schrijven, zoals met deel I gebeurde. Ik zal dus een gedegen planning moeten maken om het goed uit te werken. Deel III is nog een groot mysterie voor mij. Ik weet alleen dat het verhaal om een derde deel vraagt. Of het daarbij zal blijven, weet ik evenmin. En dan is nou precies waarom het zo spannend is om aan zo’n groot project te werken. Ik geniet er met volle teugen van.

Interesse gekregen in het project van Sophia Drenth? Ga dan naar voordekunst, de crowdfunding website waar je alle informatie over Bloedwetten en Sophia terug kunt vinden.

 

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Davey Cobben
Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties