Het tweede deel van ons interview met fantasy-icoon Tad Williams! Vorige week was hij in Nederland om zijn terugkeer naar de wereld van Osten Ard onder de aandacht te brengen en wij mochten hem interviewen. Lees hier het eerste deel, waarin we meer te weten komen over de redenen om terug te keren naar Osten Ard en hoe het schrijven van de nieuwe boeken verloopt! In dit tweede deel wat meer informatie over zijn andere boeken en wat we in de toekomst kunnen verwachten!

 

Interview met Tad Williams deel 2

In de tussentijd heb je nog veel meer verhalen geschreven in andere genres, zoals sciencefiction en urban fantasy. Vind je het leuk om te spelen met verschillende stijlen en genres in nieuwe projecten?

Absoluut, al is het waarschijnlijk niet altijd even economisch voor me geweest. De lezers die echt van mijn verhalen houden zullen me ongetwijfeld van boek tot boek blijven volgen, maar zoals mijn vrouw en mijn uitgevers me vertelden, zou ik het economisch gezien waarschijnlijk beter hebben gedaan als ik gewoon één ding had gekozen en dat was blijven doen. Maar dat vind ik helemaal niet leuk, en ik moet iets echt leuk vinden als ik ermee verder wil. Mijn boeken zouden nooit zo goed zijn als ik niet genoot van wat ik deed. Ik denk helemaal niet na over wat het meest economische idee voor mijn volgende verhaal zou zijn, ik schrijf voor mezelf. Ik hoop alleen dat er genoeg lezers zijn zoals ik, die ook af en toe wat nieuws willen proberen!

Werk je aan één boek tegelijk of komen er soms nieuwe ideeën naar boven die in de tussentijd op papier gezet moeten worden?

Ik probeer me zoveel mogelijk op één verhaal te richten totdat ik klaar ben om aan iets nieuws te beginnen, maar het komt wel eens voor dat ik toch aan meerdere dingen tegelijk werk. Toen ik aan het online Schaduwmars-project begon had ik het vermoeden, wat uiteindelijk helemaal bleek te kloppen, dat we er niet echt iets aan zouden gaan verdienen, dus werkte ik tegelijkertijd aan De Oorlog der Bloemen. Maar over het algemeen raak ik zo verdiept in waar ik mee bezig ben dat ik niet meer dan één boek tegelijk kan schrijven.

Op het moment worden er van erg veel fantasyboeken films of series gemaakt. Denk je dat we de wereld van Osten Ard binnenkort ook op het witte doek terug zullen zien?

Dat zou ik absoluut geen probleem vinden, zolang het iemand is die echt om het verhaal geeft en er echt iets mee wil doen. Er is al wel eens interesse getoond in mijn verhalen, maar negen van de tien keer loopt het toch op niets uit aangezien het niet zo makkelijk is om iets echt geproduceerd te krijgen. Maar het is vrij zeker dat er een animatiefilm komt van Staartjagers Zang, iets wat de afgelopen zes maanden steeds echter is geworden. We hebben een erg goede regisseur gevonden, wiens naam ik nog niet mag verklappen omdat het nog niet helemaal vaststaat, maar hij (ik zou eigenlijk nog niet eens ‘hij’ mogen zeggen) heeft zeker films op zijn naam staan die mensen zouden herkennen.

Denk je dat de filmmakers je zullen betrekken bij het filmproces?

Ik hoop het wel. Ik ken de regisseur dus ik denk dat er wel een grote kans bestaat dat ze mij erbij willen betrekken. Ik zou het geweldig vinden om betrokken te worden bij het schrijven en aanpassen van het script. Maar aan de andere kant is het natuurlijk geen boek maar een film en ik schrijf boeken als beroep. Ik heb wel eens filmscenario’s geschreven en als ze me om mijn mening vragen of willen dat ik hun scenario herschrijf, dan zou ik dat natuurlijk leuk vinden, maar als ze iemand hebben gevonden die ze vertrouwen of die eerder dit soort dingen heeft gedaan, dan zou ik het ook prima vinden. Dit project is immers niet mijn boek. Mijn boek verdwijnt niet als er een film van wordt gemaakt. En zelfs als er grote aanpassingen worden gedaan, zoals ook is gebeurd in Game of Thrones en Lord of the Rings, dan is dat alsnog niet mijn werk. Ik schrijf de boeken en het zou fijn zijn als ze me zo nu en dan om mijn mening vroegen, maar ik denk niet dat ik daar te veel bij betrokken moet zijn. Zij zijn immers de professionals en zij weten wat ze moeten doen.

Dit boek dat nu verfilmd gaat worden, Staartjagers Zang, is geschreven vanuit het perspectief van een kat. Is dat iets wat je nog vaker zou willen doen, experimenteren met perspectieven?

Absoluut, daarom vond ik het ook zo leuk om aan de Bobby Dollar-boeken te werken. Die zijn vanuit het perspectief van het hoofdpersonage geschreven en zijn stem lijkt erg op mijn eigen stem, hij praat en denkt zoals ik praat en denk. En nog een voordeeltje van dat perspectief is dat er maar één verhaallijn is, zijn éígen verhaallijn. Er zijn niet tientallen personages die van alle kanten komen toestromen. Die boeken waren dus erg leuk om te schrijven. Maar ik heb ook nog plannen voor een nieuw dierenverhaal; niet zo magisch als Staartjagers Zang, maar het zou wel weer verteld worden vanuit het perspectief van de dieren zelf. Ik probeer erg graag nieuwe dingen uit.

Er zijn zo veel verhalen die ik wil vertellen

Heb je het gevoel dat je bent gegroeid als schrijver de afgelopen 30 jaar?

Ik hoop het wel. Het zou me een erg eng gevoel geven als dat niet het geval was en ik geen nieuwe dingen leerde, want dan zou ik eigenlijk continu dezelfde verhalen blijven schrijven, met werelden en gebeurtenissen die steeds maar weer op elkaar lijken. Er zijn zo veel verhalen die ik wil vertellen en zo veel dingen die ik zou willen leren. Ik hoop dat ik veranderd ben als schrijver, op een goede manier. Ik ben in elk geval absoluut een meer ervaren schrijver geworden. Het lukt me beter om aan de slag te gaan, om me te concentreren op waar ik mee bezig ben. Ik ben effectiever gaan werken en ben een stuk serieuzer.

Vroeger had ik eigenlijk geen idee hoe de uitgeefwereld in elkaar stak, maar nu zijn mijn boeken mijn grootste bron van inkomsten, dus ik móét er wel serieus mee omgaan. Het is mijn carrière, en als ik een goede carrière wil en mijn gezin wil kunnen onderhouden, dan moet ik er professioneel mee omgaan. Ik kan niet zomaar twee jaar vrij nemen om op een berg te gaan zitten en mijn leven te overdenken, hoe graag ik dat ook zou willen, want dit is echt mijn werk geworden. Ik ben er niet minder creatief door geworden, maar ik maak wel beter gebruik van mijn tijd.

Naast de vele mensen die je boeken lezen zijn er ook veel grote auteurs die je werk bewonderen. Heb je zelf nog tijd om werk van andere auteurs te lezen?

Niet veel helaas. Ik lees momenteel vooral veel non-fictie als onderzoek voor mijn eigen werk. Voor elk hoofdstuk lees ik wel een paar boeken en doe ik erg veel onderzoek. En als ik wel tijd heb, dan zijn er veel boeken die ik dertig jaar geleden heb gelezen en graag nog eens zou herlezen, dus ook al heb ik zeker een paar lievelingsschrijvers, de meesten zijn al wat ouder omdat ik niet echt de tijd heb om verder te kijken naar wat er onlangs is verschenen.

Fritz Leiber - Fafhrd en de Grijze Muizer 1: Zwaarden en DuivelskunstWelke auteurs zou je de lezers van FantasyWereld aanraden?

Nou ja, de meeste aanbevelingen zijn dus al wat ouder, omdat het vooral boeken zijn waarmee ik ben opgegroeid. Zo heb je natuurlijk Tolkien, Ray Bradbury, Michael Moorcock, Fritz Leiber, Philip K. Dick, Theodore Sturgeon, Ursula Le Guin, James Tiptree jr., Roger Zelazny, Harlan Ellison en nog vele anderen die ik daarna heb gelezen, zoals Ted Chiang, Connie Willis, Scott Card (ook al ben ik het compleet met hem oneens over alles wat met politiek te maken heeft, hij kan wel goed schrijven), Greg Bear (die ook een vriend van me is), William Gibson natuurlijk, Michael Marshall Smith en ook Steven Brust, een erg coole Amerikaanse fantasyschrijver.

En natuurlijk zijn we ook altijd geïnteresseerd in toekomstige schrijfprojecten. Er komen in elk geval nog een paar Osten Ard-boeken aan, maar heb je ook al plannen voor daarna?

Ik heb er al wel over nagedacht, maar voor het eerst in lange tijd heb ik nog geen directe plannen voor wat ik hierna ga doen. Het lijkt me erg leuk om nog wat op zichzelf staande Bobby Dollar-boeken te schrijven, omdat die dus zo leuk zijn om te schrijven. En er is ook nog een enorm groot episch sciencefictionverhaal dat ik al jaren wil schrijven. Ik heb al eens een kort verhaal geschreven dat zich in dat universum afspeelt (And Ministers of Grace). En ik wil dus graag nog eens een dierenverhaal schrijven dat erg losjes is gebaseerd op één van onze eigen honden, een kleine chihuahua genaamd Walter, die bijna een jaar op straat heeft geleefd voor wij hem vonden. Het verhaal dat ik over hem zou willen schrijven zou The Story of Small heten en vertellen over zijn leven.

Het zou misschien niet zo magisch zijn als Staartjagers Zang, maar het zou wel echt over zijn personage gaan dat op straat leeft en de wereld ontdekt. Je zult geen mensen horen spreken, maar alle andere dieren zouden wel met elkaar communiceren. Maar ik heb nog veel meer ideeën die als een worstelwedstrijd om aandacht vragen in mijn hoofd, dus wie weet heb ik na de Osten Ard-boeken wel weer iets compleet anders bedacht. Wie weet komt er nóg wel een Osten Ard-boek, want in deze nieuwe boeken introduceer ik genoeg personages en situaties waar ik nog wat mee zou kunnen in een derde Osten Ard-serie.

Marije behoort tot de Harry Potter-generatie en het is daarom ook niet gek dat de boeken over de tovenaarsleerling, die meteen haar eerste kennismaking met de wereld van fantasy waren, nog steeds haar lievelingsboeken zijn. Ondertussen heeft ze de rest van de fantasywereld ook ontdekt. Ze is dol op het lezen van young adult-boeken, dystopische verhalen, epische fantasy en eigenlijk alle kinderboeken waar ook maar een beetje magie in voorkomt.

Geef een reactie