BoekenBoekachtergrondHet uitgeefproces van The Lunar Chronicles - door Blossom Books

Het uitgeefproces van The Lunar Chronicles – door Blossom Books

-


Deze gastblog is geschreven door Lotte Dijkstra van Blossom Books.

Als je een kamerzoekende student bent (geweest) dan herken je ongetwijfeld de volgende situatie. Een vage kennis vertelt dat hij/zij een ruime kamer heeft, met veel licht, op een prima locatie en voor een heel acceptabele prijs. Jij, groen van jaloezie, vraagt hoe hij/zij daar terecht gekomen is. De vage kennis antwoordt (met nonchalant hoofdgebaar): ‘Oh, via-via.’

Het vinden van The Lunar Chronicles leek hier een beetje op. Vorig jaar besloten we dat we heel graag een sprookjesserie uit wilden geven. Dat lieten we weten aan agenten en buitenlandse uitgevers, die ons bedolven onder hervertellingen van Peter Pan, Sneeuwwitje, Assepoester en Alice in Wonderland. We hebben ze allemaal langs zien komen: Sneeuwwitje in een psychiatrische kliniek, Peter Pan die een enge psycho blijkt en Wendy ontvoert… maar hét verhaal zat er voor ons nog niet tussen. Totdat we Heartless van Marissa Meyer lazen. Het gegeven van de Hartenkoningin die ook ooit een goed persoon is geweest, is natuurlijk niet nieuw, maar bij Marissa Meyer viel alles op zijn plaats. De schrijfstijl, de world-building, het einde: dit was het sprookje dat we wilden uitgeven. (Om nog niet te spreken over de mogelijkheden qua omslag en release-party in Alice-stijl. OMG.)

De uitgeverij van Marissa Meyer stelde voor dat we dan ook de rechten zouden overnemen van de oudere serie van Marissa, The Lunar Chronicles. Een Vlaamse uitgeverij was daar ooit mee begonnen, maar na twee delen gestopt. Daar moesten we even over nadenken. Van één sprookjesboek naar zeven! Maar de kans was te mooi en bovendien zagen we overal op internet enthousiaste reacties over deze serie.

Na het officiële gedeelte kon het Grote Plannen beginnen. The Lunar Chronicles is in Amerika natuurlijk al helemaal verschenen en we wilden niet te lang meer wachten. De eerste twee vertalingen konden we overnemen van de Vlaamse uitgeverij, die moesten alleen nog een keer gecorrigeerd worden. Voor de vertaalster begon ondertussen de race tegen de klok. Een klein detail van de boeken van Marissa Meyer is namelijk dat ze ZO ONTZETTEND DIK ZIJN. Cinder en Scarlet zijn dun (376 en 424 pagina’s) vergeleken met Cress (576) en Winter (bijna 800). Voor ons is het ook wennen: alles kost opeens meer tijd. Een corrector die twee weken nodig heeft voor een boek van gemiddeld 300 pagina’s, heeft wel wat meer tijd nodig voor Winter. We zijn voor Scarlet, Cress en Winter overgestapt op dunner papier, omdat het anders een soort onleesbare baksteen wordt. (We waren erg blij met Levana, het tussendeel van 176 pagina’s.)

We hebben besloten de titels niet te vertalen. In principe vertalen we de namen van hoofdpersonen nooit en in dit geval zijn het natuurlijk allemaal verwijzingen naar sprookjespersonages. Fairest en Stars above hebben we wel vertaald: we vonden Levana logischer in de serie passen. En Alle sterren had de dubbele betekenis die we graag wilden en misten als we de titel onvertaald zouden laten.

Door de omvang van Winter en YALFest in april, hebben we een maandje pauze in de serie. We zijn nu druk bezig om Winter en Alle sterren op tijd af te krijgen!

The Lunar Chronicles is een serie die ‘via-via’ bij ons terecht kwam en we zijn er zó blij mee! We krijgen ontzettend veel energie van de enthousiaste lezersreacties en proberen zo veel mogelijk leuke dingen te verzinnen (de Scavenger Hunt, een speciaal Lunar Chronicles-speldje dat je krijgt als je Winter pre-ordert) en zijn nog lang niet klaar. De mogelijkheden zijn eindeloos, vooral nu we een berichtje kregen van de agent van Marissa Meyer dat ze volgend jaar graag een bezoek aan Nederland brengt…

 

PS: Wist je dat we op FantasyWereld ook meedoen aan de Lunar Chronicles Scavenger Hunt? Een Scavenger Hunt is een spel waarin je zo veel mogelijk opgegeven opdrachten probeert te vervullen. Die leg je vast op foto’s of filmpjes of je maakt screenshots, en daarmee kun je weer punten verdienen om kans te maken op allerlei toffe Lunar Chronicles-prijzen! Op de website van Blossom Books zijn alle opdrachten te vinden, en nummers 30 en 35 hebben iets met FantasyWereld te maken!

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

2 REACTIES

  1. Als grote fan van de serie ben ik nu voor mijn 12jarige dochter , die enkel fantasy leest , opzoek naar de Nederlandstalige box set van the lunar chronicles . Kan iemand mij helpen ?

    • Ik ben bang dat die inderdaad uitverkocht is, ik kan hem in ieder geval in geen webwinkel meer vinden. Het was een gelimiteerde druk, dus ik denk dat je het beste tweedehands kunt zoeken..

Geef een reactie

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties