Het is onmogelijk dat je er niets over gezien of gehoord hebt. Het mobiele spel Hogwarts Mystery is uit. Massaal zijn de Harry Potter fans over de wereld het aan het spelen. Maar is het spel het echt waard? Twee spelers delen hun mening hierover.

Rosanna

Ik heb het spel meteen op mijn mobiel gezet toen hij uitkwam. De visuals vallen meteen op. Het spel is ontzettend mooi gemaakt en zowel de personages als de omgeving zien er heel mooi uit. Wel is het jammer dat het spel heel plat is. Je kunt dus niet ergens naartoe lopen of verder het beeld bewegen dan naar links en rechts.

Je merkt vanaf het begin meteen dat er een hoofdlijn in het verhaal zit. Deze draait vooral om je verdwenen broer. Hij heeft een slechte reputatie, zoekend naar dingen die niet gevonden mogen worden. Het verhaal speelt zich ook af in de tijd dat Harry net geboren is, maar nog heel jong is. Dus hij zal geen rol spelen in dit verhaal, maar You-Know-Who wordt terloops wel vernoemd. Jouw personage wil zijn/haar broer graag terugvinden, dus je gaat op Hogwarts op zoek naar antwoorden.

Het spel is leuk om te spelen, maar het is wel veel van hetzelfde. Wanneer je echt met het hoofdverhaal bezig bent is het ontzettend interessant, maar je moet ook de lessen volgen, die veel tijd kosten. Je krijgt op het begin een laag aantal energypunten, deze heb je nodig voor de lessen en sommige quests. Deze nemen vaak veel tijd in beslag, aangezien je energy niet voldoende is. Elke 4 minuten krijg je weer een nieuw energypuntje, maar als je aan een les bezig bent, heb je hier niet genoeg aan, dus moet je geduld hebben. Soms duurt dit veel te lang. Ik vind het zelf heel leuk om snel door het hoofdverhaal heen te gaan, maar vaak moet je door de lessen veel wachten. En sommigen quests kun je pas doen na 8 uur, behalve als je ervoor betaalt natuurlijk. Het is een gratis applicatie, maar doordat je energy kunt kopen om sneller verder te spelen, kunnen ze toch nog geld verdienen.

Ik vind zelf het spel erg leuk, maar ben niet altijd heel geduldig, dus dat lange wachten vind ik vervelend, hoewel ik het wel begrijp. Het spel is in mijn ogen zeker een toevoeging aan de Harry Potter fandom. Maar als je een ongeduldig persoon bent is het misschien niet hét beste spel voor je.

Joost

Als fanatieke Potterhead had ik ook de game meteen op mijn iPhone gezet. Ik vind het erg leuk om mijn droom uit te laten komen: eindelijk als student in Hogwarts zijn! De verhaallijn vind ik erg leuk en hoewel Rosanna juist sneller door het spel wil gaan, ben ik juist een speler die meer van het verkennen is. Zo had ik in het eerste studiejaar op Zweinstein heel veel extra lessen gedaan. Dit deed ik niet door de afdelingspunten (jouw afdeling komt automatisch op de laagste plek, alleen aan het einde kan je het verschil maken en de afdelingsbeker winnen), maar voor de levels in de eigenschappen die je kan hebben. Je hebt namelijk eigenschappen als dapperheid, loyaliteit en wijsheid. Door het volgen van extra lessen komen deze eigenschappen op hogere levels, wat goed van pas komt als je vriendschappen wil krijgen of moet duelleren. Ook zijn er sidequests die ik van harte aanraad, aangezien je er veel extra’s mee kan krijgen.

Als speler moet je goed omgaan met de tijd wat betreft energypunten. Zo kan je meteen beginnen aan een les, maar kan je deze wellicht niet halen doordat je te weinig punten. Dit kan wel frustrerend werken, aangezien je vaak anderhalf uur moet wachten voordat je weer lekker vooruit kan. Op sommige locaties kan je een paar keer per dag een energypunt verdienen, maar het grotendeel van de dag kan je wachten totdat je energybalk voller is.

Ondanks de frustraties rondom het wachten vind ik Hogwarts Mystery een heerlijke game. Zo maak je een bijzonder verhaal mee, zie je bekende personages zoals Sneep, Bill Wemel en Nymphadora Tonks en kan je vele spreuken leren op Hogwarts. Daarbij kan je je personage wat personaliseren zodat hij/zij goed op je lijkt en je hebt grip op de afdeling die je wil kiezen. Bijzondere kleding of haarstijlen zijn wel prijzig, dus je zou wel even moeten nadenken voordat je wat koopt (helemaal als het diamanten kost, die misschien later in de game goed van pas kunnen komen). Je moet alleen niet de game spelen zonder WiFi, want het vreet veel data. Ook zijn er wat glitches en foutmeldingen waardoor je voortgang soms niet wordt opgeslagen, maar voor de rest werkt de game prima. Als de fouten met updates verholpen kan worden, zal ik de game met nog meer enthousiasme spelen. Dit is echt dé game voor de Potterheads onder ons!

Geef een reactie