SpellenSpelachtergrond10 redenen om als fantasyliefhebber met Dungeons & Dragons te beginnen

10 redenen om als fantasyliefhebber met Dungeons & Dragons te beginnen

-

Dungeons & Dragons prikkelt al sinds de jaren ’70 de verbeelding van miljoenen fantasyfans van over de hele wereld, en is populairder (en zichtbaarder) dan ooit! Tv-series zoals The Big Bang Theory, Stranger Things, en livestreams van speelgroepen zoals Critical Role hebben het spel vol in de schijnwerpers gezet. Dankzij de vijfde editie, dat in 2014 uitkwam, is het spel bovendien toegankelijker dan ooit! Altijd al benieuwd geweest naar het spel, maar twijfel je of het iets is voor jou? Lees dan de 10 redenen om Dungeons & Dragons te spelen door Dungeon Master Rick Vechel. Hij heeft op FantasyWereld een hele mooie artikelserie lopen om beginners het spel uit te leggen. Binnenkort nieuwe afleveringen daarvan!

1. Verken magische werelden

Tijdens een spel ga je op queeste in een door jullie gekozen wereld. Zo kun je een groepje vormen met dwergen, orks en goblins, een wedstrijdje houden wie het langst overleeft in een duistere wereld gevuld met demonen en gevallen engelen, of een technologisch geavanceerde sciencefictionwereld verkennen met je ruimteschip. Uiteraard kun je er ook voor kiezen jouw campagne zich af te laten spelen in een wereld uit een boek dat je zo aansprak!

2. Nee! Ga daar niet naar binnen!

Een boek lezen of een film kijken is natuurlijk een prima invulling van de avond. Maar je kent vast dat gevoel dat je bekruipt als een van de personages weer een domme keuze maakt. Zoals Peter en Ingrid die alleen het bos intrekken terwijl jij zeker weet dat het er niet pluist, of Roodkapje die maar niet wil inzien dat haar oma te grote tanden heeft voor haar leeftijd. Gelukkig bepalen jij en je medespelers in D&D zelf hoe het verhaal verloopt!  Dus pak die bijl en leer die wolf een lesje, en wat je ook doet, ga vooral niet alleen het bos in.

3. Vrijheid

Heb je dat weleens, dat je een goed boek leest en de personages in een scène straal voorbij aan een enge kerk of uitnodigende grot lopen. En dat jij dan denkt: moeten we daar niet even binnen kijken? Tijdens een potje D&D beslis jij dat soort dingen. Klim over dat sullige hekje te klimmen om te praten met die vreemde gast met zijn verdachte hoektanden. Ga praten. Onderzoek elk uithoekje van elke locatie en ga nog eens terug naar die plek waar je dat epische gevecht had om te zien of je alles wel hebt ontdekt. Sorry, Dungeon Masters.

4. Samen een verhaal vertellen (en/of schrijven) 

Ook fantasyschrijvers zijn groot fan van Dungeons & Dragons. Zo is de wereld van Midkemia gevormd door Raymond Feist en met zijn D&D groepje. Dus ben je bezig met een verhaal, maar heb je wat aanmoediging nodig om verder te gaan? Pak dan je wereld en verhaallijn erbij en zet dat om in een Dungeons & Dragons campagne. Je krijgt genoeg ideeën om jouw epos een impuls te geven, beloofd! Je wereld wordt uitgediept en personages krijgen opeens een heel eigen leven.

5. Uitdagingen de baas zijn

Valsspelen? Dat kan niet. Je hebt alleen de Dungeon Master met al diens creatieve uitdagingen en jouw teamleden met al hun creatieve manieren om problemen aan te pakken. Strategische uitdagingen? Yes! Rollenspel en sociale intrigue? Yes! Je verbeelding wordt iedere keer weer geprikkeld om op zoek te gaan naar de beste manier om obstakels uit de weg te ruimen. Los je het op met praten, vechten, of heb je misschien nog een andere truc achter de hand?

6. Ook nog eens educatief! 

Je ontwikkelt en werkt aan allerlei vaardigheden, zonder dat je het door hebt. Van een beetje wiskundig inzicht tot aan samenwerking en probleemoplossend vermogen. Je zult met je medespelers moeten overleggen voor de juiste strategie, of op eigen houtje beslissingen nemen en de consequenties daarvan op je nemen. Als je wilt, kun je ook al werken aan rollenspel, wat eigenlijk een vorm van acteren is. Allemaal dingen waar je beter in wordt, zonder extra moeite. Supermooi!

7. Er is zoveel tofs om het spel te verrijken

Jullie hoeven het niet allemaal uit het hoofd, de zogeheten Theater of the Mind, te doen. Er zijn tientallen manieren om het spel te verrijken met 3d terrein, je eigen miniaturen, honderden kleuren dobbelstenen en dan heb ik het nog niet eens over de dobbelsteentorens, shirts, armbanden, boeken en nog meer. En niets houdt je tegen om verkleed als de Orc Barbarian aan te schuiven aan tafel! Zo kun je de sfeer van je potje D&D al snel optimaal krijgen.

8. Je hoeft er niets voor te kunnen

Misschien een beetje flauw, maar wel waar: Dungeons & Dragons kan op zoveel manieren gespeeld worden dat je altijd wel aan tafel kan aansluiten. Zeker de vijfde editie heeft het voor elkaar gekregen om het spel redelijk instapklaar te presenteren. Je hoeft niet eerst door alle regelteksten heen te bladeren, het meeste krijg je mee tijdens een sessie. Zo kun je een tof spel voor zowel beginners als gevorderde spelers houden.

9. Veel variatie

Je kunt je personage van top tot teen zelf bedenken. Welk ras wil je spelen (mens, elf, dwerg, orc of zelfs gemengd ras), wat voor type avonturier ben je (magiër, krijger, paladijn en de lijst gaat nog even door), welke bijzondere vaardigheden heb je, wat zijn je specialismen en wat is je achtergrond? Alles heeft invloed op je personage en zijn of haar mogelijkheden en alles speelt een rol in hoe je het spel en je beslissingen in het spel zult beleven. En het mooie is, de volgende keer ben je weer heel iemand anders, wat zowel je speelstijl als je spelervaring compleet op de kop zet. Elke keer voelt het weer anders.

10. Heel veel plezier

De beste reden, en daar hoef je niet eens een fantasyfan voor te zijn, is dan nog niet eens genoemd. Een avond samenzijn met vrienden tijdens een potje D&D is gewoon heel erg gezellig. Je zult fantastische herinneringen aan overhouden, hoe je die goblin per ongeluk dronken voerde, of hoe met veel moeite de laatste vijand verslagen werd. 

Dus wat zeggen we nu als iemand oppert om DnD te spelen of te proberen? Een volmondig JA! Zelfs in de huidige corona tijd is er geen ontkomen aan, het kan immers zelfs digitaal via webcams en als je wilt, er zijn zelfs speciale programma’s voor te vinden. Veel plezier alvast!


Op zoek naar dat beetje meer? DnDutch is ook te vinden met video’s op YouTube en een podcast op Audiogeeks (of Spotify en iTunes). Meer informatie is te vinden op www.VechelFantasy.com. Ook op Facebook en Instagram kun je allerlei updates en avonturen volgen.

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Vechel Fantasy
Vechel Fantasyhttp://vechelventures.nl/
Rick Vechel schrijft verhalen en maakt avonturen met allerlei extra’s voor o.a. het bordspel Dungeons and Dragons* (DnD). Naast spelsessies voor volwassenen zijn er ook speciale varianten en scenario’s voor kinderen en jongeren. Met deze speciale variant geeft hij specifiek aandacht aan leesbevordering en verschillende 21st century skills zoals naast samenwerken ook probleemoplossend denken en het ontwikkelen van verbeeldingskracht.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties