BoekenBoekrecensiesHet chagrijnige slagzwaard - Theo Barkel

Het chagrijnige slagzwaard – Theo Barkel

-

Omslag Het chagrijnige slagzwaard

Als fantasylezer krijg je aardig wat bovennatuurlijke wezens onder ogen. Of het nu om weerwolven, golems of hobbits gaat, je kijkt er waarschijnlijk al niet meer van op. Ik dacht zelf eigenlijk ook dat ik alles al had gezien, maar toen kreeg ik Het chagrijnige slagzwaard van Theo Barkel in handen. De veelzeggende titel verklapt precies waar het voor een groot deel over gaat: een magisch, chagrijnig en praatziek slagzwaard. En zie daar dan maar eens een gevecht mee te winnen, want van vies worden houdt het niet…

 

Strijd tussen twee koninkrijken
Het land Potanesië is opgedeeld in twee rijken: Garma-Potanesië, onder bevel van de rechtvaardige koning Turon, en Sinda-Potanesië, geregeerd door de wrede Sinda. Zoals het de gemiddelde machtswellusteling betaamt, vindt Sinda het echter niet genoeg om over Sinda-Potanesië regeren: hij wil heel Potanesië in handen krijgen en doet er alles aan om Turon van de troon te stoten.

In eerste instantie klopt Sinda daarvoor bij de gevreesde magiër Miurghan aan, van wie hij eist dat hij een onoverwinnelijk, magisch zwaard voor hem maakt. Miurghan heeft echter wel iets beters te doen dan de balans tussen de twee koninkrijken te verstoren en verzint een list. En dan raakt ook de van huis verjaagde boerenzoon Hiram in een onafwendbare oorlog verwikkeld, wanneer hij een uitzonderlijk spraakzaam slagzwaard vindt in de buurt van het Eenzame Woud…

Het boek leest hierdoor vlot weg, maar het wekt soms de indruk dat het ook erg vlot is geschreven.

Een komische stoet aan personages
Een titel als Het chagrijnige slagzwaard klinkt natuurlijk ontzettend intrigerend: wordt hier nu echt een object tot personage gemaakt? Gelukkig is dat inderdaad het geval, wat een erg komisch verhaal oplevert. Het zwaard heeft namelijk een klein gezichtje vlak bij het gevest, een mond die nooit stilstaat en een erg uitgesproken mening over van alles. Bovendien wil het worden aangesproken als Harry, Arthur of sir Anrith Kummorgral, afhankelijk van wie ernaar vraagt.

Met zo’n personage is de toon al meteen gezet, zeker als je als lezer vervolgens ook nog een lesbische kroonprinses en een waterspuwende draak ontmoet. Tel daar de rivaliteit tussen twee nabijgelegen koninkrijken en een mysterieus woud bij op, en de gepersifleerde epische fantasysetting is compleet. Barkel schetst een avontuurlijke wereld vol humor, waardoor de personages én de lezer zich geen moment hoeven te vervelen.

Het boek leest hierdoor vlot weg, maar het wekt soms de indruk dat het ook erg vlot is geschreven. De personages zijn weliswaar komisch en talrijk, maar tegelijkertijd een tikje vlak. Met hun wat stereotype en wisselvallige gedrag lijken ze eerder op clichés dan op echte mensen, maar dat zou natuurlijk onderdeel van de persiflage kunnen zijn. Minder prettig is dat ze bovendien bijna allemaal aan het woord komen, wat voor een flink aantal, soms te snel op elkaar volgende perspectiefwisselingen zorgt. Tijdens de eindredactie zijn daarnaast nog wat foutjes blijven staan, waardoor alles bij elkaar opgeteld de indruk ontstaat dat er met iets meer zorg meer uit het verhaal te halen is.

Conclusie
Het chagrijnige slagzwaard is bijna net zo komisch als de titel al doet vermoeden: een pratend slagzwaard in de hoofdrol zorgt voor een leuke persiflage op de doorsnee epische fantasy. Door de humor en de spannende avonturen leest het boek vlot weg, maar tegelijkertijd lijkt het iets te vlot te zijn geschreven. De personages blijven wat vlak, er zijn soms te veel en te snel op elkaar volgende perspectiefwisselingen en in de eindredactie zijn wat foutjes blijven staan. Het idee is weliswaar erg leuk, maar er lijkt meer in dit verhaal te zitten dan er nu wordt uitgehaald.

[product_page sku=”9789078437208″]


Het chagrijnige slagzwaard Boek omslag
Het chagrijnige slagzwaard

Theo Barkel


9789078437208

Uitgeverij Macc

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties