BoekenBoekrecensiesOverstekers 1: Een kracht ontwaakt - Petra Doom

Overstekers 1: Een kracht ontwaakt – Petra Doom

-

Mirabel woont al vijf jaar rustig op het platteland en samen met haar huisgenoot Terya heeft ze een fruitbedrijfje. Maar daarnaast heeft ze nog een tweede baantje: bemiddelaar. Dat doet ze echter niet voor iedereen: ze helpt enkel anderen zoals zij, Overstekers, wanneer zij problemen hebben onderling of met mensen. Overstekers zijn wezens die weggegaan zijn uit de magische wereld Aeterna en een nieuw leven opbouwen op aarde. Mirabel hoopte op een rustiger leven op aarde, maar dan krijgt ze onverwacht bezoek uit Aeterna en krijgt ze een wel heel bijzondere bemiddelingszaak voorgeschoteld… Er is namelijk een moord gepleegd.

Vlot en verrassend
Zo af en toe gebeurt het wel eens dat je een boek hebt waarbij de eerste letters je meteen een goed gevoel geven. Met Overstekers heeft Petra Doom zo’n boek geschreven. Mirabel loopt over van enthousiasme en optimisme en dat merk je in haar manier van denken en praten. Het verhaal leest zo aangenaam en vlot dat je gewoon blijft lezen en het ene na het andere hoofdstuk leest.

Overstekers
Petra Doom
9789401446280
Uitgeverij Lannoo

Daarnaast heeft Mirabel ook een erg gelaagd karakter. Ze stelt graag onaangename dingen uit, maar wil wel iedereen helpen en is nieuwsgierig. Verder is Petra Doom er ook erg goed in geslaagd om aan te tonen dat je gedrag en woordkeuzes erg kunnen afhangen van de persoon met wie je omgaat. Als Terya zich weer eens tegen Mirabel uitlaat over haar dates en hoe Mirabel dan het hare denkt over de verschillende mannen dan is dat altijd op een liefdevolle manier, ook al ziet ze wel het ironische dat Terya altijd op een bepaald type man valt. Maar dan heb je Ris nog en als Mirabel en hij samen praten dan lijkt het net alsof je zit gevangen in een sensuele woorddans waarin ze beide om elkaar heen draaien. Elk woord is van belang en dat is zo leuk om te lezen!

Verder is het ook goed gevonden om de verschillende magische en mythologische wezens op een totaal andere manier tot leven te brengen. Petra Doom geeft ze een volledig nieuwe achtergrond en schept daarmee ook nieuwe mogelijkheden om bepaalde zaken in te vullen. Je kent alle wezens of hebt op z’n minst al eens van ze gehoord en toch ken je ze niet. De andere oorsprong geeft hen een andere dimensie en daardoor is hun huidige vorm anders dan wat je gewend bent. Dat is erg leuk.

Petra Doom combineert op een originele manier de oude, bekende magische en mythologische wezens met de creatie van een nieuwe magische wereld die alles in een ander daglicht stelt.

Meeslepend en duister
Doordat Mirabel moet bemiddelen in een moordzaak waar wellicht een Oversteker iets mee te maken heeft, krijgt het vrolijke verhaal een heerlijk spannende toets. De spanning bouwt zich langzaam op terwijl Mirabel haar weg zoekt om de beste oplossing te vinden voor alle partijen. Wat ze echter niet meteen beseft, is dat er ook in haarzelf een duister kantje zit. Een die ze al erg lang probeert te negeren.

Ook de moord zelf is niet zo voor de hand liggend. De zoektocht van Mirabel naar antwoorden sleept je mee, maar Mirabel vindt meer en meer vragen in plaats van antwoorden. Zo heel veel weet je niet over haar leven in Aeterna en dat kom je ook maar gaandeweg te weten, naarmate Mirabel haar verleden steeds meer onder ogen moet komen om de moordzaak te kunnen oplossen. Het geeft het verhaal ook steeds meer een duister randje, want waarom is Mirabel eigenlijk vertrokken? Waarom heeft ze zo veel angst voor een kerkhof? Die combinatie tussen het verlangen om meer te weten en een nieuwe moord te voorkomen, creëert echt een meeslepend verhaal met een kleine twist op het einde. Dat maakt het moeilijk om Overstekers weg te leggen en laat je uitkijken naar het vervolg.

Conclusie
Overstekers is absoluut een geslaagd debuut en veelbelovend voor de toekomst. Petra Doom combineert op een originele manier de oude, bekende magische en mythologische wezens met de creatie van een nieuwe magische wereld die alles in een ander daglicht stelt. De vlotte en welbespraakte personages laten je vaak glimlachen en ze slepen je mee op een spannende zoektocht naar antwoorden.

 

Overstekers 1: Een kracht ontwaakt
Overstekers 1
Petra Doom
Lannoo

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Joke Michielsen
Joke Michielsen
Joke leerde de rijke fantasy-wereld kennen via Harry Potter, maar werd verliefd op de wereld in Eragon van Christopher Paolini. Hoewel ze een voorliefde heeft voor epische en historische fantasy, geniet ze ook enorm van leuke Young Adults met een mythologische toets of Urban fantasy. Dit heeft geleidt tot een gevarieerde collectie fantasy-boeken met enkele favorieten van Sarah J. Maas, Cassandra Clare en Marion Bradley.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

Overstekers 1: Een kracht ontwaakt - Petra Doom