Endgame 3: De ontknoping – James Frey

0
115

Endgame nadert zijn einde. Om te winnen moeten de deelnemers drie sleutels verzamelen, waarvan twee al zijn gevonden door Maccabee. Hij is vastberaden om de Zonnesleutel te vinden zodat zijn ras zal overleven, alleen moet hij de sleutels wel in zijn bezit weten te houden om te kunnen winnen. An Liu wil dit tegenhouden… Zijn tics zijn teruggekomen en zijn enige doel is om kepler 22b te doden zodat Endgame gruwelijk zal eindigen. Aisling staat aan een andere kant: samen met Sarah, Jago, Shari en Hilal wil hij ervoor zorgen dat de Zonnesleutel nooit gevonden wordt. De groep wil de aarde en de mensheid namelijk redden! Maar gaat dit lukken? Hoe zal Endgame eindigen?

Het einde van de wereld bepaald door een grote strijd
Endgame is een spannend en moordende trilogie waarbij twaalf jongeren tegen elkaar vechten zodat hun eigen ras het einde van de wereld kan overleven. Er zijn al een paar deelnemers gesneuveld en de eindsprint wordt genomen. De wereld is één grote chaos geworden en de deelnemers zijn verdeeld. De een vecht voor zichzelf, een ander voor de dood en de rest voor het leven. De strijd barst dus zeker los in het derde deel. De spanning loopt hoog op naarmate het einde van Endgame in zicht komt, waardoor je haast niet kan stoppen met lezen. Hoewel er veel details worden beschreven, lees dit boek dus wel lekker vlot.

De spanning loopt hoog op naarmate het einde van Endgame in zicht komt, waardoor je haast niet kan stoppen met lezen.

Er zijn veel verschillende personages in Endgame, maar het lukt goed om iedereen uit elkaar te houden. Alle personages hebben hun eigen kenmerken en er is altijd wel iemand bij met wie je je kan identificeren. Alleen is de kans natuurlijk wel groot dat niet iedere deelnemer wordt gespaard, dus bepaalde gebeurtenissen kunnen zwaar vallen. Je moet trouwens wel geconcentreerd blijven lezen, anders kan het verhaal al snel een grote chaos voor je worden.

Een grote hype, maar was dat het waard?
De ontknoping is een dunner boek dan de vorige delen, waardoor je merkt dat het verhaal nu echt is gefocust op het einde. De spanning en het tempo worden hoog opgevoerd, maar of deze afsluiter nou echt zo spectaculair is? Toen het eerste deel uitkwam, werd de trilogie als iets gigantisch neergezet. Zeker met de puzzels die in de boeken zitten waarmee je als lezer ook nog eens enorme geldprijzen in de wacht kon slepen. Endgame was niet alleen een strijd in een boek, maar was ook een strijd om het winnen van een grote prijs! Hierdoor klonk deze serie enorm aantrekkelijk, maar al snel merk je als lezer dat de puzzels veel lastiger zijn dan gedacht.

De ontknoping moet het dus vooral doen met een geniaal einde, maar was dat het ook? Ik ben bang van niet. Helemaal door de hype die er was rondom het uitkomen van het eerste deel, schept dat wel grote verwachtingen voor het einde. Hoewel de ontknoping zeker spannend is en het verhaal op acceptabele wijze afsluit, kan je als lezer wel een leeg gevoel hebben als je het boek dichtslaat. Het spektakel had groter kunnen zijn, zeker omdat het afsluitende hoofdstuk op deze manier wellicht niet genoeg voldoening kan geven.

Conclusie
Endgame is een bijzondere trilogie over een strijd om het einde van de wereld. Het eerste boek startte met een heleboel gevechten waardoor het leek alsof je naar een actiefilm zat te kijken die zich in je hoofd afspeelde. Bij De ontknoping is dit gevoel iets afgezwakt. De Endgame-fans krijgen wel de nodige actie en de ingewikkelde puzzels die je gewend bent van James Frey, maar dan alleen als je je verwachtingen wat afzwakt. Endgame is een gigantisch spannend en cool spel, maar laat het nooit realiteit worden…
Endgame 3: De Ontknoping

James Frey | Van Goor | 2016
Originele titel: Endgame: Rules of the Game
Vertaling: Henrieke Herber

De wereld van Endgame wordt bevolkt door twaalf eeuwenoude bloedlijnen. In elke lijn traint een Speler voor een catastrofale gebeurtenis die nog niet heeft plaatsgevonden – tot de Opdracht.

Toen ze eenmaal waren opgeroepen, begonnen de Spelers aan een zoektocht naar drie antieke sleutels die niet alleen hun bloedlijn zullen redden, maar de hele wereld. Twee sleutels zijn al gevonden en de overgebleven Spelers moeten ook de laatste vinden, voordat Endgame de definitieve vernietiging teweegbrengt…

RECENSIEOVERZICHT
Eindwaardering
Vorig artikelOorlog tussen mens en aap gaat door in de nieuwe trailer War for the Planet of the Apes
Volgend artikelNetflix maakt serie rondom The Witcher van Sapkowski
Door Zweinstein is Joost gek geworden op Fantasy en sindsdien is hij altijd met een boek te vinden. Joost is gek op boeken voor Young Adults, waarbij Dystopische en Mythologische Fantasy, Magisch Realisme en Urban Fantasy vooral zijn voorkeur hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here