De serie Shadow and Bone staat sinds deze maand online op Netflix. Acht afleveringen van tussen de 45 tot 60 minuten, geheel gebaseerd op de boeken van Leigh Bardugo over de zogenaamde Grishaverse. Een mooi moment voor mij om mezelf een schop onder de kont te geven en mijn artikelreeks over landkaarten in fantasyboeken weer op te pakken. Dit is wat dat betreft een wat kortere, maar alsnog leuk om te maken. Ditmaal met behulp van de uitgever van deze mooie serie: Blossom Books. Zij hebben zelf ook meer over deze wereld verteld op deze pagina, compleet met een mooie infographic.

Misschien eerst eens beginnen met de boeken waarin deze wereld voorkomt. Het gaat hier namelijk om de zogenaamde Grishaverse van schrijfster Leigh Bardugo. Deze begint met de Grisha-trilogie, bestaande uit Schim & schaduwDreiging & duisternis en Val & verlossing. Deze drie boeken spelen zich af in Ravka en volgen het verhaal van Alina Sarkov. Daarna kwam het tweeluik met de titel De Kraaien, die zich afspeelt in de rijke stad Ketterdam (wat leuk is, want deze stad is losjes gebaseerd op Amsterdam), waar Kaz Brekker en zijn bende eropuit worden gestuurd om een onmogelijke missie te voltooien. De titels van deze boeken zijn List & Leugens en Kraai & Koninkrijk. Nu is ook een nieuw tweeluik in de maak. Daarvan is het eerste deel al verschenen (De Verminkte Koning), het tweede deel, Het oordeel van de wolf , verschijnt in de zomer van 2021.

Wist je dat Netflix vanwege de tv-serie een (Engelstalige) interactieve kaart heeft gemaakt met alle belangrijke locaties en foto’s van de serie erbij? Bekijk die kaart hier >

De locaties

Ravka

Laten we beginnen met een van de belangrijke regio’s uit de boeken: Ravka. Deze regio is gebaseerd op het tsaardom Rusland rond 1800. Het is er voornamelijk erg koud en in het noorden is er een permafrost aanwezig. Het land is arm, op de hoofdstad Os Alta na. Hier verblijft de koning en het Tweede Leger. Dit Tweede Leger bestaat uit Grisha, mensen die geboren worden met krachten waarmee ze bestaande natuurlijke processen kunnen manipuleren en buigen. Het land wordt in tweeën gesplitst door De Onzee.

De Onzee

Volcra

De Onzee is een levensgevaarlijk gebied vol met horrorwezens, zoals de bloeddorstige Volcra, gecreëerd door de voorvader van de Duisterling. Deze wezens eten menselijk vlees en bewegen zich voort in groepen. Het heeft Oost-Ravka volledig afgezonderd van de handelsroutes en dit deel van het land in armoede gehuld.

Fjerda

Fjerda ligt ten noorden van Ravka en hier is magie verboden. De drüskelle, ofwel heilige soldaten van Fjerda, worden getraind met maar één doel: het tot de laatste persoon uitroeien van de demonische, gevaarlijke Grisha. Zo zien de inwoners van Fjerda deze magiegebruikers namelijk. Fjerda is vrij welvarend, en leeft vooral van de visserij. De hoofdstad van Fjerda is Djerholm.

Novyi Zem

Novyi Zem ligt aan de andere kant van de Ware Zee, ten westen van Ravka. Hier worden Grisha gezien als gezegende mensen. De inwoners leven hier in vrede. Het land is vrij welvarend en leeft vooral van de landbouw, en handel in landbouwproducten. De belangrijkste havenstad is Shriftport.

Kertsj

Kertsj is een zeer welvarend eiland in het zuiden van de Ware Zee. Het is het middelpunt van veel handel en probeert vaak neutraal te blijven in conflicten van de omringende landen. Via bruggen is het verbonden met Shu Han. Als je er geld hebt, is alles te koop en kan je zelfs de wet voor je laten buigen. Dat er Grisha in slavernij leven, wordt dan ook vaak door de vingers gezien. De hoofdstad van Kertsj, Ketterdam, is losjes gebaseerd op de Amsterdam in de 18e eeuw. Het tweeluik van De Kraaien speelt zich hier voornamelijk in af.

Shu Han

Shu Han is gebaseerd op China en Mongolië. In Shu Han vertrouwt niemand de Grisha. Ze worden gevangen gehouden, bestudeerd en ontleed met als doel de bron van de magie te ontdekken. Shu Han is een welvarend land, en staat bekend om zijn wetenschap. De hoofdstad is Ahmrat Jen.

Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

2 REACTIES

  1. Ik heb zelf niet zoveel met de (YA) boeken van Leigh Bardugo, maar ik moet bekennen dat de kaart heel mooi is gemaakt. En ook intrigerend met de Onzee. Misschien moet ik het toch gewoon eens een keer gaan lezen.

    • De Russische setting van zeker de eerste trilogie is wat mij betreft ook een goede reden om de boeken eens uit te proberen. Er is niet veel fantasy met die achtergrond!

Geef een reactie