BoekenBoekachtergrondFantasyWerelds Favoriete Fantasywereld

FantasyWerelds Favoriete Fantasywereld

-

 

Een belangrijk deel van het leesplezier van een boek wordt veroorzaakt door de wereld waarin het verhaal zich afspeelt. Is het een interessante wereld die je aanspreekt, dan ben je meer geneigd het verhaal in te duiken. Daarom zette de redactie hun favoriete fantasywerelden eens op een rijtje. Natuurlijk willen we ook graag weten welke fantasywereld jouw favoriet is! Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten of bezoek ons op het forum!

 


Wereld van Percy JacksonTim Rooijers
Mijn favoriete wereld is de wereld in Percy Jackson en de Olympiërs. Het is een wereld vrij gelijk aan de onze alleen dan met een vleugje Griekse mythologie. Ik hou echt van Griekse mythologie en het lijkt me dan ook geweldig om een keertje vliegende sandalen aan te mogen trekken. Ik vind het ook heel leuk hoe in de wereld van Percy Jackson de mythologische monsters menselijke gedaantes aan kunnen nemen. Dus in deze wereld weet je nooit of je tegen een mens praat of tegen een of ander duizend jaar oud monster. Natuurlijk vreselijk onvoorspelbaar om in te leven. Maar ik zou er best een midweek op vakantie willen gaan!


Verborgen wereldenMarije Kok
Mijn favoriete fantasywereld is eigenlijk niet terug te vinden in één boek. Dit komt doordat ik dol ben op werelden die lijken op de onze, maar die diep van binnen toch verschillen. Werelden zoals die van Harry Potter, van de Edelsteen-trilogie, van Stravaganza en van films zoals Brave. Werelden die in eerste instantie normaal lijken, maar die eigenlijk een totaal andere wereld verbergen, waarin veel meer mogelijk is. Het lijkt me heerlijk om te weten dat er achter die saaie, normale wereld nog een andere plek is, waar je je kunt verliezen in magie en fantasie. Waar je zomaar een toelatingsbrief van Zweinstein kunt krijgen, waar je het tijdreisgen kunt bezitten en waar de dwaallichtjes je naar het huisje van een oude heks kunnen leiden. En stiekem zal ik altijd blijven hopen dat ik ooit nog eens zo’n plekje tegenkom.


De wereld van Harry PotterMerel Schrandt-Munne
Ik wou dat ik, toen ik elf was, een brief had gekregen voor Zweinstein. Helaas ben ik die leeftijd al lang voorbij, maar nog steeds zou ik maar wat graag als Dreuzel daar op bezoek gaan! Geheime gangen, pratende harnassen en een hele bibliotheek vol magische boeken… Om nog maar te zwijgen van de mythische wezens die Hagrid me zou kunnen laten zien. Het lijkt me heerlijk om me in Harry Potter’s wereld onder te dompelen en mee te maken wat magie allemaal kan doen!


Westeros, uit Een Lied van IJs en VuurDave
Een beetje afgezaagd misschien, maar na het lezen van Een Dans met Draken heeft George R.R. Martin mijn liefde voor Westeros weer helemaal aangewakkerd. Westeros is rauw, onvoorspelbaar en ontzettend realistisch neergezet. Magie ontbreekt niet in deze wereld, maar is zeker in de eerste delen van ondergeschikt belang. Menselijke interacties, politieke spellen en oorlogen is waar het om draait in Westeros. En dat is wel eens een verademing naast alle series waarin magiërs de grootste rol hebben. De uitgestrektheid van Westeros maakt het mogelijk zoveel verschillende verhaallijnen goed tot hun recht te laten komen. Bovendien zou ik er veel voor over hebben om eens de Muur te kunnen bezoeken…


Werelden van de Poort des Doods cyclusTim de Klerk Wolters
Als ik aan de leukste en origineelste fantasywereld denk, dan kom ik toch weer uit bij de De Poort des Doods-cyclus van Weis en Hickman. In deze serie is de oorspronkelijke Aardbol door het machtige ras van Sartanen opgedeeld in vier verschillende rijken. In ieder rijk is één element heersend. Zo hebben we het rijk Arianus; hier zweven gigantische brokken aarde in de lucht rond en reizen de mensen, Dwergen en Elfen met zwevende schepen van de ene naar de andere plek. In Abarrach, het rijk van steen, is de aarde opgedroogd door het gebrek aan water. De mensen zijn ondergronds gaan wonen, met hun steden vlak langs grote stromen lava. Het rijk van vuur, Pryan, is een grote oerwoudwereld waar een grote zon de mensen constant teistert met een immense hitte. Als laatste is er ook nog het rijk van water, Chelestra. Dit rijk is een enorme bol water. In het water kunnen mensen op magische wijze gewoon ademen.

Al deze rijken staan met elkaar in verbinding middels magische poorten en komen allemaal uit in de Nexus. Een kleine tussenwereld, waar ook het Labyrinth op uitkomt. Een grote wildernis waar de Sartanen hun eeuwenoude vijanden, de Patrynen, naartoe hebben verbannen. Ieder afzonderlijk rijk heeft een tekort aan een van de elementen en het was de bedoeling dat alle vier de rijken elkaar middels de magische poorten zouden voorzien van de benodigde tekorten. Helaas is dit nooit in werking gesteld.

Aan originaliteit geen tekort dus. Omdat je steeds weer een nieuwe wereld krijgt te ontdekken verveeld de serie geen moment. Wanneer je in de latere boeken dan weer eens terugkomt in een van de rijken welke je eerder hebt bezocht is het ook weer een feest van herkenning.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties