Vandaag, op 2 oktober, begint de jaarlijkse Kinderboekenweek en dat is natuurlijk het perfecte excuus om een paar toffe boeken in te slaan. Bij elk kinder- of young adult-boek dat je koopt (boven de 10 euro) krijg je de komende anderhalve week namelijk gratis het Kinderboekenweekgeschenk: Haaientanden van Anna Woltz. Maar welk boek moet je nou kopen om dat geweldige Kinderboekenweekgeschenk te bemachtigen? Voor iedereen die nog geen keuze heeft kunnen maken, tippen wij hieronder elf fantasievolle nieuwe titels, geschikt voor jong en oud!

André het astronautje op zoek naar Laika – André Kuipers
Het thema van de Kinderboekenweek van dit jaar is Reis mee! en aangezien astronaut André Kuipers één van de langste reizen ooit heeft gemaakt, is hij natuurlijk de perfecte auteur voor het Prentenboek van de Kinderboekenweek. Samen met illustrator Natascha Stenvert maakte hij het boek André het astronautje op zoek naar Laika, waarin André en Valentina op zoek gaan naar hun lieve hondje Laika in het grote heelal. Maar hoe komen ze daar zonder raket? Samen met Astromuis bedenkt het duo een slim plan waarvan niet alleen Laika heel blij zal worden… Dit boek is tijdens de Kinderboekenweek verkrijgbaar voor €7,25.


Dolfje ontvoerd! – Paul van Loon
Een Kinderboekenweek is natuurlijk niet compleet zonder een nieuw boek van Paul van Loon! In maart verscheen al Spookweerwolven, een boek dat perfect bij het thema van de Kinderboekenweek past aangezien Dolfje, Noura en Leo met een luchtballon naar de volle maan reizen. En in deel 21 in de Dolfje Weerwolfje-serie, dat zojuist is verschenen, wordt Dolfje ontvoerd! Dolfje hoort wat zijn ontvoerders van plan zijn: ze gaan hem ontweerwolven! Kan hij op tijd ontsnappen? In dit spannende weerwolvenavontuur vindt Dolfje eindelijk antwoorden over zijn verleden.


Pech onderweg – Jozua Douglas & Tosca Menten
Ook deze supergrappige verhalenbundel van schrijversduo Jozua Douglas en Tosca Menten past perfect bij de Kinderboekenweek. Het boek staat namelijk in het teken van vervoer, maar dan wel op een heel bijzondere wijze… Een tijdmachine reist onbedoeld naar de dinosaurustijd, een duikbootje valt ten prooi aan een woest wezen en een spookkarretje neemt per ongeluk de verkeerde afslag in een spookhuis. De verhalen worden afgewisseld met grappige rijmpjes, limericks, reistips en nieuwe spreuken en wijsheden. Schateren gegarandeerd!


De school van de magische dieren – Margit Auer
Nog zo’n leuke titel is De school van de magische dieren van Margit Auer, weliswaar niet speciaal voor de Kinderboekenweek geschreven, maar zeker een aanrader voor jonge fantasyfans. Winterstein lijkt misschien een heel gewone school, maar heeft een geheim. Als je geluk hebt, ontmoet je er de beste vriend die je ooit vindt: een magisch dier dat kan spreken! – maar alleen met jou. Dit is het eerste deel uit een in Duitsland zeer succesvolle serie en het tweede deel verschijnt in januari in het Nederlands.


De kaarsenmaker van Arranmore – Catherine Doyle
De kaarsenmaker van Arranmore is het eerste deel in de nieuwe serie Stormwachter, een magisch verhaal met een prachtig omslag. Eens per generatie kiest het eiland Arranmore een nieuwe Stormwachter om de magische krachten van het eiland in toom te houden en te beschermen tegen indringers. Binnenkort zal Fionns opa, een mysterieuze, zonderlinge oude man, zijn taken neerleggen. Hij is al veel te lang op zijn post gebleven; het is tijd voor een nieuwe Stormwachter… Het tweede deel in deze spannende serie verschijnt eind oktober!


De IJstuin – Guy Jones
Nog zo’n pareltje is De IJstuin van Guy Jones. Zelf heb ik dit boek lang geleden in het Engels gelezen en ik ben heel blij dat hij nu ook in het Nederlands is verschenen! De uitgeverij noemt het een moderne klassieker: De geheime tuin meets Frozen, en daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. Het verhaal gaat over Jess, die allergisch is voor zonlicht en daarom niet naar buiten kan. Als ze op een nacht stiekem toch naar buiten gaat, ontdekt ze een mysterieuze, schitterende ijstuin waar ze eindelijk vrij is. Maar ze is er niet alleen…


Ottilie en de drochtenjagers – Rhiannon Williams
Ottilie en de drochtenjagers van Rhiannon Williams werd groots aangekondigd in de najaarsbrochure van uitgeverij Gottmer en ik begrijp wel waarom: in Australië was dit boek namelijk een instant bestseller. Het verhaal gaat over Ottilie, die op zoek gaat naar haar broertje Wallie. Ze ontdekt dat Wallie is ontvoerd door de drochtenjagers, een geheim genootschap dat jongens traint om op wilde monsters te jagen. Meisjes zijn bij die jacht níét welkom, maar daar denkt Ottilie anders over… Win dit boek op FantasyWereld!


De griezelige Kregs van het Wirwarwoud – Samuel J. Halpin
Een andere aanrader voor de Kinderboekenweek is De griezelige Kregs van het Wirwarwoud van Samuel J. Halpin. Sowieso zien de boeken van Billy Bones er altijd waanzinnig mooi uit, maar het verhaal van De griezelige Kregs klinkt daarnaast ook nog eens super interessant! Het gaat over Bloem en Erasmus, die zeker weten dat er iets vreemds aan de hand is in Zwello, waar kinderen grijs worden en verdwijnen zonder een spoor achter te laten. Om het geheim te ontrafelen moeten ze echter het donkere, kronkelende bos in… Kunnen ze de moed vinden om naar binnen te kruipen en dit raadselachtige mysterie op te lossen?


Het Land van Raas – Jenny McLachlan
Nog zo’n tof nieuw boek dat er prachtig uitziet is Het Land van Raas van Jenny McLachlan, volgens de uitgeverij een fantasievol avontuur vol magie, humor en spanning in de sfeer van Narnia en Peter Pan. Nu Arthur en Roos elf jaar zijn, is het Land van Raas slechts een herinnering, een spelletje. Maar als de tweeling samen met hun opa de zolder opruimt, staat daar nog steeds het vouwbed dat de toegangspoort naar hun fantasiewereld vormde. En als opa opeens in dat vouwbed wordt getrokken en verdwijnt, begint Arthur te twijfelen. Maakt opa een grapje? Of is Raas… echt?


Nocturna – Maya Motayne
Uiteraard hebben we ook voor de young adults onder ons dit jaar weer een paar aanraders. Eén daarvan is Nocturna van Maya Motayne. Dit boek ziet er vanbuiten al prachtig uit, en is vanbinnen ongetwijfeld net zo mooi. Het verhaal gaat over Finn, een dief die haar gezicht met magie kan veranderen. Handig, maar daardoor kan ze zich bijna niet herinneren hoe ze er écht uitziet. Alfie is een prins die nooit voorbestemd was om koning van San Cristobal te worden. Maar als zijn oudere broer wordt vermoord, verandert zijn lot voorgoed. Wanneer Finn en Alfie per ongeluk samen een duister kwaad ontketenen, moeten ze alles op alles zetten om hun fout terug te draaien.


Het schaduwjaar – Kim Liggett
Onze laatste tip op dit lijstje is Het schaduwjaar van Kim Liggett, een boek waarvan de verfilming al in de maak is. In dit boek krijgen meisjes hun leven lang te horen dat ze de kracht hebben om mannen te verleiden en andere vrouwen gek te maken van jaloezie. Men gelooft dat de huid van jonge vrouwen een krachtig extract afstoot. Daarom worden ze voordat ze zestien jaar worden, verbannen naar de wildernis, zodat ze gezuiverd en klaar voor het huwelijk kunnen terugkeren. Maar niet iedereen zal het overleven… Dit boek wordt ook wel een kruising tussen The Handmaid’s Tale en The Hunger Games genoemd, wat uiteraard ontzettend nieuwsgierig maakt naar het verhaal!

Welk boek ga jij kopen in de Kinderboekenweek? Laat het ons weten onder dit bericht of via social media, en hou onze website in de gaten, want wie weet win jij deze Kinderboekenweek wel één van bovenstaande boeken!

Geef een reactie