BoekenBoekachtergrondFantasyboeken in 2015

Fantasyboeken in 2015

-

 

fantasy2014boven

 

Het nieuwe jaar nadert al rap, dus het wordt weer tijd voor de leukste eindejaarstraditie: de lijstjes! Hieronder hebben we een aantal veelbelovende boeken die in 2015 uitkomen op een rijtje gezet. Deze is samengesteld door de redactie van FantasyWereld en uiteraard erg subjectief. Daarom horen we graag van jullie naar welke boeken jullie het meest uitkijken! Laat het ons weten door hieronder te reageren, of bezoek ons forum. In onze verschijningskalender hebben we altijd een actueel totaaloverzicht van alle fantasyboeken die aangekondigd zijn.

De muziek van de stilte, Patrick Rothfuss (Boekerij)

Fans zitten al jaren te wachten op het derde deel van de Kvothe-trilogie: The Doors of Stone. Patrick Rothfuss is druk bezig met het voltooien van zijn manuscript, maar haalt ondertussen veel plezier uit het verdiepen van zijn personages in kortere verhalen. De Muziek van de Stilte is daar een voorbeeld van, met als hoofdrolspeelster Auri. Hoewel het als kort verhaal was bedoeld voor in de Rogues verhalenbundel van George R.R. Martin, groeide het verhaal uit tot een novelle (in de plaats daarvan verscheen er een kort verhaal in over Bast). Verschijnt in februari.

– Ooit studeerde Auri aan De Universiteit, maar nu zorgt ze voor de onderwereld. Ze heeft geleerd dat sommige geheimen beter met rust gelaten kunnen worden. Want nu ze de scherpe rationaliteit van De Universiteit niet langer accepteert, kan ze voorbij de oppervlakte kijken, en ziet ze subtiele gevaren en verborgen namen. –

De Wereld van IJs en Vuur, George R.R. Martin (Luitingh Fantasy)

George R.R. Martin heeft erg veel succes met zijn serie Een Lied van IJs en Vuur, zowel op papier als op de TV. En nu zijn er zelfs geruchten over eventuele films. Er staan nog twee boeken op de planning (The Winds of Winter en A Dream of Spring), maar het is afwachten tot die eindelijk verschijnen. Martin heeft het ondertussen druk genoeg met het meeschrijven aan de populaire tv-serie Game of Thrones, verschillende anthologieën die hij redigeert en begeleidende werken rondom de serie, zoals De Wereld van IJs en Vuur, die volgend jaar in het Nederlands zal verschijnen.

In deze uitgave kom je veel meer te weten over de geschiedenis van Westeros. Het boek geeft informatie over de oudst bekendste geschiedenis van het continent, de tijd dat de draken heersten over het land en de opkomst en ondergang van de Targaryens. Ook zitten er vele kaarten in met de geschiedenis van de vele regio’s van het land. Veel van de achtergrondinformatie is speciaal geschreven voor dit boek en dus nog niet eerder verschenen. Ook zit er heel veel origineel artwork in. Verschijnt in maart.

De Verborgen Universiteit 3: De Stad van de Alchemist, Natalie Koch (Querido)

De erfenis van Richard Grenville, het eerste deel van De Verborgen Universiteit was het eerste boek dat 5 uit 5 sterren kreeg op Fantasy Wereld. Nathalie Koch had hiermee dus hoge verwachtingen geschapen voor het tweede deel. En die verwachtingen leverde ze ruimschoots in met deel 2: Het Levende Labyrint. Niet gek dus dat het derde deel nu dus op onze lijst staat van boeken om naar uit te kijken! Verschijnt in april.

– In De stad van de alchemist gaat Alexa Westerhof op zoek naar de geschriften van de zeventiende-eeuwse magus Morgenstern. Kan zijn muziek de wereld vernietigen of juist verbeteren? En mag je magie opdringen aan de wereld als die daar beter van wordt? Samen met haar grootvader en vrienden duikt Alexa in de geschiedenis van geheime Londense genootschappen om een antwoord te vinden op alle vragen en te voorkomen dat Morgensterns theorieën in verkeerde handen vallen.

Het Bloed van de Keizer, Brian Stavely (Luitingh Fantasy)

Brian Stavely debuteerde in 2014 met The Emperor’s Blades en dit boek werd zeer positief ontvangen. Er wordt lovend gesproken over de complexe structuur van het plot, de prettige schrijfstijl en de bloedstollende actie. Traditionele epische fantasy op zijn best, als we enkele goodreads recensies moeten geloven (waar het boek op moment van schrijven na 5.772 waarderingen een 4,2 scoort). Op zijn eigen blog plaatst hij bijzonder grappige en interessante posts over het schrijven van fantasy, met titels als “Dating Rand Al’Thor: the Crappy Boyfriends of Epic Fantasy” en “Is That a Mast Between Your Legs?; the Role of the Fantasy Cover”. Verschijnt in januari!

– Als de keizer van Annur wordt vermoord moeten zijn drie kinderen de strijd aangaan met de samenzwering – een eeuwenoude vijand – die zijn dood veroorzaakte. – 

Seeker, Arwen Elys Dayton (Unieboek | Van Goor)

Volgens de redacteur van Dayton heeft dit eerste deel van een nieuwe YA trilogie ‘de dynamische combinatie van een epische saga in de sfeer van Een Lied van IJs en Vuur, de actie van De Hongerspelen en de rijke personages van De Gave van Katsa. Ga er maar aan staan! Zoveel namedropping van populaire series was voor ons niet nodig geweest, we waren vooral door de blurb nieuwsgierig geworden:

– Seeker is het verhaal van Quin Kincaid. Ze heeft jaren van intensieve training ondergaan om, zoals zij denkt, het nobele doel van een eerbiedwaardige Seeker na te streven. Pas wanneer het te laat is, ontdekt ze dat ze de oude artefacten en de heilige kennis niet voor iets nobels zal gebruiken maar om een moordenaar te worden. Van een afgelegen landgoed in Schotland naar het drukke, futuristische Hong Kong; Quin doet er alles aan om haar lot te ontlopen, maar ze kan er niet aan ontkomen. –

De IJzerlegendes, Julie Kagawa (Harlequin YA)

Julie Kagawa wist met haar Iron Fae serie vele fans aan zich te binden. De serie, gebaseerd op A Midsummer Night’s Dream van William Shakespeare combineerde de mystiek van dit verhaal op een prachtige manier met fantasy en een vleugje romantiek. In De IJzerlegendes verschijnen drie korte verhalen die eerder online te lezen waren. Verschijnt in maart.

– Nadat Meghan aan de dodelijke IJzerfae is ontsnapt, moet ze haar belofte aan Ash inlossen. Voordat ze naar het ijzige Winterhof afreizen, wil ze nog één ding doen. Of Meghan en Ash ooit aankomen in het Winterrijk, lees je in De overtocht – winter. In De overtocht – zomer is Puck de enige die Ash kan helpen om in het hol van de leeuw, het Zomerhof, te komen. Dat doet hij dus, maar of hij de neiging kan weerstaan om zijn rivaal een enorme streek te leveren, is nog maar de vraag. Wanneer Meghan in De voorspelling naar Elysium gaat, een belangrijke bijeenkomst van alle hoven, heeft ze het idee dat alles goed is gekomen. Dan doet een orakel haar een duistere voorspelling die alles verandert… –

Labyrintrenner 3: De Doodskuur, James Dashner (Uitgeverij Q)

Labyrintrenner was de nieuwe YA-sensatie in 2014, zowel in boekvorm als de film die ook dit jaar uitkwam. Deel twee is inmiddels ook alweer verschenen en het afsluitende derde deel staat voor volgend jaar gepland. Dit is het afsluitende deel van de trilogie, we zijn erg benieuwd of dit laatste deel net zo controversieel zal zijn als het derde deel van De Hongerspelen. Verschijnt in februari.

– WICKED heeft alles afgepakt van Thomas. Zijn identiteit, zijn geheugen en nu ook zijn enige vrienden: die uit de Laar. Maar het einde is nabij. Alle beproevingen zitten erop, na nog een allerlaatste test. Maar zal iemand die overleven? Wat WICKED niet beseft is dat de herinneringen van Thomas veel verder teruggaan dan de organisatie vermoedt. En daarom weet Thomas dat hij geen woord moet geloven van wat ze zeggen.  –

Het Oude Koninkrijk 4: Clariel, Garth Nix (Boekerij)

De Australiër Garth Nix brak internationaal door met zijn fantasytrilogie Het Oude Koninkrijk. Het eerste boek verscheen al in 1095, delen twee en drie volgden in 2001 en 2003. Naast wat korter werk heeft het dus een behoorlijk lange tijd geduurd voordat er weer een nieuw boek verscheen in de wereld van Het Oude Koninkrijk. Maar in 2014 was het moment er dan toch! Volgend jaar verschijnt de vertaling. En goed nieuws voor de fans, want er komt na dit boek nog minstens 1 boek!

– De zestien jaar oude Clariel is niet gelukkig met haar leven in Belisaere, de hoofdstad van het Oude Koninkrijk. Ze mist het ronddwalen in de bossen van Estwael. Bovendien wordt ze meegezogen in de plannetjes en listen van iedereen aan het hof, . Het lijkt bovendien dat de stad zelf ook aan het wegglijden is in chaos omdat de oude regels die de Abhorsen, de koning en de Clayr langzaam aan het vervagen zijn.  –

De Grisha 3: Val en Verlossing, Leigh Bardugo (Blossom Books)

Het ooit zo rijke Ravka wordt sinds tientallen jaren in tweeën gedeeld door de Schaduwvlakte; een ondoorgrondelijke duisternis, vergeven van monsters die teren op mensenvlees. Het lot van het land is onzeker. Zo begon dit jaar de nieuwe serie De Grisha van Leigh Bardugo. De eerste twee delen werden enorm goed ontvangen. Voordat het derde en afsluitende deel verschijnt brengt de uitgever nog enkele korte verhalen uit de wereld uit om het wachten een beetje draagzaam te maken. Verschijnt in februari.

– De hoofdstad is gevallen en de Duisterling heerst Ravka nu vanaf zijn schaduwtroon.  Het lot van de natie ligt in handen van een gebroken Lichtheerseres, een in ongenade gevallen zoeker en de gebroken overblijfselen van een eens zo magisch leger. Diep in een eeuwenoud netwerk van tunnels en grotten moet een verzwakte Alina zichzelf onderwerpen aan de dubieuze bescherming van de ketters die haar vereren als een heilige. –

Magycker, Adrian Stone (Luitingh Fantasy)

Met de Duivel-trilogie liet de Nederlandse Adrian Stone zien dat Nederlands fantasytalent zeker niet te onderschatten viel. In het daaropvolgende Rune-tweeluik, dat in dezelfde wereld afspeelde, konden we merken dat Stone als verteller en schrijver was gegroeid. De volgende stap is om ook internationaal bekendheid te vergaren, hiervoor liet Adrian Stone zijn werk vertalen naar het Engels. Ook nam hij vorig jaar deel aan een discussiepanel tijdens de World Fantasy Convention in Brighton.

Gelukkig blijft hij gewoon in het Nederlands verder schrijven. Er was wat vertraging, maar desondanks kijken we nog steeds erg uit naar het nieuwe project dat we volgend jaar kunnen verwachten. Dit zesde boek van Stone speelt zich op een geheel nieuwe wereld af en heeft als werktitel Magycker.

 
Engelstalige fantasyuitgaven

princeoffoolsBuiten het Nederlandse taalgebied staan er uiteraard ook een aantal hele interessante uitgaven te wachten in 2015. Enkele grote namen gaan weer een nieuw boek uitbrengen, zoals Brandon Sanderson (Stormlight Archive 3: Skybreaker), Scott Lynch (Gentleman Bastard 4: The Thorn of Emberlain), Mark Lawrence (The Red Queens War 2: The Liar’s Key), Anthony Ryan (Raven’s Shadow 3: The Queen of Fire), Robin Hobb (Fitz and the Fool 2: The Fool’s Quest), Joe Abercrombie (Shattered Sea 2: Half the World), Peter V. Brett (Demon Cycle 4: The Skull Throne), Luke Scull (Grim Company 2: Sword of the North), Michael J. Sullivan (The First Empire 1: Rhune) en Steven Erikson (The Kharkanas Trilogy 2: Fall of Light).

Maar ook de YA auteurs laten van zich spreken. Wat te denken van Cassandra Clare (The Dark Artificers 1: Lady Midnight), SArah J. Maas (Throne of Glass 4), Richelle Mead (Bloodlines 6: The Ruby Circle), Maggie Stiefvater (The Raven Cycle 4)Rick Yancey (The Fifth Wave 3), Kiera Cass (The Selection 4: The Heir), Leigh Bardugo (The Dregs 1: Six of Crows), Marissa Meyer (Lunar Chronicles 4: Winter) en Julie Kagawa (Iron Fey – Call of the Forgotten 3: The Forgotten Crown).

Genoeg mooie boeken dus om uit te kijken naar 2015! Maar dit is slechts een kleine greep uit al het moois. Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar welke boeken jullie uitkijken. Is dat een boek uit deze lijst of een heel ander boek? Vertel het ons door hieronder te reageren, of bezoek ons forum!

 

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties