BoekenBoekachtergrondDe boeken van YALFest

De boeken van YALFest

-

Aankomend weekend wordt voor de tweede keer in Nederland het Young Adult Literature Festival georganiseerd. Verschillende uitgevers laten internationale auteurs overvliegen om met hun Nederlandse fans te spreken over hun boeken. Opvallend is dat er in verhouding met vorig jaar meer fantasyschrijvers zijn uitgenodigd. Waar vorig jaar de verhouding contemporary-fantasy 50/50 was, zijn nu maar liefst zeven van de acht auteurs fantasyschrijvers! De young adult-trend is zichtbaar: er wordt meer en meer fantasy gelezen. In dit artikel probeer ik te achterhalen waarom deze boeken zo goed in de smaak vallen bij het publiek!

Realistisch

De auteurs die dit weekend aanwezig zullen zijn, zijn Amy Ewing (The Jewel), Lesley livingston (Onverschrokken), Gena Showalter (Eerste Leven), Victor Dixen (Phobos), Donna Freitas (Unplugged), David Arnold (Kids of Appetite), Megan Shepherd (The Cage) en Veronica Rossi (Riders). Wat meteen opvalt aan hun boeken is dat realisme een centraal thema heeft. Het verhaal dat wordt verteld is er één die aanschurkt tegen de werkelijkheid. Riders is daar een mooi voorbeeld van. De ruiters van de Apocalyps doen hun intrede in menselijke vorm en beïnvloeden de wereld van nu. Ook Onverschrokken past hiertussen. Livington introduceert een alternatieve versie van de Romeinse tijd en de Gladiatorspelen. Ook in The cage wordt er ingegaan op de huidige maatschappij, maar worden de hoofdpersonen ontvoerd door aliens. Daardoor is het verhaal niet in onze setting gelokaliseerd, maar zorgt het er wel voor dat het verhaal als ‘mogelijk’ leest. Het zijn boeken die een meerwaarde hebben om hun setting en daarbij een educatieve rol spelen. Ze zorgen ervoor dat lezer net iets meer leert over de wereld en de ideeën erachter, maar dat het toch dicht bij jezelf blijft (of dat nou het Bijbelse verhaal achter de Ruiters van de Apocalyps is of Romeinse geschiedenis). Daardoor zijn boeken inleefbaar en dat heeft een grote aantrekkingskracht!

De toekomst

Het dystopische verhaal is ook nog lang niet klaar met het beïnvloeden van het young adult-genre. Na De hongerspelen en de Divergent-boeken zijn de twists wel subtieler geworden en wordt er meer gesproken van alternatieve werelden. Dit kan alle kanten op gaan. Zo is te lezen in Eerste leven dat het leven na de dood een centrale rol gaat innemen in de toekomst. In Unplugged zien we juist een toekomstig universum waar de digitalisering van de wereld zorgt voor een nieuwe online wereld. Een thema dat ook terug te zien is in Een wereld zonder hemel. In Phobos blijft de situatie juist erg bij de realiteit van vandaag en laat een werkelijkheid zien die een tiental jaren van ons vandaan zou kunnen zijn. In dit boek is de verbinding tussen realiteit en toekomst goed zichtbaar. De beschreven elementen zouden vandaag de dag mogelijk zijn en bieden een interessant perspectief. Alle vier de boeken laten de lezer een mogelijke toekomst zien, maar laten we hopen dat geen van vieren onze toekomst is.

Romantiek

Het fijne van deze fantasyboeken is dat ze ruimte laten voor romantiek, zonder dat dit te overheersend is in het geheel. Een prachtig voorbeeld hiervan is The Jewel. Het boek heeft een haast sprookjesachtige setting dat nooit te perfect wordt door de donkere ondertoon waartegenover het staat. Liefde en zijn mysteries zijn een doorlopend thema in de boeken van de YALFest-auteurs. Dat liefde niet opgelegd kan worden, wordt wel duidelijk in The cage en Phobos. Het mysterie van dit gevoel blijft een goede bron van inspiratie voor de auteurs en een basis waar je op terug kan vallen als schrijver.  

Variatie

Misschien wel het meest bewonderenswaardig aan deze boeken is dat ze ondanks hun overeenkomstige thema’s toch ook zeer van elkaar verschillen. Eerste leven heeft bijvoorbeeld een zeer diepgaande morele lijn en is dan ook een boek waar je je aandacht bij moet houden. Terwijl Een wereld zonder hemel echter meer een ontspannen verhaal biedt, waarbij de digitaliserende toekomst meer een zijpad van de plotlijn is geworden. Unplugged heeft een duistere plot en The jewel laat juist veel magische elementen zien. Waar in zowel The cage als Phobos jongeren aan elkaar worden gekoppeld in de ruimte, benadrukt The cage actie waar Phobos een thrillerelement heeft.  Onverschrokken laat een alternatieve geschiedenis van sterke en dappere vrouwen zien. Zo is elk boek uniek op zijn eigen manier, maar delen ze wel de thema’s die onder lezers leven.

Het blijkt wel verscheidenheid is dé truc in fantasyboeken en het is dan ook niet vreemd dat young adult-fantasy op dit moment zo populair is. De YALFest-auteurs laten hier een zeer goede representatie in zien. Ze bewijzen dat ze niet alleen goede fantasyplots kunnen schrijven, maar dat hun wereld gelaagd en ingewikkeld in elkaar zit. Door dit af te wisselen met een eenvoudige schrijfstijl en een vleugje romantiek zorgen ze voor zeer verscheiden en zeer intrigerend boeken!

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Freya Sixma
Freya Sixma
Al vanaf kleins af aan is Freya verslaafd aan het fantasy genre. Haar favoriete boeken zijn Ontworteld, A Court of Thorns and Roses, de Throne of Glass-serie en de Reiziger. Met veel passie deelt ze haar liefde voor het genre met jullie.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties