StripsStriprecensiesReis naar de Schaduwen

Reis naar de Schaduwen

-

Omslag Reis naar de SchaduwenReis naar de Schaduwen is een op zichzelf staand stripverhaal en een fraai stukje Bangsian fantasy (een verhaal in het hiernamaals) over een jonge vrouw die wil ontsnappen aan een huwelijk met een rijke, arrogante man. Dit doet ze door zelfmoord te plegen met behulp van vleesetende vissen, wat lijdt tot een horrorachtig plaatje.

Daar blijft het echter niet bij. In het dodenrijk gaat onze heldin, Dyssëry, verder met haar grote passie. Toneel! Iets waardoor ze in het leven voor hoer uitgemaakt werd. Alleen mannen mogen toneel spelen, voor vrouwen is toneel onnatuurlijk. Dyssëry’s echtgenoot voelt zich echter onteerd door de dood van zijn vrouw en besluit naar het dodenrijk te gaan om haar op te halen. De vallei heeft een cultuur die aan China doet denken. Het dodenrijk voelt eerder Europees aan, vooral door de monsters die voornamelijk uit Europese mythologie komen. (Al bestaan er in sommige gevallen ongetwijfeld Aziatische versies van.)

Illustratie
De tekeningen zijn vakkundig gemaakt. Over de achtergrond ben ik hier en daar minder tevreden. Soms is de hele achtergrond slechts een enkele kleur, zonder enig detail dat tot de verbeelding kan spreken. Daarnaast mocht de hoofdpersoon wel iets meer ingekleurd worden. Vooral in het hiernamaals is ze erg flets en gewoontjes.

Dialoog
De dialogen in dit stripboek lopen soepel. Het leuke is dat ze doorspekt zijn met (zwarte) humor. Het is wel het soort humor waar je van moet houden. Soms neemt de humor de geloofwaardigheid even over. Zo word de geest/god die het fysieke lichaam van de protagonist moet consumeren aangesproken met: “Tja, er is weer eens iemand dood.” Waarop de god/geest antwoord: “En altijd roepen ze me daarvoor, nooit voor een verjaardag ofzo.”

Wat stoort in de dialoog is dat het soms vervalt naar Engels in kleine woordjes als: “No way!’ of  ‘Deal.’ Aan de ene kant is dit grappig, aan de andere kant is het enorme stijlbreuk omdat engels in dit verhaal echt niet past.

Plot
De plot van Reis naar de schaduwen is simpel maar doeltreffend. Hoewel vrouwen die trachten te ontsnappen aan ongewilde huwelijken geenszins origineel zijn, weten de auteur en illustrator met Dyssëry’s crue “ontsnapping” en het gevolg de lezer te raken.
Wat wel een beetje apart is, is dat in het leven van de valleibewoners draait om eer en regels, maar dat in hun hiernamaals geen spoor van die eer terug te vinden is. Dit is vreemd omdat er expliciet gemeld wordt dat het hiernamaals is opgebouwd uit wat de valleibewoners geloven. En daar verwacht je toch iets van hun eergevoel in terug te vinden.

Personages
De twee hoofdpersonen zijn de opstandige jonge vrouw die niet wil zwichten onder de eisen van haar omgeving en de arrogante kwal die geen belediging aan zijn persoon tolereert. Ze zijn beide cliché en verbleken bij de nevenpersonages zoals de hilarische incubus Zebl en de vampier die zich bij Foris aansluit. Ook de antagonist Sakoerai is erg leuk in beeld gebracht.

 Titel: Reis naar de Schaduwen
Auteur: Arleston, Christophe
Tekenaar(s): Alwett, Audrey
Uitgever: Uitgeverij L
Verschenen: November 2011
Uitgave: Paperback, 64 pagina’s
Prijs: € 8,95

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

Reis naar de SchaduwenVoor liefhebbers van zwarte humor en avonturen die zich voornamelijk in het hiernamaals afspelen (Bangsian fantasy) is reis naar de schaduwen een leuke strip.