StripsStriprecensiesPercy Jackson en de Olympiërs De Graphic Novel 1: De Bliksemdief -...

Percy Jackson en de Olympiërs De Graphic Novel 1: De Bliksemdief – Rick Riordan

-

Percy Jackson is een jongen met ADHD en dyslexie, die nogal veel moeite heeft om langer dan een jaar op een school te blijven zonder eraf gestuurd te worden. Tijdens een excursie in een museum over de Griekse oudheid verandert zijn wiskundelerares in een monster, maar gelukkig kan Percy haar uitschakelen. Vanaf dat moment verandert het leven van Percy Jackson. Hij komt erachter dat de Griekse mythologie werkelijkheid is en dat hij naar Kamp Halfbloed moet, een kamp voor halfgoden. Percy is namelijk de zoon van de zeegod Poseidon en hij wordt op een missie gestuurd om de bliksemschicht van Zeus te vinden. Mocht hem dit niet binnen elf dagen lukken, dan zal er een oorlog ontstaan tussen de Griekse goden. Kan Percy bewijzen dat hij niet de bliksemdief is?

Graphic novel van gelijknamige boekenserie
Deze graphic novel is gebaseerd op het eerste deel van de vijfdelige boekenserie van Rick Riordan. Hierin volg je de spannende avonturen van Percy Jackson, maar nu kan je de avonturen aanschouwen in beeld door deze graphic novel. Deze graphic novel is zeker geschikt voor de mensen die de boeken al hebben gelezen, maar ook voor de mensen die de boeken nog niet hebben gelezen en alleen van graphic novels houden. De lezers onder ons zullen goed merken dat de graphic novel zo goed mogelijk het verhaal van het boek volgt. Een paar hoofdstukken uit het boek zijn weggelaten of verkort, maar de hoofdlijnen van het verhaal komen overeen. Ook voor de niet-lezers kan dit boek aangenaam zijn. Er wordt genoeg uitleg gegeven over Kamp Halfbloed, halfgoden, Griekse mythologie en meer, zodat je niet verward deze strip aan het lezen bent.

De fans van Rick Riordan kunnen genieten van een strip die vrij trouw is gebleven aan het boek, ondanks het feit dat er wat hoofdstukken niet aan de orde komen of dat bepaalde stukken wat zijn ingekort.

Ondanks dat de graphic novel de hoofdlijnen van het boek volgt, zijn er nog wat opmerkingen te plaatsen over het verhaal. Het is erg lastig om een boek in een bepaald aantal bladzijdes neer te zetten als een graphic novel, waardoor de sfeer van Rick Riordans schrijfstijl nogal wegvalt. Rick Riordan kenmerkt zich door veel fantasierijke taferelen en een grote dosis humor, maar deze graphic novel zorgt er niet voor dat de lezer kan lachen. De hilariteit van Riordan is niet te vinden in de graphic novel, waardoor de personages ook niet helemaal uit de verf komen. Ze zijn iets te serieus en tonen niet al te veel persoonlijkheid, waardoor het verhaal wat vlakjes aanvoelt. Dit is erg jammer, aangezien de humor van Riordan een grote bijdrage levert aan het succes van de Percy Jackson-boeken.

Veel actie, maar de tekenstijl kan nog verbeterd worden
De graphic novel over de halfgod Percy barst van de actie. Net zoals het boek belandt Percy van het ene avontuur in de andere. Het tempo ligt lekker hoog en binnen een paar bladzijdes zie je veel verschillende locaties, Griekse monsters en nieuwe personages. De gevechten in het verhaal zijn niet al te denderend, maar zijn goed te volgen. Elke actie wordt verduidelijkt en ook het grote gevaar achter de slechteriken van het verhaal komt goed naar voren, iets wat essentieel is voor de vervolgdelen. Ondanks de vele personages in het verhaal, is iedereen goed uit elkaar te houden.

De tekenstijl weet het ruige aspect van de boeken op een aangename wijze uit te beelden, maar de illustraties hadden iets meer aandacht mogen krijgen. Zo ziet Percy er vaak iets anders uit, zijn sommige gezichten erg wazig gemaakt van een afstand en kloppen bepaalde kleuren niet. Sommige illustraties zijn wat slordig afgewerkt, waardoor je geen mooi beeld krijgt van de avonturen van Percy Jackson. Het kleurgebruik weet wel goed de sfeer van het verhaal uit te drukken, maar door lichte kleurfouten (zoals één van de personages die eerder een rode huid heeft terwijl de rest hun normale huidskleur heeft) raak je wat afgeleid van het verhaal.

Conclusie
De graphic novel van De Bliksemdief heeft zowel goede als slechte kanten. De fans van Rick Riordan kunnen genieten van een strip die vrij trouw is gebleven aan het boek, ondanks het feit dat er wat hoofdstukken niet aan de orde komen of dat bepaalde stukken wat zijn ingekort. Aan de andere kant hebben de personages een minder uitgesproken persoonlijkheid en is de humor niet aanwezig in dit verhaal. Het verhaal heeft wel een fijn tempo en genoeg actie, maar bepaalde schoonheidsfoutjes in de tekenstijl doen daar wat afbreuk aan. Ondanks de nadelen ben je als lezer echter toch nieuwsgierig naar de volgende graphic novels waarmee je het verhaal van Percy Jackson op een totaal andere manier kan beleven.

De Bliksemdief Boek omslag De Bliksemdief
Percy Jackson en de Olympiërs
Rick Riordan
9789000359967
Graphic Novel
Van Goor
Maart 2018
Paperback
128

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Joost Zuijderduijn
Joost Zuijderduijn
Door Zweinstein is Joost gek geworden op Fantasy en sindsdien is hij altijd met een boek te vinden. Joost is gek op boeken voor Young Adults, waarbij Dystopische en Mythologische Fantasy, Magisch Realisme en Urban Fantasy vooral zijn voorkeur hebben.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

Percy Jackson en de Olympiërs De Graphic Novel 1: De Bliksemdief - Rick RiordanDe graphic novel van De Bliksemdief heeft zowel goede als slechte kanten. De fans van Rick Riordan kunnen genieten van een strip die vrij trouw is gebleven aan het boek, ondanks het feit dat er wat hoofdstukken niet aan de orde komen of dat bepaalde stukken wat zijn ingekort. Aan de andere kant hebben de personages een minder uitgesproken persoonlijkheid en is de humor niet aanwezig in dit verhaal. Het verhaal heeft wel een fijn tempo en genoeg actie, maar bepaalde schoonheidsfoutjes in de tekenstijl doen daar wat afbreuk aan. Ondanks de nadelen ben je als lezer echter toch nieuwsgierig naar de volgende graphic novels waarmee je het verhaal van Percy Jackson op een totaal andere manier kan beleven.