BoekenBoekrecensiesStefans Dagboeken 5&6: Toevlucht - Gedwongen - L.J. Smith

Stefans Dagboeken 5&6: Toevlucht – Gedwongen – L.J. Smith

-

Omslag Stefans Dagboeken 5&6: Toevlucht – Gedwongen

De gevaarlijke vampier Samuel heeft in het vijfde boek, Toevlucht, de Ripper-moorden in Damons schoenen geschoven en Damon ziet niets liever dan zijn naam gezuiverd te worden van alle valse beschuldigingen. Stefan en Damon besluiten daarom om hun ruzie opzij te zetten om samen Samuel te ontmaskeren voor alle Londenaren. Langzamerhand komen ze erachter dat de bron van de haat en woede van hun aartsvijand zijn oorsprong vindt in hun eigen verleden en bij de vrouw die hun levens voorgoed veranderde: Katherine.Samuel is boos op de Salvatore-broers omdat hij denkt dat Katherines dood hun schuld is. Samuel speelt op Damons gevoelens voor Katherine in om hem in de val te lokken. Kan Damon zijn wraakzucht lang genoeg opzij zetten om helder te blijven denken?

Stefan vreest in het zesde boek, Gedwongen, voor Damons leven. Na een verwoede poging om de vampier Samuel te ontmaskeren als de Ripper is Damon ontvoerd door Samuel. Stefan en Damon hebben tijdens het gevecht de broer en tevens gevaarlijke handlanger van Samuel kunnen doden. Daardoor vreest Stefan dat Samuel zijn broer langzaam zal gaan martelen als wraak. Om zijn broer niet te verliezen schakelt Stefan wel heel onwaarschijnlijke hulp in: heksen. Zullen zij bereid zijn om Stefan te helpen?

Eindelijk… Een andere invalshoek!
Na vier boeken met ongeveer dezelfde rode draad werd het hoog tijd voor een andere invalshoek. De voorgaande delen liepen voornamelijk hetzelfde: Stefan probeert een normaal leven op te bouwen, maar zijn broer Damon steekt daar al snel een stokje voor. Deze delen zijn echter anders. Stefan en Damon werken elkaar niet tegen, maar werken samen om de kwaadaardige vampier Samuel als de Ripper te ontmaskeren. Het is leuk om te lezen hoe de broers hun ruzie opzij zetten om een hoger doel te dienen. Natuurlijk komen hier en daar nog wel wat ruzietjes voor tussen Stefan en Damon, maar goed, we kunnen ook niet verwachten dat hun twintigjarige ruzie over Katherine ineens over is.

Schrijfstijl
De schrijver heeft een fijne schrijfstijl. Over het algemeen wordt er veel beschrijvend geschreven omdat alles in de ik-vorm is. Alle gebeurtenissen zien we namelijk door de ogen van Stefan. De dialogen tussen Stefan en andere personages zijn vlot geschreven en als lezer blijf je vrijwel nooit met vragen zitten na een onverwachte gebeurtenis, zo helder en duidelijk wordt het beschreven. Helaas blijfven door deze ik-vorm de bijpersonages wat oppervlakkig. Wat Stefan niet weet, weet jij ook niet. Logisch natuurlijk, maar wel jammer omdat ik Damon  een boeiend personage blijf vinden. Hoe heeft hij zo kunnen veranderen? Ook al werken de broers nu samen en komt Damon meer aan het woord, we komen alsnog niet veel meer over hem te weten dan dat we al wisten.

Heksen
Jaja, de heksen! We wisten al dat ze bestonden in de wereld van Stefan en Damon; doordat Katherine een dienstmeisje had die een heks was en de daglichtringen van de broers had gemaakt. Maar nu komen ze toch eindelijk meer aan bod. Vampiers en heksen hebben niet veel met elkaar gemeen en proberen elkaar eigenlijk het meest te ontlopen, maar Stefan heeft in het zesde deel hun hulp dringend nodig. Hij probeert van alles om ervoor te zorgen dat de heksen tijdelijk hun vete opzij zetten om – alweer – een hoger doel te dienen. Eigenlijk wordt er in deze delen voornamelijk geprobeerd om vrede te maken tussen Stefan en Damon en de  vampiers en heksen.

Conclusie
Door de andere invalshoek dan de vier voorgaande delen,  deze bundeling veel leuker om te lezen. De spanning loopt hoog op en het liefst zou je zo snel mogelijk door willen lezen. De personages – afgezien van Stefan – blijven net als de vorige boeken ietwat oppervlakkig door het gebruik van de ik-vorm. Heksen komen eindelijk aan het woord en geven een vleugje magie meer aan deel 6. Stefan en Damon zetten tijdelijk hun ruzie opzij om een hoger doel te dienen en dat is leuk om te lezen. Gedwongen had een tamelijk gesloten einde dus ik ben benieuwd of er nog meer delen volgen of dat dit het was. Tijd zal het leren.

[product_page sku=”9789022569764″]

Stefans Dagboeken 5&6: Toevlucht Boek omslag Stefans Dagboeken 5&6: Toevlucht
Stefans Dagboeken 5&6
L.J. Smith
9789022569764
Unieboek

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

Stefans Dagboeken 5&6: Toevlucht - Gedwongen - L.J. Smith