BoekenBoekrecensiesDe Grijze Jager 1: De ruines van Gorlan - John Flanagan

De Grijze Jager 1: De ruines van Gorlan – John Flanagan

-

Omslag De Grijze Jager 1: De ruines van Gorlan

De vijftienjarige Will is wees en woont in kasteel Redmont. Hij droomt ervan om ridder te worden, net als zijn vader, die hij nooit heeft gekend. Maar op Uitverkiezingsdag, de dag waarop leermeesters hun leerlingen mogen kiezen, wordt Will afgewezen voor de krijgsschool. Hij is te klein en niet sterk genoeg. Wills droom valt in duigen. Er is echter wel iemand anders die interesse in hem heeft: Halt, de mysterieuze Grijze Jager van kasteel Redmont. Will mag dan wel niet zo sterk en groot zijn, hij is wel razendsnel en slim; de perfecte eigenschappen voor een Jagersleerling.

Maar eigenlijk heeft Will helemaal geen zin om bij Halt in de leer te gaan. Hij heeft geen idee wat Grijze Jagers doen en hij vindt Halt maar een enge, boze man, die alle vervelende klusjes op hem afschuift. In plaats van een stoer zwaard en een groot paard krijgt Will een boog met pijlen en een kleine, eigenwijze pony. Niets om trots op te zijn, denkt Will. Totdat er gevaar dreigt in het koninkrijk Araluen. Halt en Will worden op pad gestuurd om het land te beschermen en plotseling komen Wills boog en kleine paardje toch wel goed van pas!

Spannend avonturenverhaal

Dit eerste deel in de populaire Grijze Jager-serie is een leuk en vlot geschreven avonturenverhaal, boordevol wijze lessen. De ruïnes van Gorlan gaat namelijk niet alleen over Will, die in de leer gaat bij Halt en daarmee zichzelf moet accepteren. Dit verhaal gaat daarnaast ook over vriendschap, respect en opgroeien. Will belandt in allerlei spannende en gevaarlijke situaties waar hij zichzelf en zijn vrienden uit moet redden. Tegen het einde wordt dit verhaal pas echt spannend. Het koninkrijk Araluen is in gevaar en Will krijgt een belangrijke rol in de opkomende oorlog. Zijn leertijd is nog niet eens voorbij als Will zijn lessen al in de praktijk moet gaan uitvoeren.

Middeleeuwse fantasywereld

De ruïnes van Gorlan speelt zich af in Araluen, een middeleeuws land dat een beetje doet denken aan Tolkiens Midden-Aarde. John Flanagan creëert een mooie en levendige wereld, die je je goed kunt voorstellen. Zijn omgevingen zijn uniek en gedetailleerd. Grappig om te weten is dat John Flanagans Araluen eigenlijk Engeland moet voorstellen. Als je de kaarten van zijn wereld bekijkt, lijkt deze verdacht veel op ons eigen Europa. Zo stelt Skandia Noorwegen, Zweden en Finland voor en heten Frankrijk, Nederland en België in De Grijze Jager Gallica. Dat maakt het allemaal nog wat gemakkelijker om je voor te stellen hoe de wereld van Will en zijn vrienden eruit ziet.

Aparte doelgroep

De doelgroep van De ruïnes van Gorlan is een apart verhaal. Het verhaal is zelfstandig te lezen door kinderen vanaf een jaar of elf, maar is tegelijkertijd ook erg leuk voor kinderen van acht jaar en ouder. Het verhaal is vlot geschreven en verhaallijnen worden een voor een behandeld. Er staan echter best nog wel wat lastige woorden in het boek, wat het lezen voor jongere kinderen moeilijk maakt. Daarbij is het hoofdpersonage van deze serie al vijftien. Hij lijkt echter een stuk jonger, waardoor het voor de meeste kinderen wel gemakkelijk is om zich met hem te identificeren. Kortom, De ruïnes van Gorlan is een leuk boek om voor te lezen aan kinderen vanaf 8 jaar en net zo leuk om zelf te lezen als je wat ouder bent.

Conclusie

De ruïnes van Gorlan is een spannend en avontuurlijk begin van de Grijze Jager-serie en maakt zeker nieuwsgierig naar meer. Gelukkig zijn er ondertussen al tien boeken verschenen in deze serie en in februari zal het elfde deel, De verloren verhalen, uitkomen. De ruïnes van Gorlan is in elk geval een avonturenverhaal dat veel kinderen een plezier zal doen.

De Grijze Jager 1: De ruines van Gorlan Boek omslag De Grijze Jager 1: De ruines van Gorlan
De Grijze Jager 1
John Flanagan
9789025742843
Gottmer

Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

 1. DE GRIJZE JAGER —— DE RUÏNES VAN GORLAN

  DE KALKARA
  Ik heb het boek De ruïnes van Gorlan gelezen. Het is het 1ste boek van de 14 delige Grijze Jager-serie geschreven door John Flanagan.

  We hebben drie hoofdpersonages Will, Arnaut en Halt.
  Deze drie hebben elk zeer verschillende eigenschappen.
  Will, een wees die zijn ouders nooit gekend heeft is klein voor zijn leeftijd, maar razendsnel en niet dom. Arnaut, net als Will een wees. Maar in vergelijking met Will is Arnaut groot en sterk, een geschikte kandidaat voor de krijgsschool.
  Als laatste Halt een mysterieuze onopvallende grijze jager, met zijn pijl en boog en zijn kleine pony doorkruist hij het rijk.

  Will wou net zoals Arnaut naar de krijgsschool waar hij zou leren werken met een zwaard en een stoer strijdpaard, maar Will is hiervoor veel te klein en wordt dus geweigerd. Halt besluit dat Will de perfecte kandidaat is voor de opleiding grijze jager.

  Het hoofdpersonage Will is eerst een flat character, maar doorheen het verhaal kom je meer te weten over hem en kan je hem wel een round character noemen.

  Ik raad het boek jullie zeker aan het is een spannend boek en ik kan er absoluut geen negatieve punten over opnoemen, het is geschreven in de hij-verteller en dat maakt het nog eens extra spannend, zo kan je je volledig inleven in het verhaal.

  Het boek is eenvoudig geschreven daardoor wordt het lezen aangenamer.
  Het verhaal speelt zich af in de middeleeuwen in kasteel Redmont of rode berg omdat het uit rode graniet is gebouwd. De grijze jagers wonen dan weer diep in het bos in een eenvoudige boshut.

  In dit boek gaan Halt en Will op geheime missie om de moord op de koning te voorkomen. Onderweg liggen er heel wat problemen op de loer. Of het hen lukt of niet ga ik niet verklappen daarvoor ga je zelf het boek moeten lezen.

  Ik heb de volledige Grijze Jager-serie gelezen en ook de 8 delige Broederband-serie.

Geef een reactie

Delen

Marije Kok
Marije behoort tot de Harry Potter-generatie en het is daarom ook niet gek dat de boeken over de tovenaarsleerling, die meteen haar eerste kennismaking met de wereld van fantasy waren, nog steeds haar lievelingsboeken zijn. Ondertussen heeft ze de rest van de fantasywereld ook ontdekt. Ze is dol op het lezen van young adult-boeken, dystopische verhalen, epische fantasy en eigenlijk alle kinderboeken waar ook maar een beetje magie in voorkomt.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties