Sfeerverslag van Castlefest 2017

0
357

Vorige week bood Lisse plaats aan de twaalfde editie van Castlefest. Dit zomerse festival wordt sinds 2005 georganiseerd in de kasteeltuinen van Lisse en is het driedagen durende festival voor fantasy- en muziekliefhebbers. Ondertussen is het festival vaste prik voor veel fantasyfans, vandaar dat een sfeerverslag op FantasyWereld zeker niet mag ontbreken!

Sfeer
Castlefest biedt voor eenieder wat wils met vier verschillende podia, demonstraties, een spellentent verhalenvertellers en LARP-activiteiten. Het blijkt dan ook dat drie dagen Castlefest zeker niet te weinig is om alles te bekijken wat er te beleven is op Castlefest. De sfeer was in elk geval het hele weekend fantastisch. Het terrein was schitterend aangekleed en de bezoekers waren ontzettend vriendelijk. Er is dan ook voldoende plaats om foto’s te maken of om rond te paraderen in je outfit en er de bezoekers houden in het algemeen goed rekening met elkaar. Het terrein was daarnaast weer ruim opgezet, waardoor er ook voldoende ruimte was. Door de restrictie op het bezoekersaantal per dag, is het terrein niet te druk, zodat er ook voldoende mogelijkheid is om je even terug te trekken van de mensenmassa’s en op adem te komen.

Activiteiten
Dit jaar had ik mijzelf tot doel gesteld om een aantal activiteiten op Castlefest mee te krijgen. Ik heb dan ook elke verhalenverteller bezocht, een aantal zwaardvechtdemonstraties aanschouwd en een actief en langdurig bezoek gebracht aan de Heidense Bende. Dit is eenieder aan te bevelen! Door de vele kraampjes en mooie mensen, vergeet kan je vergeten hoe leuk het is om deze activiteiten te bezoeken. De demonstraties zijn kwalitatief zeer sterk en erg vermakelijk. Ook brengen ze elk hun eigen unieke bijdrage aan het festival. De interactie met het publiek is daarin een hoogtepunt, waardoor het erg persoonlijk is wat de demonstranten brengen. Ook bij diverse kramen waren er demonstraties en deelden standhouders hun kennis van zaken. Ik adviseer dan ook eenieder om eens met een standhouder te gaan praten. De kennis van thee en kruiden die met me is gedeeld, de verschillende bogen die ik echt eens zou moeten uitproberen en natuurlijk de boeken die ik toch nu eens zou moeten uitpakken: het heeft gezorgd voor interessante dialogen.

Hoogtepunten
Ye Banished Privateers stalen de show tijdens het hele festival en kunnen dan ook werkelijk als het muziekhoogtepunt van het festival gezien worden. Niet alleen zetten zij op het podium een geheel unieke indruk neer, ook naast hun podiumtijd bleken zij een opvallend geheel. Dat kwam niet alleen doordat ze een grote groep piraten zijn die over het festival walsen en een ontzettend hartelijke indruk maken. Maar ook omdat zij zich verzamelen op willekeurige plekken op het festival en een spontaan concert beginnen met het publiek. De spontane polonaises, het hijsen van de piratenvlag, en de uitbundige piratenliederen zorgden voor een verbondenheid tussen publiek en band. Ik hoop deze piraten dan ook vaak terug te mogen zien.

De goede collectie aan tweedehands en nieuwe boeken, het heerlijke eten en de enthousiaste standhouders zorgden ook voor hoogtepunten tijdens het festival. De afwisseling tussen veel kunnen doen en momenten op het gras zitten luisteren naar verhalen, zijn een perfecte combinatie voor het weekend.

Tegenvallers
De grootste tegenvaller op het festival waren de toiletten, helaas. Op het festival waren er eindelozen rijen zodat je ze eigenlijk voornamelijk wilde vermijden. Op de camping waren er minder rijen maar was er sprake van een chronisch gebrek aan toiletpapier, was erg geen ruimte voor een tas in een hokje en waren de toiletten vaak ronduit smerig. Het is jammer dat dit nog steeds niet goed geregeld is. Gelukkig was dit dan ook meteen de grootste kritieke noot. Het was daarnaast jammer dat de enige regenbui tijdens het festival tijdens de Wicker-verbranding moest plaatsvinden. De weergoden waren ons verder goed gezind geweest, dus ik vergeef ze dit zonder problemen.

Conclusie
Castlefest was wederom een ongekend succes, waar ik met volle teugen van heb genoten. Ik ben blij kennis te hebben mogen maken met de verhalenvertellers, originele bands, enthousiaste standhouders, onverwachte optredens, nieuwe boeken en heel veel lieve mensen. De sfeer die het festival elk jaar weet uit te stralen wordt mogelijk gemaakt door dit geheel van elementen. Ik wou dat er elk weekend een festival als deze te bezoeken is, maar tot het zover is geniet ik na van de geweldige indrukken die ik heb opgedaan.

Al vanaf kleins af aan is Freya verslaafd aan het fantasy genre. Haar favoriete boeken zijn Ontworteld, A Court of Thorns and Roses, de Throne of Glass-serie en de Reiziger. Met veel passie deelt ze haar liefde voor het genre met jullie.

Geef een reactie