UitgelichtFantasyWereld bestaat 5 jaar

FantasyWereld bestaat 5 jaar

-

Het is ongelooflijk, maar vandaag is het precies vijf jaar geleden dat FantasyWereld.nl de deuren officieel opende. Een nieuw plekje op het internet waar fantasyliefhebbers terecht konden! Hoewel we ons in de loop van de tijd hebben uitgebreid om ook andere interessegebieden te bestrijken (evenementen, fantasyfilms, LARP), zijn we nog steeds zeer gecommitteerd aan ons voornaamste doel: lezers informeren over alle fantasyboeken die er verschijnen in het Nederlands. Met bijna 800 uitgebreide recensies, een grote boekendatabank en vele interviews zijn we daar hard mee bezig, maar ook onze Verschijningskalender is nog altijd erg populair. Graag wil ik jullie op onze verjaardag eens meenemen naar hoe we ooit zijn begonnen (en hoe we de komende jaren willen doorgaan).

FantasyWereld1Vijf jaar geleden had ik juist mijn website over computerspellen van het adventuregenre (Adventure-Island) overgedragen aan een enthousiast redactielid (zoals je ziet hou ik me graag bezig met niches). Al snel begon het echter weer te kriebelen en wilde ik graag iets meer doen met een andere hobby van mij, het lezen van fantasy. Met een antiek contentsysteem dat was gebouwd voor spellenwebsites (zoals Adventure-Island) en beperkte grafische kwaliteiten werd zo in de avonduren de eerste versie van FantasyWereld gebouwd. Wat ik namelijk miste aan alle fantasywebsites van dat moment (en dat waren er behoorlijk wat meer dan dat er nu nog online zijn helaas), was een overzichtelijke databank waar je online informatie over auteurs en Nederlandse uitgaven van boeken kon terugvinden. FantasyWereld werd daarom opgericht met een nog bescheiden databank van 200 titels en 44 auteurs, de eerste stap was gezet!

Al vrij snel werd de site bezocht door mensen die graag een handje mee wilden helpen (redactielid Marije is met haar onmisbare steun al vanaf juni van hetzelfde jaar bezig met de website, waarvoor mijn eeuwige dank, net als Marjolein die ook al bijna vijf jaar recensies voor ons schrijft!), wat naast een regelmatige stroom aan content ook nieuwe ideeën en contacten mogelijk maakte. In de loop van de tijd hebben we veel meer nieuwe gezichten mogen verwelkomen aan het team (en hebben we er ook van enkele weer afscheid genomen), waar ik telkens weer ontzettend blij mee ben! Zonder alle energie en tijd van deze mensen, die kosteloos meewerken aan FantasyWereld, zou er weinig overblijven van de doelstelling.

FantasyWereld1Na twee jaar werd het contentsysteem te oud om nog mee te werken, dus besloten we over te stappen op WordPress. Zo kon elk redactielid content inplannen, en konden we veel meer mogelijkheden toevoegen aan de website, zoals een beter reactiesysteem, verbeterd zoeksysteem, gebruikerswaarderingen en gerelateerde artikelen. Met dit nieuwe systeem hielden we ook de allereerste verkiezing voor het beste fantasyboek (van 2013), een ontzettend leuk initiatief waarin honderden lezers hun voorkeuren kenbaar maakten in een afvalsysteem waarin 64 boeken van dat jaar het tegen elkaar opnamen.

Naast deze nieuwe functionaliteiten voegden we in de loop van de tijd ook telkens nieuwe secties toe. We merkten dat onze bezoekers, net als wij zelf, zich vaak ook bezighielden met andere fantasygerelateerde activiteiten. Sommige mensen schreven zelf fantasy, voor wie we onze Schrijven sectie openden. Daar kun je nu artikelen teruglezen van gerespecteerde internationale (Joe Abercrombie, Michael J. Sullivan, Maria V. Snyder) en nationale (Kim ten Tusscher, Tais Teng, Peter Schaap) auteurs. Ook mensen die op een andere manier bezig waren met fantasy probeerden we te bereiken, zoals via onze LARP sectie en onze Knutselartikelen. En vorig jaar openden we de deuren van de FantasyWereld Bazaar, waar fantasyliefhebbers met uitpuilende boekenkasten (of juist lege planken) fantasyboeken kunnen verkopen en kopen. 

fantasywereldlogobEn nu? Gaan we natuurlijk lekker door met het recenseren van mooie (en helaas soms ook minder mooie) fantasyboeken, zorgen we ervoor dat onze databanken langzaam steeds completer worden en proberen we het allerlaatste nieuws te brengen, de interessante auteurs te interviewen en de leukste blogs en artikelen te plaatsen. We gaan ook wat meer het contact zoeken met onze bezoekers, om zo beter in te kunnen spelen op de wensen van de mensen waar we het allemaal voor doen. Verwacht dus wat vaker vragen van ons, of wellicht komen we elkaar eens tegen op evenementen. We horen graag wat jullie van de site en onze content vinden!

De komende week staat echter in het teken van onze vijfjarige verjaardag. Vol met leuke artikelen, maar natuurlijk ook ontzettend gave winacties. Kom dus zeker eens wat vaker langs de komende dagen!

Voor nu wil ik afsluiten met een uiting van dankbaarheid. Aan de recensenten en redactieleden die alle mooie content van FantasyWereld mogelijk maken. Aan uitgevers en organisatoren van evenementen, die recensie-exemplaren en kaartjes beschikbaar stellen, zodat wij daar over kunnen schrijven. En uiteindelijk aan onze bezoekers, die waarde geven aan wat wij doen. Het blijft fantastisch om te merken dat de dingen die je schrijft ook daadwerkelijk gelezen wordt 😉 Ontzettend bedankt en blijf ons vooral volgen, we hebben namelijk nog veel meer leuke dingen in petto!

Gerelateerde artikelen

4 REACTIES

  1. Van harte gefeliciteerd met jullie jubileum! Dankzij initiatieven zoals deze site krijgt het genre fantasy steeds meer voet aan de grond bij lezend Nederland. En dat is ook goed voor ons, schrijvers. Klasse!

  2. Heb net pas jullie site ontdekt. Ik ben bibliothecaris, zelf fanatiek lezer ook van fantasy voor jeugd, young adult en volwassenen. Om ook andere collega’s te helpen bij hun advisering aan onze klanten, deze site onmiddellijk doorgestuurd. We zullen er vast vaak gebruik van maken!

Geef een reactie

Delen

Davey Cobben
Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties