Uitgeverij Holland

Uitgeverij Holland werd in 1921 opgericht door de grootvader van de huidige uitgever, Jan Bernhard van Ulzen. Pakhuis en kantoor waren in één pand gevestigd aan de Herengracht in Amsterdam. Er werden meerdere soorten boeken uitgegeven, zoals romans, gedichtenbundels en theologische boeken.
In 1950 startte de uitgeverij met de poëziereeks De Windroos. Veel zogenaamde`Vijftigers’, zoals Remco Campert, Hans Andreus, Simon Vinkenoog, Gerrit Kouwenaar, Hans Warren en Sybren Poulet publiceerden in deze reeks.

In 1951 kwam de zoon van de oprichter, Rolf van Ulzen, in de uitgeverij. Inmiddels waren de tijden veranderd en moesten er andere boeken uitgegeven worden. Rolf van Ulzen benaderde dichters uit De Windroos voor het schrijven van kinderboeken, omdat hij veronderstelde dat de fantasie voor poëzie en kinderboeken aan elkaar verwant waren. Dit bleek een juiste veronderstelling, meerdere dichters schreven op zijn verzoek kinderboeken waarbij Hans Andreus uitgroeide tot de bekendste. Dit was de aanzet van het huidige kinderboekenfonds.

De huidige uitgever, Ruurt van Ulzen, werd vanaf 1981 bij de uitgeverij betrokken en het kinderboekenfonds werd verder uitgebouwd. De nadruk blijft liggen op het uitgeven van oorspronkelijk Nederlandse schrijvers; ieder jaar probeert Uitgeverij Holland een debuut te lanceren. Tegelijkertijd zijn er ook nieuwe initiatieven op het terrein van bijvoorbeeld jongerenromans, filosofie en muziek. De combinatie van kwaliteit en toegankelijkheid is een belangrijk uitgangspunt voor Uitgeverij Holland. Dit geldt voor de taal, waarbij de verbeelding voorop staat, en voor de mate waarin het verhaal nieuwe inzichten en nieuwe emoties kan overbrengen. Daarnaast wordt veel aandacht aan de illustraties besteed. Tekst en illustraties worden uiteindelijk in een mooie uitvoering uitgegeven.Opmerking

Geef een reactie