BoekenBoekinterviewsInterview met Sinem Kavus, de stem van de Warrior Cats

Interview met Sinem Kavus, de stem van de Warrior Cats

-

Sinds 20 januari is het eerste boek van Warrior Cats via Storytel te beluisteren. Nu volgt iedere 3e woensdag van de maand een nieuw deel op Storytel, allemaal ingesproken door Sinem Kavus. Als actrice kennen we haar van tv-series als Hoogvliegers en Flikken Maastricht. We stelden haar enkele vragen over haar ervaringen met het inspreken van de Warrior Cats boeken.

Kende je de Warrior Cats-boeken al? En wat vond je ervan toen je las waar ze over gingen?

Ja zeker, ik ken Warrior Cats vanuit mijn jeugd. Ik vind het hele goede boeken, niet alleen voor kinderen. Het is voor alle leeftijden! Het wordt beschreven als een kinderboek, maar de thema’s die in de boeken aan bod komen kan ieder persoon raken of aanspreken. Ook onder veertigers is het een populaire boekenserie. 

Hoe is het om te acteren, maar dan eigenlijk alleen met je stem?

In het begin is het even wennen, maar in feite moet je alsnog je helemaal inleven in de rol. Nu alleen als spreker voor een boek, en niet als acteur op een scherm. Het is zelfs intensiever omdat je alleen met je stem kunt werken om de verschillende karakters tot leven te brengen. Maar zodra ik de smaak te pakken had, zat ik er helemaal in. 

Zou je ons misschien iets kunnen vertellen over hoe het opnemen van een luisterboek in zijn werk gaat? Mocht je meteen aan de slag of krijg je er nog de nodige tips en trucjes voor?

Ik moest eerst auditie doen om te kijken of mijn stem goed past bij de boeken. Erg leuk om te doen en te horen dat ik uiteindelijk de stem mocht zijn van deze bestseller serie. Daarna begon het opnameproces. Storytel gaven mij het script van de boeken en briefden mij vooraf hoe het opnemen in zijn werk zou gaan. Meestal hebben we draaidagen van 4 uur per dag. In het begin merkte ik echt dat het belastend was voor mijn stem, ik was na een paar dagen echt een beetje schor. Maar mijn stem is sterker nu waardoor ik het langer kan volhouden. 

Het eerste boek is 17 uur en 17 minuten lang. Ik kan me voorstellen dat je ook af en toe wat stukjes overnieuw moet doen, hoe lang duurt het inspreken van zo’n boek voor jou?

Het inspreken is eigenlijk net zoals acteren voor een film, het gaat niet altijd in één keer goed. Gelukkig kunnen we in de studio makkelijk stukjes opnieuw doen. Ik heb er inmiddels heel wat studiouurtjes opzitten. Gemiddeld duurt het inspreken 1.3x zo lang als de luisteruren, reken maar uit dus haha!

De Warrior Cats-serie is geschreven vanuit het perspectief van een kat. Was daardoor je voorbereiding nog anders dan je wellicht anders zou hebben gedaan?

Het grappige is dat ik zelf allergisch ben voor bepaalde soort katten. Neemt niet weg dat ik gek ben op dieren, mijn lievelingsdier is namelijk een leeuw. In het verhaal heb je ook een leeuwenclan. Ik kende de serie, maar ik heb me toch ook goed moeten voorbereiden. Er zijn zoveel verschillende karakters, met elk hun eigen stem. 

NB: Op Storytel kun je een proefabonnement nemen voor 14 dagen, waarin je gratis alles kunt luisteren. Bekijk deze aanbieding hier >

Er zitten nogal wat personages in de Warrior Cats-serie, katten in allerlei soorten en maten. Was het lastig om al deze personages, vaak ook met namen die op elkaar lijken, uit elkaar te houden en voor jezelf ook de juiste stemmen telkens weer terug te halen?

In het begin wel, maar ook daar vind je een soort handigheid in. En gelukkig is er in de Storytel studio ook een pauze knop voor als je even moet schakelen. 

De katten uit Warrior Cats behoren allemaal tot een bepaalde clan: de DonderClan, de SchaduwClan, de RivierClan en de WindClan. Is er een clan waarin je je het meeste thuis voelt?

De RivierClan! Deze kwam ook uit de speciale Warrior Cats test. Ik kon me er wel in vinden, ik ben gek op water! Vroeger kon ik urenlang onder de douche staan, mijn moeder vond dat vreselijk. Ik deed dan m’n oren dicht waardoor het water net klonk als regen, zo kwam ik helemaal tot rust. Ik ben ook dol op zwemmen en ontspan het liefste met een lang warm bad. 

De Warrior Cats serie heeft een grote schare fans, heb je nu het eerste deel online staat op Storytel al wat reacties gekregen?

Ja hele positieve reacties, super leuk! Vooral ook van mensen die dachten dat het alleen kinderboeken waren maar ze zelf zijn gaan luisteren. Blijft een gek idee dat mensen nu uren naar mijn stem kunnen luisteren,  haha! 

Er was een tijd geleden sprake van een mogelijke film of tv-serie van de Warrior Cats. Zou jij als die mogelijkheid er was je ook weer op bijvoorbeeld een Nederlandse versie willen storten?

Als die mogelijkheid er is lijkt me dat heel leuk! Maar voor nu geniet ik eerst van het luisterboekenavontuur van Warrior Cats, dan zien we daarna wel verder. 

Beluister hier alvast het eerste hoofdstuk:


Bedankt voor het beantwoorden van onze vragen Sinem. Mocht je benieuwd zijn of audioboeken ook iets voor jou is, bekijk dan eens ons artikel over toffe fantasy op Storytel of neem een proefabonnement om twee weken gratis te luisteren >

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Marije Kok
Marije Kok
Marije behoort tot de Harry Potter-generatie en het is daarom ook niet gek dat de boeken over de tovenaarsleerling, die meteen haar eerste kennismaking met de wereld van fantasy waren, nog steeds haar lievelingsboeken zijn. Ondertussen heeft ze de rest van de fantasywereld ook ontdekt. Ze is dol op het lezen van young adult-boeken, dystopische verhalen, epische fantasy en eigenlijk alle kinderboeken waar ook maar een beetje magie in voorkomt.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties