Tv-seriesTv-achtergrondLogain en Loial in Wheel of Time afleveringen 4 en 5

Logain en Loial in Wheel of Time afleveringen 4 en 5

-

Weer verder met The Wheel of Time! Na onze bespreking van de vorige drie afleveringen ga ik ze nu per twee bespreken. Het duurt altijd even voor ik mijn gedachten op papier heb staan, maar goed. *Spoilers* voor eenieder die de afleveringen nog niet hebben gezien of de boeken nog niet hebben gelezen. Ook ben ik erg benieuwd naar jullie mening, wie kijkt de serie en wat vinden jullie er totnogtoe van?

Episode 4: The Dragon Reborn

We beginnen de episode met een stukje achtergrond van Logain, de man die zichzelf recentelijk uitriep tot de Herrezen Draak, maar nu gevangen is genomen door een groep Aes Sedai. In de introductie van Logain is op een interessante manier weergegeven hoe de waanzin zich manifesteert bij hem (en hoe hij zich daartegen verzet). Zij komen onderweg naar Tar Valon Moraine, Lan en Nynaeve tegen, die zich bij de groep aansluiten. De leidster van de rode ajah in de groep, Liandrin, wil hem stillen (zijn magie ontnemen), maar krijgt daarin niet de steun van de anderen. Kerene van de groene Ajah bepleit dat ze hem mee moeten nemen naar Tar Valon, zodat hij daar op een rechtvaardige manier veroordeeld kan worden. Veel keuze krijgen ze echter niet, als het leger van volgelingen van Logain hem probeert te bevrijden tegen het eind van de aflevering. Logain ontsnapt bijna en hierdoor ontkomen ze er niet aan hem van zijn gave te ontnemen. Nynaeve speelt daarin een hoofdrol door haar rauwe kracht die ze in zich blijkt te hebben tentoon te stellen en zo een hopeloze situatie te redden.

De verhaallijn van Egwene en Perijn vervolgt hun reis met de Tuath’an. Ze krijgen wat meer inzicht in hun manier van leven en denken ook na over hun eigen levensweg. Veel meer gebeurt er echter niet. Bij Rhand en Mart (nu samen met Thom) is het niet zo vredig. Tijdens een overnachting in een schuur op weg naar Tar Valon gaat Mart zich vreemd gedragen en worden ze bovendien verrast door een Myrrdraal. Ternauwernood weten Rhand en Mart te ontsnappen als Thom zijn leven lijkt op te offeren in een hopeloos gevecht.

Loial laat zijn krachten zien (zie ook de zwarte besmetting)

Deze aflevering voelde af en toe wat langzaam, maar dat is voornamelijk omdat er veel wordt verteld en getoond over de wereld. En dat vond ik absoluut niet erg, want ik wil graag dat ze alle gave hoekjes en aspecten van de wereld uitdiepen. Zo werd er in het kamp van de Aes Sedai heel wat duidelijk over de band met hun zwaardhanden en hoe deze zwaardhanden zichzelf zien. Nynaeve voelt zich meer op haar gemak aan het kampvuur met Lan en zijn kameraden dan bij de Aes Sedai, die ze openlijk bekritiseert, en het is tof om wat meer focus op deze meer ondersteunende groep personages te hebben. Nynaeve herkent de politieke spelletjes al snel en is niet bang deze te benoemen. Het is goed om nu al te zien dat Nynaeve zich niet laat intimideren en het voelde enorm overweldigend om haar bijdrage aan het einde van deze aflevering te zien. Kippenvel!

De verhaallijn van Perijn en Egwene deed me niet zoveel en ik vond het jammer dat een zeker personage die Perijn wat meer kan vertellen over de gekke dingen die gebeuren met de wolven nog steeds geen intrede heeft gemaakt. Hopelijk gebeurt dat later alsnog! Bij Rhand en Mart gebeurde er gelukkig wel genoeg en zeker het verhaal van Thom over zijn geleidende neef Owyn was indrukwekkend. Daarna was de scène met de Myrrraal en de vraag wie nou eigenlijk het gezinnetje heeft vermoord erg heftig. De snelheid van de Myrrdraal en de eigenschap om in de schaduwen op te gaan kwamen goed tot uiting en ook de band tussen Mart, de dolk en het kwade wordt langzaam duidelijk. Al met al een degelijke aflevering die me weer deed uitkijken naar de volgende.

Episode 5: Blood Calls to Blood

De vijfde aflevering is een emotionele. Het begint al meteen met het begraven van de omgekomen zwaardhanden (en de Aes Sedai Kerene) na de schermutseling met de volgers van Logain. Kerenes zwaardhand heeft het moeilijk, ondanks de steun van de andere zwaardhanden. Ze werten Logain veilig naar Tar Valon te brengen, waar meteen weer de politieke spelletjes beginnen. Moiraine probeert Nynaeve ervoor te beschermen (of is het onderdeel van haar eigen plan) en het wachten begint op de aankomst van de andere Emondsvelders.

Rhand en Mart hebben ondertussen ook Tar Valon bereikt, maar het lijkt erop dat Mart steeds verder afzakt in zijn negativiteit. Hij en Rhand vermoeden dat Mart kan geleiden en nadat ze Logain binnengedragen zien worden in zijn kooi beloven ze elkaar dat ze elkaar nooit in die toestand zullen laten komen. Rhand ontmoet dan de ogier Loial, die op zijn beurt Nynaeve tegenkomt in de kruidentuinen van de stad. Hierop zijn Rhand, Mart en Nynaeve weer herenigd.

Ondertussen zijn Perijn, Egwene en de Tuatha’An al lopend onderweg naar Tar Valon. Ze worden tegengehouden door de witmantels die ze al eerder zijn tegengekomen, onder leiding van Emon Valda. De geweldloze weigering van het Trekkende Volk om Perijn en Egwene uit te leveren is vruchteloos en de twee worden gevangen genomen. Dit zorgt voor een intense scène waarin zowel Egwene als Perijn hun ontwakende krachten laten zien.

De ogier Loial

Wederom vond ik de locaties en sets die voorbijkwamen, zeker die in de natuur, fenomenaal. Tar Valon voelde perfect aan als de multiculturele stad die het als handelsstad ook zou moeten zijn. Een kleine kanttekening daarbij echter dat de straten en gebouwen wel heel erg schoon en ongerept lijken. Dit deed een beetje af aan het gevoel dat dit echt een stad is waarin geleefd wordt en niet een set die gebouwd is. Een ander minpuntje vond ik de verschijning van Loial. Met zijn haar was hij iets lolliger dan hij (denk ik) bedoeld was, in mijn hoofd waren de ogier toch iets statiger dan hier werd voorgesteld. Het acteerwerk van Hammed Animashaun gaf overigens wel een juiste plechtige weergave van Loial, dus daar was niks op aan te merken!

Het einde van de aflevering was zeer emotioneel, waarin zelfs (vooral) de stoïcijnse Lan laat zien hoe zwaardhanden omgaan met verlies. Het toont hoe de kracht van de band tussen Aes Sedai en haar zwaardhand(en) ook een kwetsbaarheid kan zijn. Het acteerwerk was ook weer erg overtuigend in die laatste scène, wederom een kippenvelmomentje.

Ik vind het knap dat de show, ondanks de hoeveelheid materiaal dat er voorhanden is in boek 1 en hoeveel er ook wordt meegenomen in de serie, niet opgejaagd aanvoelt. Het neemt de tijd om personages hun interacties met elkaar te laten hebben, achtergronden mee te nemen en dit soort emotionele momenten tot hun recht te laten komen. Wat mij betreft hebben ze de verhaallijn goed strak gehouden en met nog drie afleveringen te gaan om het einde van boek 1 te halen zullen er vast nog wel wat personages en gebeurtenissen uit de boeken sneuvelen, maar ik vind dat het het grote verhaal heel goed weet te vertellen. op naar aflevering 6!

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Ik ben mee aan het kijken en ben niet helemaal eens over dat ze de verhaallijn goed vertellen. Vind het wegvallen van een aantal personages en gebeurtenissen (Min, Elyas, Elayne?) wel heel erg jammer. Maar de beelden zijn inderdaad erg mooi..

Geef een reactie

Davey Cobben
Davey Cobben
Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties