Iedereen die de boeken heeft gelezen of de serie heeft gezien, weet dat Diana Gabaldons Outlander (in het Nederlands: Reiziger) zich voor een deel afspeelt in één van de mooiste landen ter wereld: Schotland. De tv-serie zit dan ook vol met prachtige locaties, die stuk voor stuk een bezoekje waard zijn. Reis mee met Jamie en Claire en ontdek waar deze schitterende plekken zich bevinden, zodat je er misschien ooit zelf nog wel eens op bezoek kunt gaan!

1Glencoe

Eén van de prachtigste stukjes Schotland móét haast wel Glencoe zijn. De diepe valleien, ruige bergketens en prachtige lochs worden namelijk voortdurend gebruikt als achtergrond in verschillende films en televisieseries, zoals Braveheart, Harry Potter en Skyfall. En ook een stukje van Outlander is hier gefilmd, al is het wel een héél klein stukje: Glencoe is eigenlijk alleen maar te zien in de opening credits van de serie, maar die zijn dan ook wel heel erg mooi!

2Falkland

Foto © 2014 Glent Bowman onder creative commons

Als Claire en Frank op huwelijksreis gaan naar Inverness, zou je misschien denken dat die scènes zich ook daadwerkelijk in Inverness afspelen. Niets blijkt echter minder waar, aangezien Inverness veel te groot en nieuw is. Het kleine dorpje Falkland staat echter nog wel steeds vol met prachtige, oude gebouwen, dus besloten de filmmakers hiernaartoe uit te wijken. Veel van de plekken uit de serie zijn terug te vinden in het dorpje, zoals The Covenanter Hotel (het gasthuis waar Frank en Claire verblijven) en de fontein waar Claire Jamies geest ziet.

3Kinloch Rannoch

Foto © 2008 Jānis Šmēdiņš onder creative commons

Kinloch Rannoch is het prachtige natuurgebied waar de – helaas fictieve – steencirkel van Craigh na Dun staat, de magische plek die Claire uiteindelijk naar het Schotland van de 18de eeuw brengt. Mocht je toch op zoek zijn naar echte staande stenen, dan kun je misschien eens op bezoek gaan bij de Callanish Standing Stones of de Clava Cairns. Het schijnt dat Craigh na Dun is gebaseerd op een combinatie van beide steencirkels.

4Doune Castle

Foto © Andrew Shiva / Wikipedia onder creative commons

Eén van de bekendste kastelen uit Outlander is natuurlijk Castle Leoch, het thuis van de MacKenzie-clan. Voor dit kasteel is het 14e-eeuwse Doune Castle gebruikt, een kasteel dat door de tijd heen opmerkelijk goed bewaard is gebleven. Het is dan ook de ruïne die Claire en Frank in de 20ste eeuw bezoeken die met de computer bewerkt is. Overigens werd dit prachtige kasteel ook gebruikt in Monty Python and the Holy Grail en heeft het kasteel dienstgedaan als Winterfell in Game of Thrones.

5Midhope Castle

Nog zo’n prachtig Schots kasteel is Midhope Castle, dat in de serie ook wel dienstdoet als Lallybroch of Broch Tuarach. Lallybroch is het kasteel van de familie Fraser, waar Jamies zusje Jenny en haar man Ian wonen. Het kasteel zelf is helaas niet toegankelijk, maar met een speciale pas die je kunt kopen op het Hopetoun Estate kun je het wel bezoeken.

6Blackness Castle

Foto © 2010 Otter onder creative commons

Het indrukwekkende Blackness Castle is in de eerste twee seizoenen van Outlander gebruikt als hoofdkwartier van Black Jack Randall, de plek waar Jamie gruwelijk gemarteld werd. Ook in het derde seizoen komt dit 15de-eeuwse kasteel nog even voorbij, wanneer Brianna en Roger er op bezoek gaan.

7Culloden Moor

Foto © 2007 Shadowgate onder creative commons

Iets boven Inverness ligt Culloden, het slagveld waar de bloederige Slag bij Culloden plaatsvond op 16 april 1746. Dit is de plek waar Bonnie Prince Charlie, Jamie en de andere Jacobieten de strijd aangingen met de Engelse Redcoats. Het slagveld is nog steeds een ongelooflijk indrukwekkende plek waar je veel kunt leren. Er is een bezoekerscentrum met museum en op het veld zelf zijn meerdere gedenkstenen en graven te vinden.

8Edinburgh

Foto © 2012 Scottfree92 onder creative commons

Uiteraard kun je Schotland natuurlijk niet verlaten zonder eerst een bezoekje te brengen aan Edinburgh, de hoofdstad van Schotland. Deze stad is op zichzelf al prachtig, maar de hoofdstraat ervan, de Royal Mile, is ook meerdere keren te zien in het derde seizoen van Outlander. Zo is Bakehouse Close gebruikt als Alexander Malcolms print shop in Carfax Close en is Tweeddale Court de plek waar Claire en Fergus met elkaar herenigd werden.

9Dunure Castle

Foto © Roger Griffith onder creative commons

Ten slotte sluiten we dit rijtje af met nog een laatste kasteel, of eerder een ruïne van een kasteel, dat in het derde seizoen te zien is: Dunure Castle. Dit prachtige 15de-eeuwste kasteel zul je misschien ook wel herkennen als de ruïne op Silkies’ Island. Ook de nabijgelegen haven in Dunure is gebruikt voor de serie: daar gaan Claire en Jamie uiteindelijk aan boord van de Artemis.

Welke van deze prachtige locaties zou jij wel willen bezoeken?

Marije behoort tot de Harry Potter-generatie en het is daarom ook niet gek dat de boeken over de tovenaarsleerling, die meteen haar eerste kennismaking met de wereld van fantasy waren, nog steeds haar lievelingsboeken zijn. Ondertussen heeft ze de rest van de fantasywereld ook ontdekt. Ze is dol op het lezen van young adult-boeken, dystopische verhalen, epische fantasy en eigenlijk alle kinderboeken waar ook maar een beetje magie in voorkomt.

Geef een reactie