StripsStriprecensiesVeel oog voor wereldbouw in Mausart van Gradimir Smudja

Veel oog voor wereldbouw in Mausart van Gradimir Smudja

-

Mausart is een jonge muis die samen met zijn ouders, broertjes en zusjes woont in de piano van wolf Salieri, die de hofmusicus is van de koning van Oostenrijk en maar al te rijk is. Als er op een ochtend niemand thuis is, grijpt Mausart zijn kans en speelt een muziekstuk op de piano. Zijn muzikale talenten zijn ongeëvenaard en zelfs de koning en koningin horen de muziek. Ze zijn dolenthousiast en denken dat het stuk afkomstig is van Salieri, dus ze nodigen hem uit om het stuk te komen spelen in het paleis. Als Salieri zijn baan wil behouden en in rijkdom wil blijven leven, moet hij met Mausart samenwerken.

Teder verhaal over een muzikale en beleefde muis

Mausart is een strip waarin mensen worden afgebeeld als dieren. Mozart is in dit universum een muis, wat een mooie woordspeling oplevert. Als jonge muis heeft hij een groot talent voor muziek, wat goed uitkomt als je woont in de piano van de koninklijke musicus! Alle personages in dit verhaal zijn afgebeeld als verschillende dieren, die perfect aansluiten op hun persoonlijkheid. Zo is Salieri een echte geldwolf, dus is hij ook een wolf, met een dikke kater als assistent. Het koninklijk echtpaar bestaat uit twee elegante ganzen, maar ook vele andere dieren komen voorbij in het koninklijk paleis. Het is erg leuk om te zien wat voor keuzes er zijn gemaakt in het afbeelden van personages als dieren, waardoor er veel variatie zit in dit verhaal.

Het verhaal zelf is erg aandoenlijk. Mausart is een vrolijke muis met een passie voor muziek, maar hij ervaart ook spanning als hij wordt gedwongen door Salieri om voor de koning en koningin te spelen.  Ondanks het onrecht dat hem wordt aangedaan, heeft hij nog steeds een hart van goud en weet hij anderen te vergeven. Zijn zachte persoonlijkheid is hartverwarmend, net zoals de zorgzaamheid tegenover zijn familie. De grote problemen in het verhaal worden vrij makkelijk opgelost, maar dit is juist erg prettig en zorgt ervoor dat deze strip geschikt is voor de hele familie.

Historische setting en fijne illustraties

De tekenstijl in dit verhaal is erg zacht en is kenmerkend door fijne potloodstreken en penstreken, maar ook door de rustige kleuren die perfect passen bij historische setting van dit verhaal. Er is veel oog voor detail, en dan met name in alle kostuums die worden gedragen door de verschillende dieren. De personages leven in veel rijkdom, dus je verbaast je regelmatig over de meest flamboyante pakken en jurken die worden gedragen. De tekenaar laat zien dat hij veel moeite heeft gestopt in de worldbuilding, aangezien er aan het einde van het verhaal nog meerdere bladzijdes zijn toegevoegd van schetsen die zijn gemaakt van alle personages, en die soms zelfs niet eens voorkomen in het verhaal zelf. Dit laat zien hoe goed er is nagedacht over deze historische wereld met een dierentwist, waardoor je alleen maar meer respect krijgt voor de makers van dit verhaal.

Conclusie

Mausart is een korte strip voor zowel jonge als oudere lezers en weet het verhaal van de bekende musicus een nieuwe wending te geven door personages in dieren te veranderen. De tekenstijl is zacht en oogt prettig, hoewel het verhaal op vrij makkelijke wijze wordt afgerond. De kleine muis weet in ieder geval met zijn goedhartigheid je hart te veroveren, net zoals zijn muziek de harten verovert van het hele koninkrijk. Muziekliefhebber of niet, dit verhaal weet je mee te nemen op een hartverwarmend avontuur waarin vreugde en muziek alles overwint.

Mausart Boek omslag Mausart
Gradimir Smudja
9789463065412
Silvester Strips
Paperback
33 pagina's

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Joost Zuijderduijn
Door Zweinstein is Joost gek geworden op Fantasy en sindsdien is hij altijd met een boek te vinden. Joost is gek op boeken voor Young Adults, waarbij Dystopische en Mythologische Fantasy, Magisch Realisme en Urban Fantasy vooral zijn voorkeur hebben.

CONCLUSIE

Eindwaardering:

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties