StripsStriprecensiesSterrenwaas 1 - Hervé Bourhis

Sterrenwaas 1 – Hervé Bourhis

-

Sterrenwaas is een parodie op de bekende films van Star Wars. In dit verhaal draait het om Luuk L’Anterfant die twee slaven koopt. Éen hiervan is Raf-Raf (R2), die de plannen van prinses Leïca meedraagt. Zij is meegenomen door Heer Zwardveder en zijn soldaten van ‘t Konijnkrijk, maar Raf-Raf en zijn goudkleurige compagnon Ce3c zijn op het nippertje ontkomen. Luuk gaat samen met deze twee op zoek naar antwoorden achter de missie die alleen Piet de Cenobiet te horen mag krijgen…

Hilarisch voor fans of juist de niet-fans

Sterrenwaas is ronduit hilarisch. Het officiële verhaal van Star Wars is in een bizarre vorm gegoten die nog wel herkenbaar is, maar tegelijkertijd totaal anders is. Alle bekende personages, zoals Han Solo (Juan Camolo), Yoda (meester Yoga), Chewbacca (Reuzel) en meer komen er allemaal in voor en hoewel ze allemaal elementen hebben van de officiële personages, zijn ze in dit verhaal totaal anders. Luuk is bijvoorbeeld in dit verhaal, zoals de naam al voorspelt, echt een luilak, die niet al te veel moeite wil steken in dingen. Dit blijft zo totdat hij meer leert over Het Gloof. Nee, niet geloof, Gloof! Dit verhaal is ontzettend grappig en dit komt door meerdere aspecten.

De tekenstijl is heel simpel, maar de personages lijken wel degenen uit de officiële films. Toch zijn ze ook weer heel erg veranderd, om ze des te grappiger te maken. Raf-Raf ziet er bijvoorbeeld uit als een Arabier, met een ukelele en tulband. Dus hoewel ze meteen te herkennen zijn, hebben ze allen komische elementen gekregen om ze er grappiger uit te laten zien. Ook het verhaal is overduidelijk Star Wars, maar dan in een soort riddertijd. Hoewel de meeste grappen waarschijnlijk wel duidelijker zijn voor de Star Wars-fans, zullen ook niet-fans zich kostelijk ermee vermaken. Er zullen waarschijnlijk wel een paar fanatieke fans zijn die het misschien niet helemaal waarderen dat al hun favoriete personages volledig voor de gek worden gezet in deze strip…

Simpele stijl en kleurgebruik met weinig details om de focus meer op de komische noot te houden.

Voor de fans van diepzinnige verhalen en mooi geïllustreerde comics is dit zeker geen aanrader. Daarentegen is het dat wel voor mensen die zich gewoon even willen vermaken, zonder dat er meteen een diepere betekenis achterligt. De tekenstijl is dan ook ontzettend simpel. Er zitten weinig details in, zelfs een schaduw is moeilijk te vinden. Toch zou dit ook niet passend zijn voor het verhaal. Het verhaal heeft overduidelijk als intentie om te vermaken, niet om een indruk achter te laten. Dus de focus blijft bij de grappen. Ook aan het kleurgebruik is dit duidelijk te merken. Er worden weinig verschillende kleuren gebruikt, het is vooral blauw, bruin en geel. Er zitten ook haast geen kleurovergangen in. Het is zo simpel mogelijk gehouden. Hierdoor let je er ook weinig op en kom je snel weer terug bij de grappen.

Korte sketches in een lange sketch

Hoewel de hele strip wel één lang opeenvolgend verhaal is, heeft het ook veel kleine sketches daarin. Elke pagina heeft een vast ritme van 4 rijtjes van 2 of 3 tekeningen. Vaak horen 1 à 2 rijen daarvan bij elkaar en vormen die weer een grap binnenin de lange grap die heel deze strip is. Hierdoor kun je ook makkelijk even middenin een verhaal stoppen, aangezien de grap dan voorbij is. Dit kan een gevaar zijn, omdat je soms zo veel korte grappen achter elkaar hebt, dat je even genoeg hebt gehad en het dan weer opzij legt, aangezien de grap dan toch afgerond is. Toch zorgt het overkoepelde verhaal er meestal wel voor dat je door wil blijven lezen om te ontdekken hoe bizar het eindigt.

Conclusie

Deze simpel uitziende Star Wars-parodie is voor zowel fan als niet-fan een leuk tussendoortje. Het verhaal is duidelijk herkenbaar, maar tegelijkertijd ook helemaal veranderd, om het zo raar grappig mogelijk te maken. Niemand wordt serieus genomen, dus voor de hardcore fans is dit misschien niet de beste comic. Maar heb je even zin om goed te lachen, zonder behoefte aan enige vorm van een serieuze ondertoon, dan is deze comic echt wat voor jou!

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Rosanna de Bie
Rosanna de Biehttp://www.dynamiccon.nl
Rosanna is altijd al een liefhebber geweest van alles in de geekdustry. Of het nou films/series kijken is of naar leuke geeky evenementen gaan of juist een goed fantasy boek lezen is. Zelf organiseert ze ook evenementen in deze industrie, zoals de cosplay conventie Dynamiccon in Eindhoven en andere evenementen. Hoe geekier, hoe beter is haar motto.

CONCLUSIE

Eindwaardering:

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

Sterrenwaas 1 - Hervé BourhisDeze simpel uitziende Star Wars-parodie is voor zowel fan als niet-fan een leuk tussendoortje. Het verhaal is duidelijk herkenbaar, maar tegelijkertijd ook helemaal veranderd, om het zo raar grappig mogelijk te maken. Niemand wordt serieus genomen, dus voor de hardcore fans is dit misschien niet de beste comic. Maar heb je even zin om goed te lachen, zonder behoefte aan enige vorm van een serieuze ondertoon, dan is deze comic echt wat voor jou!