StripsStriprecensiesRia – Kronieken van het Licht 1: Een sprankje hoop

Ria – Kronieken van het Licht 1: Een sprankje hoop

-

Omslag Nimona

Ria volgt het verhaal van de krijger Loan, de laatste van zijn stam, en Ria, dochter van Sira, de laatste koningin van het licht. Ria zat in een cocon onder de ruïnes van een oude tempel in het koninkrijk Tenebra, totdat Loan per toeval op haar stuit. Loan haalt haar hieruit omdat hij dacht haar daarmee te beschermen, maar verstoort hiermee juist het proces waarin Ria haar kennis en krachten kreeg van haar voorouders. Hierdoor komt Ria terecht in een wereld waar ze geen verstand van heeft en waar mensen haar zien als de laatste hoop tegen de vijand Noctus, die de machtige clan van het Licht vernietigd heeft en de andere clans onderdrukt.

Noctus ziet haar door haar afkomst als een gevaar en heeft er veel voor over om haar uit de weg te ruimen. Kan de verstrooide Ria de laatste hoop zijn voor de onderdrukte clans van Tenebra en opkomen tegen Noctus, of is deze hoop tevergeefs en zal hij vrij spel hebben om zijn snode plannen uit te voeren?

Ria is een verhaal met veel actie, je wordt meteen vanaf de eerste pagina het diepe in gegooid.

Interessant verhaal, maar mist achtergrond
Ria is een verhaal met veel actie, je wordt meteen vanaf de eerste pagina het diepe in gegooid. Je raakt hierdoor wel snel geboeid door het avontuur dat Loan beleeft, maar de nodige achtergrondinformatie ontbreekt. Je ontdekt pas meer over de personages en wat er gebeurd is op Tenebra in de epiloog van de strip. Hierdoor is het verhaal soms wat onduidelijk en chaotisch. Dit is echter niet zo erg dat het het leesplezier bederft.

De personages maken bovendien veel goed. Loan is een agressieve en impulsieve krijger die doet wat hij zelf denkt dat het beste is, maar hierbij niet let op de consequenties. Hij handelt eerder dan hij denkt. Hier is ook wel begrip voor op te brengen, aangezien hij zijn volledige stam is verloren toen hij jong was en er toen niets tegen kon doen. Dit probeert hij nu uit alle macht goed te maken en dat gun je hem ook. Ria laat nog niet alles van zichzelf zien, omdat ze nog in ontwikkeling is. Ze schrikt door de enorme verantwoordelijk die de bewoners van Tenebra op haar hebben gelegd met hun hoop dat zij hen zal kunnen redden. Het ziet er wel naar uit dat ze in de loop van de serie meer van zichzelf laat zien.

Prachtige stijl met opvallend kleurgebruik
De stijl en het kleurgebruik van de strip is prachtig. Op sommige pagina’s is bijna alles in één kleur getekend, maar dan in zoveel verschillende tinten dat het een lust voor het oog is. Er worden veel felle kleuren gebruikt, zonder dat het storend is. Daarbij zijn de kleuroverlopen in de pagina’s heel subtiel en geleidelijk aangebracht, wat erg prettig is om te zien. Ook de personages zijn gedetailleerd getekend en er zijn zoveel verschillende fantasywezens, dat je er minutenlang vol verwondering naar kan kijken.

Daarbij leest het verhaal lekker snel weg, de focus ligt meer op het beeld dan op de tekst. Wat een leuk detail is, is dat er bepaalde verzonnen woorden erin voorkomen, maar die je toch herkent aan de context waarop het gebruikt wordt. Het koninkrijk waar het verhaal zich afspeelt zou alleen wat meer uitgediept kunnen worden, omdat je nu nog geen concreet beeld krijgt van deze wereld.

Titel: Ria – Kronieken van het Licht 1: een sprankje hoop
Auteurs: Fred Pullin, Lary Pullin
Tekenaars: Thorsten Kiecker, Fabian Schlaga
Uitgever: Silvester Strips
Verschenen: September 2011
Uitgave: Hardcover, 64 pagina’s
Prijs: €16,95

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Rosanna de Biehttp://www.dynamiccon.nl
Rosanna is altijd al een liefhebber geweest van alles in de geekdustry. Of het nou films/series kijken is of naar leuke geeky evenementen gaan of juist een goed fantasy boek lezen is. Zelf organiseert ze ook evenementen in deze industrie, zoals de cosplay conventie Dynamiccon in Eindhoven en andere evenementen. Hoe geekier, hoe beter is haar motto.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties