StripsStriprecensiesNils 2: Cyan - Hamon & Carrion

Nils 2: Cyan – Hamon & Carrion

-

Nils gaat op zoek naar Yggdrasil, de levensboom die negen werelden met elkaar verbindt. De natuur is enorm verstoord door de vele machines, dus Nils wil proberen de balans weer te herstellen. Alba gaat met een groep naar het koninkrijk Cyan, waar ze de vijand wil stoppen met het vernietigen van de natuur. Daar wordt ook meer onderzoek gedaan naar levensenergie, wat drastische gevolgen kan hebben… Daarbij kijken de oude Goden toe, die enorm twijfelen over het lot van de wereld. Moeten ze de mensheid beschermen, of heeft de mensheid bewezen dat ze alleen maar kwaad verspreiden en hun eigen grondgebied vernietigen?

Mythisch verhaal met alweer schitterende beelden

Cyan bouwt voort op de gebeurtenissen die zich afspeelden in De Elementalen. Nils en zijn bondgenoten gaan op een missie om de wereld te verbeteren, waarbij ze de natuur willen herstellen van alle gruwelen die de machines veroorzaken. De avonturen die Nils meemaakt, zijn weer erg mooi afgebeeld. De blauwtinten zetten zich voort, maar er worden ook steeds meer grauwe kleuren gebruikt om de verdorde natuur af te beelden. Nils komt aan bij de levensboom, waar het voornamelijk blauw is door het ijs en de donkerblauwe lucht, terwijl in Cyan de lucht grijs is en het gebied er ook troosteloos uitziet. Hierdoor merk je meteen op welke locatie je bent en merk je de toenemende dreiging van de machines. De oude Goden zijn ook prachtig afgebeeld en weten op te vallen tussen al het blauw, en dat terwijl ze zelf qua kleurtinten passen bij de omgeving.

De illustraties zijn een lust voor het oog, helemaal omdat de oude Goden op visueel gebied zo opvallend en wonderschoon zijn. Ze bezitten een enorme kracht en de drie godinnen die we volgen, hebben allemaal hun eigen karakter en blik op de wereld. Een daarvan is erg beschermend, terwijl de andere twee met meer wantrouwen kijken naar de mensheid. Naarmate de natuur meer vernietigd wordt, groeit hun woede tegenover Cyan. Dit land kan het zwaar te verduren krijgen, aangezien de Goden enorme krachten bezitten. In deze serie is duidelijk te zien dat er invloeden zijn vanuit de Noordse mythologie en de werken van Miyazaki, wat erg indrukwekkend is om te zien.

Epische strijden en een verhaal dat je aan het denken zet

De spanningen in de Nils-reeks lopen nu steeds hoger op, wat resulteert in een bijzondere climax. De oude Goden en de mensheid raken in grote gevechten verwikkeld, waardoor je als lezer vastgekluisterd zit aan deze graphic novel. De gevechten zijn ook niet gehaast ten opzichte van het eerste deel, waardoor je volledig kan genieten van het schouwspel. Dit vergroot ook zeker je verwachtingen voor het laatste deel, aangezien de actie daarin wel eens een legendarisch hoogtepunt zou kunnen bereiken.

De illustraties zijn een lust voor het oog, helemaal omdat de oude Goden op visueel gebied zo opvallend en wonderschoon zijn.

Ook dit deel laat je goed nadenken over de natuur en hoe mensen bijdragen aan de vernietiging hiervan. Hoewel dit een fantasyverhaal is, merk je toch dat de makers een bewustzijn willen creëren over het klimaat, zonder dit te forceren aan de lezer. Het verhaal speelt zich af in een andere wereld, maar door het lezen van deze graphic novel-reeks merk je dat we ook voor onze eigen planeet moeten zorgen, wat een heel goede boodschap is.

Conclusie

Cyan weet zeker het eerste deel van de Nils-reeks te evenaren. Sommige personages en gebeurtenissen verdienen iets meer aandacht, maar alsnog wordt er een sterk verhaal neergezet met een subtiele boodschap. De spanningen lopen hoog op en het einde weet je erg nieuwsgierig te maken naar de ontknoping van dit verhaal. Daarnaast zijn de illustraties stuk voor stuk prettig om te aanschouwen en neemt het fantasygehalte ook steeds meer toe. De verwachtingen zijn in ieder geval hooggespannen voor het slotdeel, dat het verhaal hopelijk op een epische manier zal afsluiten.

Cyan Boek omslag Cyan
Nils
Antoine Carrion & Jerome Hamon
9789463065313
Graphic Novel
Silvester Strips
Juni 2019
Hardcover
64
P. Moretti

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Joost Zuijderduijn
Joost Zuijderduijn
Door Zweinstein is Joost gek geworden op Fantasy en sindsdien is hij altijd met een boek te vinden. Joost is gek op boeken voor Young Adults, waarbij Dystopische en Mythologische Fantasy, Magisch Realisme en Urban Fantasy vooral zijn voorkeur hebben.

CONCLUSIE

Eindwaardering:

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

Nils 2: Cyan - Hamon & CarrionCyan weet zeker het eerste deel van de Nils-reeks te evenaren. Sommige personages en gebeurtenissen verdienen iets meer aandacht, maar alsnog wordt er een sterk verhaal neergezet met een subtiele boodschap. De spanningen lopen hoog op en het einde weet je erg nieuwsgierig te maken naar de ontknoping van dit verhaal. Daarnaast zijn de illustraties stuk voor stuk prettig om te aanschouwen en neemt het fantasygehalte ook steeds meer toe. De verwachtingen zijn in ieder geval hooggespannen voor het slotdeel, dat het verhaal hopelijk op een epische manier zal afsluiten.