StripsStriprecensiesNils 1: De elementalen - Hamon & Carrion

Nils 1: De elementalen – Hamon & Carrion

-

De oogst valt erg tegen dit jaar. De vader van Nils probeert het dorp te redden en wil op onderzoek gaan, dus neemt hij zijn zoon mee. Hij heeft een valk die hen helpt onderweg en Nils zelf wil ook maar al te graag een eigen valk hebben. Overal waar ze komen is de grond verdord en zijn er nergens gewassen die ze kunnen gebruiken. Is de natuur aan het sterven? Onderweg horen de twee over Cyan, een gevaarlijke plek vol machines die de natuur vernietigen en de magische yokai, de geesten die meer leven in de natuur kunnen brengen, vermoorden. Deze natuurgeesten worden ook wel de elementalen genoemd, die de oplossing kunnen zijn voor de natuur. Maar wat als het aantal elementalen hard slinkt door de moordlustige machines? Kunnen Nils en zijn vader de natuur redden?

Visueel een prachtig en magisch fenomeen
De Elementalen is het eerste deel van een trilogie die er onwaarschijnlijk mooi uitziet. Hamon en Carrion gebruiken vooral blauwtinten, gevarieerd met wat donkere kleuren en zachte zandtinten die de verdorven natuur laten zien. Deze magische wereld zal het hart van vele fantasyliefhebbers sneller laten kloppen, helemaal omdat deze wereld nog erg uitgebouwd kan worden in de volgende delen. Het verhaal begint met een grauwe en akelige wereld waarin vele gewassen zoals graan niet willen bloeien, maar Nils en zijn vader gaan op een zoektocht om te zien in welke gebieden er nog wel leven te vinden is. Deze reis zorgt voor fantastische beelden, van donkere bossen tot een blauwe sterrenhemel met schitterende natuurgeesten die zowel aandoenlijk als fascinerend zijn.

De Elementalen is een uitstekend begin van een trilogie vol gevechten, magische personages, hoop op een opbloeiende natuur en prachtige locaties.

De landschappen in deze graphic novel zijn uitmuntend neergezet, waarbij de personages goed overlopen in het gebied. Normaal wordt de nadruk vooral op de personages gelegd, maar in deze serie is juist het totaalplaatje prachtig neergezet. De personages zijn erg verfijnd en je weet ze ook goed uit elkaar te houden. Zelfs uit hun gelaatstrekken kan je al opmaken of je te maken hebt met een bondgenoot of de vijand. Aan het einde is er wel een bepaalde belangrijke scène die iets te gehaast afloopt, waardoor het verhaal hier wat lastig te volgen is. Voor de rest weet het verloop van het verhaal je goed in zijn greep te houden.

Liefde voor de natuur
Nils is een serie waardoor je als lezer goed na gaat denken over de natuur. In deze wereld is al het land verdord en zijn machines daarvan de oorzaak, waardoor je ziet dat deze graphic novel ook actuele onderwerpen probeert aan te snijden, zoals het broeikaseffect. De natuur kan zo mooi zijn, maar machines en technologie laten een groot litteken achter op de wereld om je heen. Dit verhaal laat zien dat je moet zorgen voor de natuur en dat je deze niet als vanzelfsprekend hoort te zien. Dit ecologische randje aan het verhaal weet de lezer een belangrijke boodschap mee te geven, wat zorgt voor wat extra diepgang in deze graphic novel.

Hoewel dit het eerste deel is in een trilogie, geeft het verhaal genoeg spektakel. Nils en zijn vader stuiten op veel gevaar en een andere clan die met hen weet samen te werken, en gaandeweg het verhaal zie je dat de natuurgeesten veel groter zijn dan je denkt. Dit verhaal heeft hier en daar wel wat weg van de Noordse mythologie, bijvoorbeeld in de manier waarop mensen een speciale band kunnen opbouwen met hun dier. Zo heeft de vader van Nils een hechte band met zijn valk en stuit je ook op een personage dat haast één is met haar beer. Het einde roept in ieder geval hoge verwachtingen op voor het vervolg, want er is een grote kans dat er meer strijd geleverd zal moeten worden tegen de machines, en Nils zal een nog epischere zoektocht tegemoet gaan.

Conclusie
De Elementalen is een uitstekend begin van een trilogie vol gevechten, magische personages, hoop op een opbloeiende natuur en prachtige locaties. Het verhaal had op sommige punten net iets meer uitgebreid mogen worden om de lezer goed te betrekken bij de zoektocht van Nils en zijn vader, maar over het algemeen is deze graphic novel erg indrukwekkend.

De elementalen Boek omslag De elementalen
Nils
Hamon & Carrion
9789463064699
Graphic Novel
Silvester Strips
Hardcover
56
P. Moretti

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Joost Zuijderduijn
Joost Zuijderduijn
Door Zweinstein is Joost gek geworden op Fantasy en sindsdien is hij altijd met een boek te vinden. Joost is gek op boeken voor Young Adults, waarbij Dystopische en Mythologische Fantasy, Magisch Realisme en Urban Fantasy vooral zijn voorkeur hebben.

CONCLUSIE

Eindwaardering:

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

Nils 1: De elementalen - Hamon & CarrionDe Elementalen is een uitstekend begin van een trilogie vol gevechten, magische personages, hoop op een opbloeiende natuur en prachtige locaties. Het verhaal had op sommige punten net iets meer uitgebreid mogen worden om de lezer goed te betrekken bij de zoektocht van Nils en zijn vader, maar over het algemeen is deze graphic novel erg indrukwekkend.