StripsStriprecensiesHet masker van Fudo 1: Nevel - Saverio Tenuta

Het masker van Fudo 1: Nevel – Saverio Tenuta

-

De Dokutsu Dojo is een clan uit Japan die een en al wreedheid uitstraalt. De leider is de gevreesde Nobu Fudo, een man achter een wit masker die vanaf zijn kindertijd al uit is op wraak. Wanneer hij met zijn clan is aangekomen bij een onsen (een badplaats), wachtend op de shogun (de leider) van het eiland, denkt hij terug aan het moment waarop hij zijn masker begon te dragen en waarin de duivel in hem zijn oorsprong vond…

Een herinnering aan het verleden met een bloederig randje
Nevel is het eerste deel in een vierdelige graphic novel-serie die zich afspeelt in Japanse sferen. Nobu Fudo is een gevaarlijke vechter die terugdenkt aan het begin van zijn lugubere daden, toen hij nog Shinnosuke heette. Hij denkt terug aan de tijd dat hij een jongen was en met zijn masker op zijn zusje Mikiko beschermde tegen Mokai, de zoon van een heerser. Hierbij heeft hij met een houten stok een deel van de neus van Mokai afgebroken, wat hem nog wel eens duur zou kunnen komen te staan.

Op het eerste gezicht is Shinnosuke een hardwerkende jongen die vecht tegen onrechtvaardigheid. Hij is erg beschermend wat betreft zijn zusje en is van nature vriendelijk. Hun moeder is erg naar en gedraagt zich behoorlijk apart, maar de twee kinderen hebben een enorme steun aan elkaar. Hoe zou Shinnosuke dan ooit een moordzuchtig clanlid kunnen worden? Het blijkt al snel dat een kleine daad grote gevolgen kan hebben als Shinnosuke in een gevaarlijke situatie belandt waarin hij moet vechten voor zijn eigen leven en dat van zijn dierbaren. Dit resulteert in heftige actiescènes met behoorlijk wat geweld, waarvoor je wel een sterke maag moet hebben. Deze herinnering aan de jeugd van Nobu Fudo is vooral een inleidend verhaal, maar bevat een goede spanningsboog waardoor het verhaal boeiend blijft om naar te kijken.

Nevel heeft een fijne opbouw, maakt nieuwsgierig naar de vervolgdelen, geeft een eigenaardig beeld van het oude Japan en toont spannende scènes waarin flink wordt gestreden.

Een fijn uiterlijk met Japans tintje, maar mist soms enige uitleg
De tekenstijl van Tenuta is aangenaam om te zien. Er wordt nauwelijks gebruik gemaakt van overdreven felle kleuren, waardoor de pagina’s overzichtelijk blijven om te zien. Het kleurgebruik is niet al te divers, waardoor veel pagina’s goed aansluiten op elkaar. Hoewel de kleuren dus niet veel verschillen per pagina, wordt de sfeer wel duidelijk door de expressies en houdingen van de personages en het perspectief dat de toon zet in een scène. De personages zijn ook goed uit elkaar te houden door hun klederdracht, haarstijl en subtiele fysieke kenmerken.

Hoewel de tekenstijl en het verhaal heel fijn zijn, is er toch enige uitleg gewenst wat betreft bepaalde begrippen. Ikzelf heb al aardig wat kennis van Japan, maar mocht je dat niet hebben, dan zou je veel moeite kunnen krijgen met bepaalde Japanse woorden die niet echt worden toegelicht. Het was beter geweest als er door een voetnoot bepaalde termen nader werden toegelicht, zodat je als lezer geen onduidelijkheden hebt tijdens het lezen van het verhaal. Dit zouden vele dialogen iets prettiger maken om te lezen.

Conclusie
Nevel is een bijzonder begin van een gewelddadig verhaal over Nobu Fudo. De basis voor zijn karakter is gelegd door het zien van zijn jonge verleden, maar het biedt nog veel mogelijkheden wat betreft het verdere verleden van Fudo. We hebben nog maar een klein deel gezien, terwijl Fudo vast meer gruwelen heeft meegemaakt waardoor hij zo uit is op wraak. Nevel heeft een fijne opbouw, maakt nieuwsgierig naar de vervolgdelen, geeft een eigenaardig beeld van het oude Japan en toont spannende scènes waarin flink wordt gestreden. De illustraties scheppen een mooie weergave van het verleden van Fudo. Na het lezen van dit eerste deel kan het dan ook haast niet anders dan dat je uitkijkt naar de volgende delen in dit vierluik.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Joost Zuijderduijn
Door Zweinstein is Joost gek geworden op Fantasy en sindsdien is hij altijd met een boek te vinden. Joost is gek op boeken voor Young Adults, waarbij Dystopische en Mythologische Fantasy, Magisch Realisme en Urban Fantasy vooral zijn voorkeur hebben.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties