StripsStriprecensiesFrigiel en Fluffy 1: Het mysterie van de verdwenen watermeloenen – Derrien,...

Frigiel en Fluffy 1: Het mysterie van de verdwenen watermeloenen – Derrien, Frigiel en Minte

-

Frigiel is een tovenaarsleerling bij zijn opa en heeft een trouwe viervoeter genaamd Fluffy, een loyale hond. Ze leven in de Minecraftwereld en zijn goed bevriend met Alice, een dief in opleiding, en Abel, een jongen die ironie niet snapt en veel dingen kan bouwen. Een van de handelaren heeft een probleem, want vele vrachten met watermeloenen verdwijnen tijdens het transport. Frigiel en zijn vrienden besluiten op zoek te gaan naar de oorzaak van deze verdwijningen en gaan voor hun zoektocht naar het gevaarlijke bos vol monsters en rovers… Kunnen de vier kameraden het mysterie oplossen?

Een vrolijk avontuur, maar de personages zijn nog niet erg sprekend

Frigiel is een Franse YouTuber met bijna twee miljoen volgers en heeft een Minecraft-YouTube-serie waarin hij met een hond in de game vele avonturen beleeft. Zijn avonturen krijgen nu ook de vorm van een strip, waarbij in dit eerste deel een mysterie wordt opgelost dat gaat over verdwenen meloenen. De strip is vooral bedoeld voor de jonge lezers die houden van Minecraft en die veel YouTubers volgen, maar aangezien Frigiel een Franse YouTuber is, is hij waarschijnlijk niet heel bekend onder de Nederlandse striplezers en YouTube-volgers. Gelukkig kan je zonder veel te weten over de YouTuber het verhaal erg goed begrijpen en gaan Frigiel en zijn vrienden op een spannend avontuur. Het verhaal weet een mooie plotwending te geven aan het einde en de opbouw naar het einde is ook leuk neergezet.

De personages zijn alleen nog wat vlak. Frigiel is een dappere jongen die nog veel moet leren over magie, waardoor hij overkomt als een jonge held met weinig ervaring. Hij is dapper, net zoals zijn vriendin Alice, die vaak nog wat slimme trucjes achter de hand heeft. Ook heb je nog Abel, die eigenlijk alleen zichzelf kenmerkt door zijn bouwkunsten en het niet snappen van ironie. Naast deze kenmerken weten de personages nog niet de energie te geven die het verhaal echt nodig heeft, maar dit kan eventueel veranderen in de vervolgdelen.

Een strip die veel meer aandacht had moeten krijgen

Hoewel het verhaal spannend is, heeft deze strip verschillende minpuntjes. Ten eerste is het tekendeel niet optimaal. De tekenaars maken een verhaal over Minecraft, dat gekenmerkt wordt door blokken, maar in de illustraties proberen ze juist iets meer detail aan te brengen. Dit werkt helaas niet goed. Ze maken een mislukte middenmoot van de blokken van de game en gedetailleerde tekeningen. Ook kloppen bepaalde illustraties technisch gezien niet helemaal, wat afbreuk doet aan het verhaal. De uitdrukkingen van personages zijn ietwat simplistisch, maar het kleurgebruik is daarentegen erg passend bij Minecraft en is erg kleurrijk, wat wel aangenaam is om te zien.

Daarnaast had de strip overduidelijk een extra redactieronde moeten krijgen. Er zijn best wat spelfouten en grammaticale fouten te vinden in de tekst van het verhaal, wat mij een stoorde tijdens het lezen. Daarbij zijn bepaalde beslissingen voor het vertalen van bepaalde woorden erg apart en lijken sommige uitspraken van personages niet te passen bij hun karakter. Of er worden woorden genoemd die de doelgroep niet zal begrijpen, en zelfs oudere lezers zullen hun wenkbrauwen fronsen door het vage taalgebruik. Dit verlaagt het leesplezier van de strip, waardoor deze stip tijdens het lezen misschien een beetje aanvoelt als een domper.

Conclusie

Hoewel het verhaal van Frigiel en Fluffy heel vrolijk is en vol avontuur zit, had het verhaal veel meer kwaliteit moeten krijgen om het interessanter te maken voor lezers die de YouTuber niet volgen. Nu erger je je aan onlogische uitspraken, meerdere taalfouten en illustraties die niet altijd even goed werken. De vele aspecten van Minecraft en de spannende momenten in het verhaal weten de strip nog iets meer inhoud te geven, maar dit eerste deel over Frigiel en Fluffy is over het algemeen niet heel enthousiasmerend. Het einde geeft in ieder geval wel een optie naar een grotere verhaallijn in de vervolgdelen, dus hopelijk wordt deze serie spectaculairder en worden de fouten die gemaakt zijn in dit eerste deel goed gemaakt.

Frigiel en Fluffy 1: Het mysterie van de verdwenen watermeloenen Boek omslag Frigiel en Fluffy 1: Het mysterie van de verdwenen watermeloenen
Frigiel en Fluffy 1
Derrien, Frigiel & Minte
9789463065450
Uitgeverij Silverster
Mei 2019
Softcover
45 pagina's

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Joost Zuijderduijn
Door Zweinstein is Joost gek geworden op Fantasy en sindsdien is hij altijd met een boek te vinden. Joost is gek op boeken voor Young Adults, waarbij Dystopische en Mythologische Fantasy, Magisch Realisme en Urban Fantasy vooral zijn voorkeur hebben.

CONCLUSIE

Eindwaardering:

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties