StripsStriprecensiesBone 1: Weg uit Boneville

Bone 1: Weg uit Boneville

-

Omslag Bone 1: Weg uit Boneville In Weg uit Boneville maken we kennis met de drie neven Fone, Smiley en Phoney Bone. De egoïstische en geldbeluste Phoney is vanwege de zoveelste streek uit het pittoreske Boneville gejaagd en zijn loyale neven gaan met hem mee om hem van meer onheil te behoeden. Al snel verdwalen ze in de woestijn en worden ze door een zwerm sprinkhanen uit elkaar gedreven. Ze komen alle drie in een verscholen vallei terecht waar ze in contact komen met allerlei wonderbaarlijke wezens en interessante mensen. Hun avonturen blijken een rol te gaan spelen in gebeurtenissen waar misschien wel het lot van de wereld vanaf hangt.

Jeff Smith heeft van zijn Bone-serie (negen delen) enkele miljoenen exemplaren verkocht en bovendien meerdere Eisner Awards (belangrijke prijs voor de stripindustrie) gewonnen voor onder andere beste cartoonist en beste serie. Geen wonder dat er dan ook verschillende spinoffs, merchandise en zelfs videospellen van zijn gemaakt.

Verhaal
Weg uit Boneville begint luchtig, met erg grappige personages, spitsvondige dialogen en verrassende gebeurtenissen. Nadat de neven elkaar uit het oog zijn verloren ontdekt de lezer samen met Fone Bone de wonderlijke wereld achter het ravijn waarin hij is terechtgekomen. We komen (ontzettend humoristische) sprekende insecten tegen, aandoenlijk onhandige, maar desondanks gevaarlijke rattenmonsters, en een humeurige draak. Uiteindelijk komt Fone Bone ook mensen tegen in de persoon van de lieflijke Thorn en de daadkrachtige oma Rose. Elk personage heeft een eigen stem (soms zelfs letterlijk door een gekozen accent/vocabulaire) en achtergrond waaruit je merkt dat er bijzonder goed is nagedacht over de wereld en de wezens die erin leven.

Hoewel het nog erg onschuldig en rustig begint, sluipt er echter al snel een dreiging op de achtergrond die steeds voelbaarder wordt. Het verhaal blijft door alle grappige personages en situaties altijd luchtig, maar langzaam krijg je steeds meer tekenen dat er zich een episch verhaal aan het ontvouwen is. De wereld blijkt te worden bedreigd door een duistere kracht die in dit eerste deel nog niet echt naar voren treedt. Deze verschuiving van aandacht van de avonturen van Fone naar een wereldwijd conflict gebeurt vrijwel naadloos en maakt het verhaal waar je door de luchtige humor zo gemakkelijk in bent gestapt opeens vele malen interessanter. Deze schaalvergroting zie je ook terug in de wereld die door de avonturen van Fone en zijn neven steeds verder uitgebreid wordt met nieuwe locaties, wezens en profetieën. Wat dat betreft is Weg uit Boneville ook geen klein boek, met zijn 144 pagina’s valt er meer dan genoeg te vertellen.

Grafisch
Oorspronkelijk is de reeks uitgebracht in zwart en wit, maar later is hij compleet ingekleurd door Steve Hamaker (die daar overigens ook weer enkele Eisner Awards voor heeft gewonnen). Deze Nederlandse uitgave is de ingekleurde versie, die inderdaad prachtig is. De neven Bone zijn witte mannetjes met een enorme neus  en ronde vormen (zie hieronder), getekend met slechts enkele lijnstreken. Desondanks zijn hun gezichtsuitdrukkingen heel goed te lezen en is hun lichaamstaal sprekend. Ook de andere personages die we tegenkomen zijn simpel, maar doeltreffend getekend. Smith maakt in de achtergronden veelal gebruik van grote vlakken, waardoor de personages en hun dialogen meer de aandacht krijgen. Wanneer hij wel details tekent, valt er altijd wel iets meer te ontdekken dan je in eerste oogopslag ziet. De afwisseling tussen bladzijden met veel dialogen en juist meer de actie zonder tekstballonnetjes is prettig.

Bone 1: Weg uit Boneville Boek omslag Bone 1: Weg uit Boneville
Jeff Smith
9789058853929
Silvester Strips
Mei 2009
Hardcover
144 pagina’s
Gert Jan Pos

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Lijkt me een prachtige aanwinst voor mijn stripverzameling.
    In Het Parool heb ik een tijdje geleden gelezen dat er een bundel is uitgegeven van ruim 1300 pagina’s, geschreven tussen 1991 en 2004.
    Er bestaat een zwart/wit-versie.
    En die vind ik mooier dan de gekleurde.

Geef een reactie

Davey Cobben
Davey Cobben
Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

Bone 1: Weg uit BonevilleWeg uit Boneville is een bijzondere graphic novel. De tekenstijl doet een simpel verhaal vermoeden, maar langzaam wordt duidelijk dat hier een episch verhaal uit de doeken wordt gedaan. De humor en de spitsvondigheid van de dialogen zorgen ervoor dat je snel door het verhaal vliegt, terwijl je bovendien steeds benieuwder bent naar wat er komen gaat. Wat dat betreft is het jammer dat het verhaal vrij abrupt stopt, maar gelukkig kun je meteen door met deel twee: De grote koeienrace.