StripsStriprecensiesAmulet 1: De hoeder van de steen

Amulet 1: De hoeder van de steen

-

Omslag Amulet 1: De hoeder van de steen  Een paar jaar nadat hun vader is omgekomen bij een tragisch auto-ongeluk, verhuizen Emily en Navin samen met hun moeder naar een oud en verlaten huis, midden in de rimboe. Ze willen een nieuwe start maken, en het leegstaande huis van hun lang geleden verdwenen overgrootvader lijkt daar de ideale plek voor. Toch blijkt het huis lang niet zo leeg te zijn als de drie in eerste instantie denken. Meteen in de eerste nacht in het huis horen ze allerlei vreemde geluiden. Emily en Navin gaan met hun moeder op onderzoek uit, maar dan verschijnt er een verschrikkelijk monster dat hun moeder meesleurt naar een onbekende wereld. Zijn Emily en Navin dapper genoeg om erachteraan te gaan?

Raadsels en mysteries
Even daarvoor heeft Emily in de oude bibliotheek van haar overgrootvader een mysterieus medaillon gevonden. Dit medaillon blijkt een grote rol te spelen in de rest van het verhaal en zal nog heel wat raadsels met zich meebrengen. Tot haar grote schrik begint de ketting op een gegeven moment namelijk op te lichten en zelfs tegen Emily te praten. Hij waarschuwt haar dat er iets ergs staat te gebeuren en geeft tips en advies. Maar daar staat natuurlijk wel wat tegenover…

Veel beeld, weinig tekst
Wat meteen opvalt aan De hoeder van de steen is dat vooral de beelden bij het verhaal erg belangrijk zijn. Er wordt niet veel gepraat in het boek en vooral de hoognodige dingen worden gezegd, maar afgezien daarvan focust Kibuishi zich voornamelijk op de illustraties. Dit maakt echter weinig uit voor het verhaal, aangezien de meeste tekeningen genoeg zeggen. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, gaat het spreekwoord, en dat is in De hoeder van de steen meer dan waar. De tekeningen zijn prachtig: soms vrij simpel, maar soms ook ontzettend gedetailleerd en erg sfeervol ingekleurd. Vooral de paginagrote platen die her en der in het boek verspreid zitten, zijn erg mooi en roepen een spookachtige en onheilspellende sfeer op.

Kibuishi’s tekeningen zijn sfeervol en filmisch, waardoor het niet moeilijk is deze graphic novel in één ruk uit te lezen.

Het verhaal zelf is nog niet heel uitgebreid, maar heeft de potentie dat wel te worden. In dit eerste deel van Amulet zijn Emily en Navin nog vooral op zoek naar hun moeder, maar ondertussen gebeuren er allerlei dingen die wijzen op een veel groter verhaal, waarin Emily’s amulet een belangrijke rol zal spelen. Nu blijft dit echter allemaal nog een beetje vaag en is De hoeder van de steen vooral een soort opstapje waarin de personages en verhaallijnen worden geïntroduceerd. Eén ding is in elk geval zeker: na alles wat er gebeurt in De hoeder van de steen, zijn de avonturen van Emily en Navin nog lang niet voorbij.

Filmisch getekend
Doordat Kibuishi zich zo focust op de tekeningen bij het verhaal, ga je als lezer vrij snel door het boek heen. Dit wordt echter nog versterkt doordat zijn illustraties erg filmisch getekend zijn. Kibuishi probeert elke beweging, elke emotie, elke gezichtsuitdrukking te laten zien, waardoor je het gevoel krijgt dat je net als in de film precies ziet wat er gebeurt. In combinatie met de weinige tekst bij zulke tekeningen, zorgt dit ervoor dat je heel snel door het verhaal schiet en het zich als het ware als een film voor je afspeelt. Bovendien is het verhaal zelf erg spannend en zit het vol actie, die juist door dat filmische effect erg goed tot zijn recht komt. Dit maakt het extra moeilijk om niet meteen die volgende bladzijde om te slaan en verder te gaan met lezen.

Titel: Amulet 1: De hoeder van de steen
Auteur: Kibuishi, Kazu
Uitgever: Silvester Strips
Verschenen: Augustus 2010
Uitgave: Hardcover, 192 pagina’s
Prijs: €19,90

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Marije Kok
Marije behoort tot de Harry Potter-generatie en het is daarom ook niet gek dat de boeken over de tovenaarsleerling, die meteen haar eerste kennismaking met de wereld van fantasy waren, nog steeds haar lievelingsboeken zijn. Ondertussen heeft ze de rest van de fantasywereld ook ontdekt. Ze is dol op het lezen van young adult-boeken, dystopische verhalen, epische fantasy en eigenlijk alle kinderboeken waar ook maar een beetje magie in voorkomt.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties