SpellenSpelrecensiesLords of Waterdeep

Lords of Waterdeep

-

Lords of Waterdeep was één van de verrassingen van 2012. In dit Dungeons & Dragons bordspel kruip je in de huid van een machtige Lord op zoek naar controle over de machtige stad Waterdeep. Rijkdom ligt er voor het grijpen. En dit doe je door agenten op de juiste manier in te zetten, avonturiers te verzamelen en queesten op te lossen. Fantasyfans raken wellicht meteen enthousiast vanwege het Dungeons & Dragons-label, dat vaak gelijk staat aan miniaturen en epische veldslagen tussen goed en kwaad. Dat zien  Lords of Waterdeep is een erg vlot, strategische bordspel dat zowel veelspelers als gelegenheidsspelers zal fascineren en uitdagen.

Titel: Lords of Waterdeep
Ontwikkelaar: Wizards of the Coast
Uitgave: Bordspel
Leeftijdscategorie: 10+
Verschijningsdatum: 2012
Speelduur: 60 minuten

Worker placement
Lords of Waterdeep is een zogenaamde ‘worker placement’ in zijn puurste vorm. Wat wil dat zeggen? Je plaatst een werker, hier ‘agent’ genoemd, op het spelbord en int de opbrengsten. Zo verzamel je grondstoffen om opdrachten, in dit geval queesten, te vervullen. Heel wat succesvolle spellen steunen op dit mechanisme, en hier wordt het nog eens subtiel toegepast.

Bij de start krijgt iedere speler een Lord-kaart. Hierop staat welke Quest-kaarten je best verzamelt om aan het eind van het spel winstpunten te krijgen. Deze Quest-kaarten vervul je via het vergaren van avonturiers die worden uitgebeeld in blokjes van vier verschillende kleuren. Deze keer geen hout, klei, erts of graan maar strijders, dieven, tovenaars en priesters. Het principe blijft hetzelfde.

Avonturiers rekruteer je door agenten naar gebouwen in de stad te sturen. Elke speelbeurt kan slechts één agent een gebouw bezoeken. Dus wanneer een medespeler een gebouw voor je bezoekt, moet je op zoek naar een andere oplossing. Verder heb je geld nodig. Ook dat is te vinden in de gebouwen.

Intrigekaarten
Op het spelbord staan enkele basisgebouwen, maar door een agent in ‘Builder’s hall’ te plaatsen, breng je nieuwe gebouwen in het spel. De speler die zo’n gebouw plaatst, krijgt punten en blijft eigenaar. Vanaf dan mogen ook andere speler het gebouw gebruiken, maar dan krijgt de eigenaar extra opbrengsten. Doordat er elke beurt maar drie gebouwen open liggen en er maar één speler een gebouw kan kopen, is elk spel anders.

Nog belangrijk is het spelen van intrigekaarten in de haven. Hiermee kan je zelf voordeel halen of een tegenstander pesten. Zo blokkeren sommige intriges het vervullen van queesten. Niet leuk om te krijgen, wel leuk om uit te delen.

Na het plaatsen van je agent mag je, indien je wil, een queeste vervullen. Deze zijn opgedeeld in standaardqueesten die een eenmalige beloning geven en plotqueesten die gedurende het hele spel extra beloningen geven. Meestal is de beloning een combinatie van punten, geld en avonturiers. Aan het einde van de achtste ronde krijg je bonuspunten voor je Lord-kaart en wie dan het meeste punten heeft, wint.

Conclusie
Lord of the Waterdeep is een heel fijn spel. De spelregels zijn duidelijk en het spel is op 10 minuten uitgelegd. Zoals gezegd is het thema en het artwork op de doos misleidend. Laat je er echter niet afschrikken. Want eens je aan het spelen slaat, ontdek je een vlot en entertainend spel. Zelfs met twee blijft het verrassend fascinerend. Speciale vermelding ook voor de doos. Elk onderdeel heeft zijn plaats en kaarten kan je via een inventief kantelsysteem makkelijk uit de doos halen. Hoewel de doos een leeftijd van 12+ adviseert, vinden we 10+ correcter. Enig nadeel: het spel is in Engels en vooral bij de queesten is kennis van deze taal vereist.

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Spel in Zicht
Spel in Zicht
‘Spel in Zicht’ was een halfjaarlijks magazine waarin mooie besprekingen en nieuwsberichten werden geplaatst over bordspellen. Helaas ligt het project inmiddels al even stil, waarna FantasyWereld de toestemming heeft gekregen voor fantasyliefhebbers relevante spelbesprekingen te mogen plaatsen.

CONCLUSIE

Spelmateriaal
Taktiek
Complexiteit
Interactie
EIndconclusie

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

Lords of WaterdeepLord of the Waterdeep is een heel fijn spel. De spelregels zijn duidelijk en het spel is op 10 minuten uitgelegd. Zoals gezegd is het thema en het artwork op de doos misleidend. Laat je er echter niet afschrikken. Want eens je aan het spelen slaat, ontdek je een vlot en entertainend spel. Zelfs met twee blijft het verrassend fascinerend. Speciale vermelding ook voor de doos. Elk onderdeel heeft zijn plaats en kaarten kan je via een inventief kantelsysteem makkelijk uit de doos halen. Hoewel de doos een leeftijd van 12+ adviseert, vinden we 10+ correcter. Enig nadeel: het spel is in Engels en vooral bij de queesten is kennis van deze taal vereist.