Keepsake

-

Keepsake is het debuut van de Canadese ontwikkelaar Wicked Studios. Bovendien is het ook het eerste spel dat de Nederlandse uitgever Lighthouse Interactive, die dit spel onder haar hoede nam, aankondigde. Het is een “Point and Click” adventure, waarin je op je gemak allerlei puzzels zult gaan oplossen. Hieronder is mijn ervaring met dit spel te lezen.

500 jaar geleden werd de magische Dragonvale Academy gesticht. Hier worden jongelingen met magische talenten opgeleid om op een wijze manier met hun krachten om te gaan. Jij speelt dit spel als Lydia, een jonge vrouw die ook is aangenomen op deze school. Vol verwachting gaat Lydia dan ook op weg naar haar nieuwe onderkomen voor de komende jaren.

Lydia’s goede vriendin Celeste zit al een tijdje op de Dragonvale Academy en met haar heeft Lydia nog contact gehouden. Celeste zal voor de school op Lydia wachten om haar te verwelkomen. Maar als Lydia uiteindelijk bij de school aankomt merkt ze dat er helemaal niemand op haar wacht. Na wat onderzoek komt ze erachter dat de hele school leeg is, op een mysterieuze wolf na. Hij stelt zich voor als Zack, een draak die is omgetoverd tot een wolf door enkele ondeugende leerlingen.

revkeepsake1

Waar zijn de leerlingen en leraren gebleven? Het is aan Lydia om dit raadsel op te lossen. Ze krijgt hierbij de hulp van Zack, die zelf ook nog wat geheimen met zich meedraagt. Samen gaan ze op zoek naar de magiërs en ondertussen kom je steeds meer te weten over de school. Nadat Lydia de pop vindt die ze lang geleden aan Celeste had gegeven krijgt ze visioenen waarmee je als speler ook steeds meer te weten komt van hetgeen zich heeft afgespeeld in de school. Op deze manier word je langzaam maar zeker meegezogen in het verhaal en wil je echt graag weten wat er nu precies gebeurd is.

Eenvoudige besturing
De besturing in Keepsake is eenvoudig en doeltreffend. Je hebt slechts je linkermuisknop nodig om Lydia rond te laten lopen/rennen, dingen te laten bekijken en oppakken of te laten gebruiken. Je cursor verandert wanneer je een van deze acties kunt doen. Dit wordt je in het begin van het spel overigens uitgelegd door Mustavio, een koopman die regelmatig langskomt om zijn goederen te verkopen aan de leerlingen van de Dragonvale Academy.

De school, waar het overgrote deel van het spel zich afspeelt, is behoorlijk uitgebreid en je zult in het begin dan ook regelmatig aan het dwalen zijn. Na een tijdje weet je echter wel je weg te vinden. En met patch 1.6 krijg je hiervoor nog eens een extra handvat. Deze installeert namelijk een kaart met plattegrond voor de school, die je in het spel kunt gebruiken. (De patch is gemakkelijk te vinden via zoekmachines als Google. Even zoeken op de trefwoorden Patch Keepsake en je vindt genoeg plekken om deze veilig te downloaden.)

Het leuke aan Keepsake is dat het spel voor een groot deel niet lineair is. Het verhaal loopt natuurlijk als een rode draad door het spel heen, maar een groot deel van de puzzels kun je onafhankelijk van elkaar oplossen. Hierdoor heb je de vrijheid om de school lekker door te sloffen en een puzzel op te lossen die je tegenkomt. Door het in-game hint systeem, waarover ik bij de puzzelsectie wat meer vertel, zul je bovendien niet gauw vast komen te zitten.

revkeepsake1

Puzzels
Keepsake is een spel met echte puzzel-puzzels. Ik weet eigenlijk niet hoe ik het anders moet omschrijven. Je verzemelt gaandeweg wel voorwerpen, maar deze spelen een niet al te grote rol in dit spel. Er zijn weinig tot geen “combineer voorwerp x met voorwerp y” of “ruil voorwerp x voor voorwerp y” handelingen. Bovendien zijn er ook weinig dialoogpuzzels. De school is immers verlaten…

De puzzels zijn dus echte puzzel-puzzels. Je zult veel gebruik maken van hendels en schakelaars om mechanismen in werking te zetten. Ik zal eens een voorbeeld van deze puzzels geven. Hier beneden zie je een van de makkelijkere puzzels die je moet oplossen. De bedoeling is dat de drie witte beeldjes op de witte vlakken komen en de groene beeldjes op de groene vlakken. De witte kunnen alleen naar links verschuiven en de groene alleen naar rechts. Daarbij kunnen ze maar over maximaal een ander beeldje springen. Als deze puzzel je moeilijk lijkt, wil ik je geruststellen dat je in de praktijk al snel de truc doorhebt.

revkeepsake1
revkeepsake1

De puzzels zijn gevarieerd qua moeilijkheidsgraad. Er zijn hele pittige en wat simpelere puzzels. Maar ze zijn allemaal goed in elkaar gezet. Bovendien zijn ze zo gemaakt dat je niet het idee krijgt dat de puzzel er alleen is om de tijd te rekken.

En door het hintsysteem te gebruiken kun je, als je er echt niet meer uitkomt, altijd nog hulp inroepen. De hints kun je bij twee situaties gebruiken. Als je even niet weet wat je moet gaan doen kun je een hint vragen. Je krijgt dan een screenshot te zien van de plaats waar je heen moet gaan en een hint wat je daar moet gaan doen. Kun je een puzzel niet oplossen, dan kun je ook de hintknop gebruiken. De eerste hint is een uitleg wat de bedoeling is bij de puzzel. De tweede hint probeert je verder op weg te helpen en de derde hint laat je al een deel van de oplossing zien. Lukt het dan nog niet om de puzzel op te lossen, dan kun je ervoor kiezen de computer de puzzel voor je te laten oplossen… Dit is een goede oplossing voor mensen die vaak walkthroughs nodig hebben. In plaats van er een uit te moeten printen, of het spel af te sluiten om een walkthrough te bekijken kun je nu gewoon lekker in het spel blijven.

Graphics
Over de graphics in dit spel kan ik eigenlijk heel kort zijn. De middeleeuwse fantasy sfeer is bijzonder goed tot uiting gebracht. De school is een indrukwekkend gebouw met een grootse hal en vele gangen, trappen en kamertjes. Er is veel aandacht besteed om de sfeer van een oud, verlaten schoolgebouw echt naar voren te brengen.

De visioenen die Lydia krijgt worden ook erg goed in beeld gebracht. Het zijn voornamelijk getekende, niet bewegende plaatjes, die door een bruinige kleur (zie plaatje rechtsonder) laat zien dat het om een gebeurtenis/herinnering uit het verleden gaat. Ik heb wat mensen horen zeggen dat de mensen van Wicked Studios zich er maar makkelijk van af zouden hebben gemaakt door deze stills te gebruiken, maar ik vind dat deze keuze heel goed heeft uitgepakt. Het past heel goed in het sfeertje en bovendien zijn ze ook nog eens prachtig, dus mij hoor je hier helemaal niet over klagen.

De animaties in het spel (wanneer je bijvoorbeeld een puzzel hebt opgelost) zijn ook erg mooi gemaakt. Het zijn schitterende tussenfilmpjes. Het enige minpuntje qua graphics zijn de personages. Ze zijn niet al te gedetailleerd en ze lopen/rennen ook niet echt soepel.

revkeepsake1
revkeepsake1

Muziek
De muziek in Keepsake sluit uitstekend aan bij de fantasy setting. Het zijn mooie sfeervolle stukken. Helaas hoor je ze niet vaak genoeg. Ze worden afgespeeld bij bepaalde situaties of sommige ruimtes die je betreedt, maar het komt veel vaker voor dat je het moet doen met de omgevingsgeluiden. En die zijn in een schoolgebouw over het algemeen niet meer dan voetstappen. De omgevingsgeluiden buiten zijn wat levendiger, met het ruisen van het water en gekwetter van vogels.

De voice-overs zijn van wisselende kwaliteit. Over het algemeen komen de personages prettig over (zoals Lydia en Zack) maar sommige personages zou je het liefst willen ontlopen. Elvandar gaat nog net, maar Mustavio, de koopman die je in het begin al tegenkomt, heeft een nogal vervelende stem. Wat wel leuk gedaan is, zijn de effecten. Zo klinken de stemmen in een grotere ruimte wat holler.

Af en toe begint Zack tegen je te praten. Dit zijn vaak nutteloze, maar erg grappige conversaties. Deze (en alle andere) gesprekken kun je overigens pauzeren en overslaan. Dus als je al gelezen hebt wat er gezegd wordt, kun je naar de volgende zin gaan. Dit werkt niet altijd even soepel. Soms lukt het, en gaat het personage inderdaad over op de volgende zin, maar soms moet je wachten tot het personage wat gebaren/bewegingen heeft gemaakt voordat ze de volgende zin zegt. Waardoor je dus alsnog een tijdje moet wachten…

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Davey Cobben
Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties