Wanneer je toch binnen moet zitten, is een spel voor 2 tot 5 spelers, zoals Treelings, ideaal. Men zegt altijd: ‘Don’t judge a book by it’s cover’, maar dat is bij dit spel toch wel erg moeilijk, het ziet er gewoon zo mooi uit! In de wereld van Treelings worden als voorbereiding op het jaarlijkse, prachtige vuurvliegjesfestival hoge boomplateaus gebouwd om de show zo goed mogelijk te bekijken. Maar alleen de hoogste plateaus leveren punten op…

  • Titel: Treelings
  • Ontwikkelaar: White Goblin Games
  • Uitgave: Kaartspel
  • Leeftijdscategorie: 8+
  • Verschijningsdatum: 2020
  • Speelduur: 10-20 minuten
  • Aantal spelers: 2-5

Uitleg

Treelings is erg makkelijk om te leren en om te spelen. Elke speler begint met 3 willekeurige gildekaarten (boomplateaus) die ze voor zich neerleggen. De rest van de gildekaarten worden geschud en op een stapel gedaan, waarbij er na twintig kaarten een vuurvliegjesfestivalkaart zit, die het einde van het spel aankondigt. De langste speler is de startspeler (en krijgt de startspelerkaart in de vorm van een lamp). Bij de start van het spel worden er 5 willekeurige kaarten van de trekstapel omgedraaid, wat de markt representeert. Als je aan de beurt bent doe je het volgende, namelijk (1) je vult, indien nodig, de markt aan tot 5 kaarten van de trekstapel, hierna mag je (2) je gildes steunen. Je mag van de markt alle gildekaarten van één kleur pakken, óf alle andere kaarten die niet dezelfde kleur hebben, óf één van de andere kaarten in één kleur. Die kaarten kun je dan gebruiken om jouw district te laten groeien, je mag elke kleur maar wel één keer in je district hebben. Zodra de vuurvliegjes-kaart wordt opengedraaid is het einde van het spel (3) nabij en eindigt het spel zodra de startspeler weer aan de beurt is, deze mag zijn beurt echter niet meer uitvoeren.

De puntentelling is ietwat complex, maar niet onmogelijk. Een ‘boom’ kan namelijk alleen punten opleveren (zo hoog als de boom is, bijvoorbeeld drie punten voor drie kaarten) wanneer deze minstens net zo groot is als de direct aangrenzende bomen. Hiervoor geldt dat een aangrenzende boom ook telt als de rechterboom van je linkerbuurman, en de linkerboom van je rechterbuurman: Zie het dus een beetje als een (boom)cirkel. Degene met de meeste punten wint het spel!

Leestip: Voor als je dat leuk vindt, heeft White Goblin Games een blog op de site geplaatst over het ontstaan van Treelings. Deze is hier te lezen >

Materiaal

Het materiaal is prachtig, hoewel ik wel een beetje teleurgesteld was in de gildekaarten (ondanks dat ze er nét even wat anders uitzien en een andere kleur hebben zijn ze nagenoeg hetzelfde, en het zijn er een hele hoop), geeft het een bijna magische sfeer die goed bij het vuurvliegjesfestival past.

Verhaallijn

Persoonlijk hou ik wel van spellen met een beetje achtergrondverhaal, waar je je een beetje bij kan inleven. Dat vond ik bij dit spel lastig: Ja, het ging om een vuurvliegjesfestival, maar dat is niet helemaal duidelijk en wordt niet veel mee gedaan, aangezien dat eigenlijk gebeurt ‘na het spel’. Daarnaast hoef je niet te praten, en is er weinig spanningsopbouw naarmate het einde nadert.

Conclusie

Treelings is een mooi spel, dat makkelijk is om te leren, snel is om te spelen en waar geen bepaalde leeftijd aan zit. Het mist wel wat diepgang en mocht misschien iets complexer zijn voor de oudere spelers, maar het is een heerlijk spel voor tussendoor. Geen hoogvlieger, maar zeker een leuk (en mooi) spel om in huis te halen.

RECENSIES OVERZICHT
Spelmateriaal:
Tactiek
Complexiteit
Interactie
Ik ben een 22-jarige masterstudente met een passie voor boeken, bordspellen en speciaalbieren. Ik combineer deze passies op mijn Instagram en blog. Als ik me avontuurlijk voel wil ik ook wel eens een spel op de computer spelen, hoewel ik absoluut geen professionele gamer ben. Verder mag je me altijd wakker maken voor een goed gesprek, kaas of chocolade (op jouw kosten).
doe-mee-met-het-vuurvliegjesfestival-in-treelingsTreelings is een mooi spel, dat makkelijk is om te leren, snel is om te spelen en waar geen bepaalde leeftijd aan zit. Het mist wel wat diepgang en mocht misschien iets complexer zijn voor de oudere spelers, maar het is een heerlijk spel voor tussendoor. Geen hoogvlieger, maar zeker een leuk (en mooi) spel om in huis te halen.

1 REACTIE

Geef een reactie