Op zaterdag 9 en zondag 10 november werd in de Jaarbeurs in Utrecht een nieuwe editie van het Spellenspektakel georganiseerd: een grote spellenbeurs voor jong en oud. Voorgaande jaren vond dit evenement plaats in Eindhoven, maar door het sluiten van het Beursgebouw daar zag de organisatie zich genoodzaakt om te verhuizen. Wij waren natuurlijk erg benieuwd hoe die verhuizing ging uitpakken, dus namen we op zondag een kijkje.

Grote opkomst

Dat het evenement veel bezoekers trok, werd eigenlijk bij de ingang al duidelijk: daar stond namelijk een flinke rij voor de kassa, die gelukkig goed doorliep. Eenmaal binnen viel vrijwel meteen op dat de verhuizing naar Utrecht een groot succes was. Waar de organisatie in eerste instantie misschien nog bang was om bezoekers uit Eindhoven en omgeving kwijt te raken, bleek al snel dat die angst ongegrond was. Op het moment dat wij ’s ochtends binnenkwamen, was het al flink druk in de hal en de bezoekers stroomden nog steeds naar binnen.

En dat was ook niet zo gek, want er was verschrikkelijk veel te doen en te zien deze editie! Allereerst was er natuurlijk een enorme verscheidenheid aan bordspeluitgevers die hun nieuwste spellen presenteerden, van grote uitgevers als 999 Games, Asmodee en White Goblin Games tot wat kleinere, (nog) onbekende uitgevers die hun nieuwe spellen lieten zien op het Indieplein. Vrijwel alle spellen die in de stands te zien waren, kon je uitproberen aan een van de vele speeltafels, al was het daar helaas vaak net wat te druk om even te kunnen aanschuiven.

Toernooien, een speurtocht en Bring ‘n Buy

Ook was het Spellenspektakel dit jaar het toneel van het Europees Kampioenschap Catan. 56 deelnemers uit 32 verschillende landen gingen de strijd met elkaar aan om de titel en een ticket naar het WK. Verder waren er toernooien van onder andere KeyForge en Magic: The Gathering, kon je een bezoekje brengen aan een van de lokale spellenverenigingen op het verenigingenplein en was er natuurlijk genoeg te koop. Op de zondag vlogen de spelletjes zelfs zo hard over de toonbank dat je er snel bij moest zijn als je iets wilde bemachtigen!

Twee andere leuke extraatjes aan deze editie waren de spelletjesspeurtocht en de Bring ’n Buy-stand. Bij de speurtocht werd je de hele beurs over geleid op zoek naar spelletjes en uitgevers – een behoorlijke uitdaging met een flinke prijzenpot. En bij de Bring ’n Buy-stand kon je zelf spellen verkopen en op zoek gaan naar tweedehandsspellen van anderen. Een enorm succes, want deze stand stond van begin tot eind propvol.

Al met al was het een erg geslaagde dag, met meer dan genoeg te zien, te doen en te beleven. Dankzij de enorme opkomst was het vrij druk, dus wat ons betreft zou een extra beurshal geen overbodige luxe zijn, maar voor ons staat in elk geval nu al vast: volgend jaar zijn we er weer bij!


Vijf vragen aan organisator Frank Bunnik

Waarom hebben jullie besloten om naar Utrecht te komen?

Afgelopen jaar mochten we 11.000 bezoekers verwelkomen in Eindhoven en dat was gewoon de max. We wilden daar niet per se weg, maar als je dan toch weg moet, ga je op zoek naar een grotere locatie. En dit is natuurlijk een mooie, grote, centrale locatie, mét station ertegenover. Utrecht is eigenlijk de enige plek die we serieus hebben overwogen.

En hoe bevalt het in Utrecht?

Behoorlijk goed! We gingen ervan uit dat we best wel wat van ons publiek uit Eindhoven zouden kwijtraken door de verhuizing, dus hebben we extra geïnvesteerd in promotie in de hoop dat de mensen in Utrecht, die hier misschien nog nooit zijn geweest, wél naar het Spellenspektakel zouden komen nu het voor hen wat dichterbij is. En dat heeft gewerkt!

Ja, zijn jullie tevreden met de opkomst?

Zeker, we zijn heel tevreden met het resultaat. Het is nu eigenlijk zelfs bijna té druk. We hadden er niet op gerekend dat er nu al zo veel mensen dit eerste jaar naar Utrecht zouden komen. Eigenlijk hadden we een kleine terugval verwacht, dat we het Spellenspektakel de komende jaren opnieuw zouden moeten opbouwen, maar er zijn nu al veel meer mensen dan vorig jaar en er blijven mensen binnenkomen.

Hebben jullie dit jaar nog iets speciaals op de beursvloer?

De Bring ’n Buy-stand is er dit jaar voor het eerst en die is ontzettend populair. Daar kun je je eigen oude spellen inleveren en te koop aanbieden als tweedehandsspel aan het beurspubliek. Nou, dat hebben we misschien een beetje onderschat, want ze staan daar de hele dag met rijen dik voor de stand. Die stand mag volgend jaar wel wat meer ruimte krijgen! En dit jaar voor het eerst: het Europees Kampioenschap Catan. 999 Games vindt het heel leuk dat zij dit vanuit Nederland mogen organiseren, en wij vinden het natuurlijk fantastisch dat ze dat bij ons doen.

En hebben jullie nog plannen voor de toekomst?

Ja, wat dat betreft is Utrecht een fantastische locatie, waar we de ruimte hebben om verder te groeien. Nu met één hal is het eigenlijk gewoon vol. Volgend jaar gaan we nog meer ruimte ter beschikking stellen, nog meer speeltafels, nog meer demonstrateurs, nog meer spellen, en misschien ook wel workshops of een sprekersprogramma voor de mensen die wat meer de diepte in willen qua bordspelachtergrond. En natuurlijk zijn er nog steeds spellen die hier niet zijn vertegenwoordigd. We zitten nu bijvoorbeeld op dezelfde datum als Crisis in België, waardoor een hele groep mensen die hier speciaal voor miniaturegames kwam, er nu niet is. Volgend jaar wil ik graag een hele hoek vol met Warhammer, Flames of War en alles wat daarbij hoort!

Marije behoort tot de Harry Potter-generatie en het is daarom ook niet gek dat de boeken over de tovenaarsleerling, die meteen haar eerste kennismaking met de wereld van fantasy waren, nog steeds haar lievelingsboeken zijn. Ondertussen heeft ze de rest van de fantasywereld ook ontdekt. Ze is dol op het lezen van young adult-boeken, dystopische verhalen, epische fantasy en eigenlijk alle kinderboeken waar ook maar een beetje magie in voorkomt.

Geef een reactie