SpellenSpelachtergrond3 platforms om online bordspellen te spelen

3 platforms om online bordspellen te spelen

-

Het is even een gekke tijd en we kunnen niet zomaar bij onze vrienden op bezoek voor een D&D sessie (daar hebben we dit artikel voor geschreven), des te meer reden om creatief te zijn! Naast het feit dat je sommige spellen bordspellen kunt spelen via Skype/Zoom/Discord (denk aan een simpel potje Zeeslag) kun je ook epische fantasy bordspellen via je computer spelen. Vandaag vertel ik je over drie (legale!) platformen waarop je online bordspellen kunt vinden.

Boardgame Arena

We trappen af met mijn favoriete platform, maar misschien wel het meest low-budget van de drie: Boardgame Arena. Je kunt hierop gratis een account aanmaken (of koppelen met je Facebook of Google-account) en urenlang plezier beleven. Een voordeel is ook dat deze site in het Nederlands is en dat je in één oogopslag kan zien hoeveel spelers er online zijn. Ook al is de vormgeving van Boardgame Arena niet je-van-het, het is wel erg makkelijk en de spellen zijn erg toegankelijk. En het voordeel is dat je dit platform ook als app voor iOs en Android kunt downloaden. Klik je op een spel (bijvoorbeeld 7 Wonders, lees onze recensie van dit spel) dan kun je een online spel bekijken, de regels downloaden, een speluitleg krijgen en het klassement van de beste spelers zien. Daarnaast zijn de meeste spellen op Boardgame Arena gratis om te spelen. Gegarandeerd voor urenlang speelplezier dus. Voorbeelden van andere spellen op Board Game Arena: Carcassonne, Elfenland, Lords of Xidit (lees onze recensie), Saboteur, De Weerwolven van Wakkerdam en Lost Cities.

Tabletopia

Op Tabletopia worden enorm verschillende spellen aangeboden (op dit moment maar liefst 879 spellen), hoewel je er wel account voor moet hebben om ze te spelen. Het is een iets meer gecompliceerde site (als je op een spel klikt heb je veel opties: Filmpjes, kopen, reacties) maar je raakt er al snel aan gewend. Het handige aan Tabletopia is ook dat ze hun spellen op de homepagina per categorie hebben ingedeeld, zoals ‘kickstarters’ en ‘easy to learn’, zo vind je al snel wat je zoekt. Ook kun je filteren en sorteren op het aantal spelers, de speeltijd of de leeftijdscategorie of gewoon een spel zoeken. Als je eenmaal vertrouwd bent met Tabletopia, kom je er niet zo makkelijk weer vanaf. Het platform en de spellen zijn ook te spelen via de apps voor mobiele devices of Steam. Een aantal populaire spellen die hier te spelen zijn, zijn onder andere Wingspan, Sub Terra, Het Dorp (lees onze recensie van dit spel), Everdell, Terra Mystica en Between Two Cities.

Asmodee Digital

Asmodee ken je misschien wel als uitgever van de epische fantasyspellen als Gloomhaven, Agricola en Mysterium. Natuurlijk hoef je die niet per se met je vrienden te spelen (is natuurlijk wel een optie) maar kan dat ook gewoon online via Asmodee Digital. Deze site van Asmodee linkt je door naar hoe de spellen gespeeld worden, filmpjes en hoe je deze kan spelen, zoals via Steam, de App Store of de Nintendo Switch. Je kunt dus lekker kijken en vergelijken wat jij leuk vindt, of je favoriete spel opzoeken om online te spelen. Daarnaast is de digitale vormgeving van het Asmodee spellenplatform erg mooi en overzichtelijk. Spellen die zo online te spelen zijn (naast hierboven genoemd), zijn onder andere Catan, Patchwork, Ticket to Ride en Munchkin (lees onze recensie)! De meeste spellen zijn grotendeels hetzelfde als de fysieke variant, maar sommige digitale spellen hebben een fikse transformatie ondergaan om de digitale variant nog beter te maken.

Is nou net jouw favoriete spel niet te spelen op een van deze platforms? Probeer het dan eens te zoeken, bijvoorbeeld ‘play Mysterium online’. Er zijn nog wel wat meer plekjes die dit soort online mogelijkheden geven en wellicht is jouw spel daar wel te vinden. En anders is deze quarantaine-tijd natuurlijk de uitgelezen kans om nieuwe spellen te leren, dus ik zou zeggen, ga lekker op ontdekking en misschien vind je wel een nieuwe favoriet. Een voordeel aan zo’n online platform is namelijk dat je bij veel games kunt oefenen met bots, en dat heb je in het echte leven natuurlijk niet…

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Merel Kuitert
Merel Kuiterthttps://booksbeersandbeyond.home.blog/
Ik ben een 22-jarige masterstudente met een passie voor boeken, bordspellen en speciaalbieren. Ik combineer deze passies op mijn Instagram en blog. Als ik me avontuurlijk voel wil ik ook wel eens een spel op de computer spelen, hoewel ik absoluut geen professionele gamer ben. Verder mag je me altijd wakker maken voor een goed gesprek, kaas of chocolade (op jouw kosten).

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties